Acne vulgaris je rozšírené zápalové ochorenie kože, ktoré postihuje 85 % populácie počas jej života. Neestetický vzhľad kože, ktorý je charakteristickým prejavom akné, vedie často až k psychickým ochoreniam ľudí. Vznik akné je spojený so zvýšenou produkciou mazu, mikrobiálnou inváziou a zápalom kože. Existuje mnoho účinných syntetických liečiv, ktoré sa využívajú v terapii akné, môžu mať však rôzne vedľajšie účinky. Práve preto sa hľadajú nové alternatívy s bezpečnejším profi lom spomedzi prírodných extraktov a ich obsahových látok.  

Rosmarinus officinalis L. - Rozmarín lekársky - Rozmarýn lékařský (Lamiaceae)

Je to bylinný liek s antioxidačnou, protizápalovou, antikarcinogénnou a antimikrobiálnou aktivitou. Niekoľko štúdií ukázalo, že extrakt a jeho obsahové zložky inhibujú zápalové reakcie vyvolané P. acnes. Ako účinná sa preukázala najmä rozmarínový silica.

Curcuma longa L. - Kurkuma pravá - Kurkumovník domácí (Zingiberaceae)

Je široko distribuovaná v Ázii a preukazuje neuveriteľnú protizápalovú aktivitu, vďaka obsahu kurkumínu, ktorá sa môže využívať v liečbe akné. Amaranthus hypochondriacus L. - Láskavec červenoklasý - Laskavec červenoklasý (Amaranthaceae) Je distribuovaný v Číne a Mexiku. Semená a listy amarantu majú adstringentnú aktivitu a používajú sa na umývanie tváre pri kožných problémoch, pri ekzémoch, psoriáze a akné. Hlavnou zložkou je saponín, ktorý má kľúčovú úlohu pri liečbe kožných chorôb.

Betula pendula Roth - Breza previsnutá - Bříza bělokorá (Betulaceae)

Betula pendula, BrezaVyskytuje sa hlavne v USA, Kanade a Európe. Kôra sa používa na liečbu akné, ekzémov a psoriázy. Hlavnými obsahovými zložkami sú guajakol, betulozid, betulín, sakuranetín, terpenoidy a kyselina salicylová. Azadirachta indica A. Juss. - Zederach indický - Azadirachta indická (Meliaceae) Kôra, listy, semená a latex tohto druhu sa používajú na liečbu mnohých kožných problémov v Indii a na Srí Lanke vďaka obsahu triterpénov a tetranortriterpénov v oleji zo semien, nimbolínu A a B, nimbínu, gedunínu, tanínov a silice v kôre a listoch 

Serenoa repens (Bartr.) Small - Serenoa plazivá - Serenoa plazivá (Arecaceae)

Tento plazivý druh palmy pochádza z Floridy. Obsahuje flavonoidy, rastlinné steroly a mastné kyseliny, ktoré pôsobia proti akné, protizápalovo a posilňujú imunitný systém. Santalum album L. - Santalovník biely - Santalovník bílý (Santalaceae) Je zdrojom silíc a používa sa pri zápaloch. Má antiseptické vlastnosti a pôsobí aj ako zmäkčovač pokožky, čím pomáha znižovať svrbenie a zápal kože. Pasta zo santalového dreva sa používa na odstránenie jaziev a hyperpigmentácie po akné a vďaka adstringentnému účinku tlmí nadmernú mazotvorbu pleti.

Eucalyptus globulus Labill. - Eukalyptus guľatoplodý - Blahovičník kulatoplodý (Myrtaceae)

Extrakty listov majú antimikrobiálnu aktivitu a eukalyptová silica sa používa na hojenie rán a pri mykózach. Ich antiseptické a adstringentné vlastnosti sa využívajú na ošetrenie pleti so sklonom k akné. Melaleuca alternifolia Chell - Čajovník austrálsky - Kajeput střídavolistý (Myrtaceae) Je široko distribuovaná rastlina v Austrálii. Silica z čajovníka účinne bojuje s baktériami spôsobujúcimi akné vďaka obsahu terpinén- -4-olu. Je súčasťou mnohých produktov starostlivosti o pleť. Má dobrú penetračnú schopnosť a nedráždi pokožku.

Ocimum sanctum L. - Bazalka posvätná - Bazalka posvátná (Lamiaceae)

Silica z bazalky preukázala antibakteriálnu aktivitu vďaka obsahu terpenoidov. Jednou zo zložiek je aj kyselina linolénová, ktorá pôsobí protizápalovo. Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt. - Mahónia cezmínolistá - Mahónie cesmínolistá (Berberidaceae) Pochádza zo Severnej Ameriky. Jej koreň a kôra sa používajú ako diuretikum, laxatívum a tonikum.

Curcubita pepo L. - Tekvica obyčajná - Tykev obecná (Cucurbitaceae)

Je to jednoročná rastlina so žltými kvetmi, jej semená pôsobia antibakteriálne. Kyselina linolénová, olejová, palmitová a stearová, ktoré sa získavajú zo semien, preukazujú protizápalové vlastnosti. Zápar z koreňov sa používa na herpesové lézie, rozšírené póry a akné. Simmondsia chinensis (Link) C.K. Schneider - Jojoba čínska - Jojoba kalifornská (Simmondsiaceae) Je to púštny ker pochádzajúci z Arizony, Kalifornie a severného Mexika. Olej získaný z jojobových semienok sa používa vo viacerých kozmetických prípravkoch určených na liečbu akné a psoriázy.

PharmDr. S. Jurkaninová, Ph.D.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby