Cesnak guľovitýVýnimočné vlastnosti cesnaku zaznamenali ľudia už v dobách dávno minulých a zaujal ich natoľko, že sa stal nielen osvedčeným liečebným prostriedkom, ale vstúpil aj do mýtov a legiend.

Cesnak kuchynský (Allium Sativum) sa požíval už pred 4000 rokmi ako potravina, aj ako liek. Starovekí Gréci ukladali cesnak na kopy kamenia pri križovatkách ciest ako večeru pre bohov. V starovekom Egypte sa na cesnak odvolávali pri skladaní prísah a verili, že odháňa škorpióny. Pridávali ho tiež do jedla otrokom, pracujúcim na stavbe pyramíd, aby zlepšili ich fyzickú silu. Rimania, podobne ako Gréci, ho hojne používali pri príprave pokrmov, no šíriť okolo seba jeho zápach bolo neprístojné. Takto „poznačený” človek napríklad nesmel vstúpiť do chrámu. Moslimská legenda hovorí, že na mieste, kde stúpil Satan pravou nohou, vyrástla cibuľa, kde stúpil ľavou, cesnak. Povery o cesnaku sa tradujú aj u nás. Ľudia si ním potierali čelá, spánky a brady, aby sa ochránili pred čarodejníkmi, vlkolakmi a upírmi. Do domu, ktorého dvere boli potreté cesnakom, nevkročilo nič zlé.

Liečil kiahne, lepru i mor

Neboli to však len mýty, ktoré spôsobili, že cesnak sa dostáva do pozornosti už niekoľko tisícročí. Naši predkovia dávno poznali, že šťava z čerstvo roztlačeného cesnaku zmiešaná s vodou zabraňuje infekcii rán. Tento recept sa spoľahlivo používal aj počas 2. svetovej vojny. Cesnak prinášal osoh i pri liečbe lepry a moru (napr. v Marseilles v r. 1772). Pacientom s kiahňami sa podával špeciálnym spôsobom – nakrájaný na malé kúsky a zabalený v plátne sa prikladal na chodidlá.

Dodnes z neho bylinkárky pripravujú osvedčený liek na ochorenia dýchacích ciest – cesnakový sirup. Cesnaková šťava a cesnakové mlieko (cesnak vyvarený v mlieku) účinkujú proti črevným parazitom. Ľudové liečiteľstvo pozná aj jeho priaznivý vplyv na reumatizmus či epilepsiu.

Priekopník výskumu účinkov cesnaku - Louis Pasteur

Ako vidno, cesnak rozhodne nemožno nazvať na poli medicíny nováčikom. Avšak až v 19. storočí sa oň začali zaujímať vedci. Priekopníkom bol Louis Pasteur, ktorý v roku 1858 zistil, že cesnak zabíja baktérie – pôsobí proti 23 druhom baktérií, okrem iného proti salmonele a stafylokokom.

Ďalšie štúdie jeho objav nielen potvrdili, ale priniesli nové vzrušujúce poznatky. Podľa nich cesnak znižuje hodnotu „zlého“ cholesterolu v krvi, čím redukuje riziko srdcového infarktu a náhlej cievnej mozgovej príhody. Znižuje krvný tlak, chráni pred onkologickými ochoreniami, obmedzuje zrážanie krvi a pôsobí ako prírodné antibiotikum (proti baktériám) a antimykotikum (proti kvasinkám a iným hubám). Povzbudzuje imunitný systém aktiváciou bielych krviniek – makrofágov a pomocných T-lymfocytov. Podporuje tiež vylučovanie žlče zo žlčníka.

Kľúčom k tajomstvu univerzálneho využitia cesnaku je jeho zloženie. Okrem zlúčenín síry, ktoré sú jeho najdôležitejšou súčasťou a zodpovedajú za jeho typický zápach, obsahuje vitamíny A, B a C, fosfor, selén, draslík, vápnik a dôležité aminokyseliny.

Doplnky výživy s výťažkom cesnaku - bez zápachu

Výhody a účinky čerstvého cesnaku, avšak bez nežiaducej charakteristickej arómy a chuti, poskytujú výživové doplnky Jamieson, ktoré patentovanou technológiou pripravil kanadský výrobca prírodných vitamínov – Jamieson Laboratories Ltd. Prírodné výťažky cesnaku vo forme cesnakového prášku (Odourless Garlic) alebo čistého nerafinovaného cesnakového oleja (Super Garlic Oil) pomáhajú zdolávať infekcie, vďaka čomu v období chrípok a prechladnutí pozitívne ovplyvňujú liečbu ochorení horných dýchacích ciest, posilňujú imunitu. Podporujú tiež zdravie kardiovaskulárneho systému, napomáhajú znižovaniu hladiny cholesterolu a triglyceridov, pôsobia pri znižovaní krvného tlaku, majú povzbudzujúci účinok na trávenie. Aj preto sa pri spomínaných ochoreniach indikujú ako vhodná doplnková terapia.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby