Serenoa plazivá – serenoa pilovitá, Saw palmettto (Sabal serrulata, syn. Serenoa repens), Arecaceae rastie ako endemit na juhovýchode USA, pozdĺž Atlantického oceánu, na pobrežných planinách, vo vnútrozemí Arkansasu. Má široké vejárovité listy a plody sú bobule, z ktorých sa získava liečivý extrakt. Indiáni plody tradične používajú ako potravinu, aj ako liek na liečbu ochorení močových ciest. Vo fytoterapii sa používajú sušené zrelé plody.

Odborníci na bylinnú medicínu zistili, že plody tejto rastliny majú niekoľko zdravotných výhod. Vysoko čistený extrakt z týchto plodov preukázal zdravotné výhody v liečbe rôznych ochorení, ale predovšetkým mužských reprodukčných porúch. Rastlina patrí medzi najčastejšie používané fytoterapeutiká pri doplnkovej liečbe benígnej hyperplázie prostaty (BHP). Jednotlivé rastlinné výťažky sa v prípravkoch vyskytujú buď samostatne alebo v kombináciách.

Výhodou výťažku z rastliny je blokovanie premeny testosterónu na biologicky aktívnu formu dihydrotestosterónu (DHT) a súčasné protizápalové pôsobenie, tiež minimálny výskyt nežiaducich účinkov. Pre toto pôsobenie sa v USA a Západnej Európe serenoa používa na liečbu vypadávania vlasov u mužov i žien.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby