Pohybový systém človeka je tvorený veľkých počtom kostí, svalov, šliach, väzov a chrupaviek. Tieto štruktúry sa môžu ľahko poškodiť, alebo časom opotrebovať. Ochorenia pohybového systému, bývajú rôzneho pôvodu. Možno ich rozdeliť na zápalové degeneratívne. Veľmi často súvisia so životosprávou človeka. Faktory, ktoré ich ovplyvňujú sú najmä vek, zamestnanie, pohlavie, genetická predispozícia, šport a podobne. Najbežnejším symptómom poškodenia pohybového systému je bolesť. Často ide o chronické bolesti, ktoré výrazne zasahujú do života pacienta a znižujú jeho kvalitu. V konvenčnej terapii sa ako súčasť symptomatickej liečby najčastejšie využívajú analgetiká, lieky proti bolesti, alebo tiež myorelaxanciá. V prípade zápalu sa využívajú látky s antiflogistickým (protizápalovým) účinkom a v prípade degeneratívnych zmien sa odporúča suplementácia látkami, ktoré majú „tkanivo obnovujúci“ charakter.

V prírode je množstvo rastlín, ktorých obsahové látky majú priaznivý vplyv na pohybový aparát. Mnohé z nich majú vedecky potvrdené účinky, iné sú známe napríklad z ľudového liečiteľstva. V poslednom období narastá množstvo pacientov, ktorí pred farmakologickou liečbou uprednostnia fytoterapiu, alebo kombináciu rôznych typov terapie.

Zvonka sa najčastejšie používajú prírodné látky a rastlinné extrakty s protizápalovým, analgetickým, či lokálne anestetickým účinkom, ktoré bývajú spracované vo forme krému, masti, gélu, roztoku či tinktúry.

Jednou z najznámejších látok, ktoré sa používajú pri pohybových ťažkostiach je kapsaicín, prírodná látka patriaca do skupiny kapsaicinoidov. Jeho najvýznamnejším zdrojom je paprika ročná/paprika roční (Capsicum annuum L. var. minimum Mill.) a paprika kríčková/paprika křovitá (C. frutescens L. s.l.) z čeľade Solanaceae, vo svete známa ako „chili“. Tieto druhy zahŕňajú množstvo variet a kultivarov. Uvádza sa, že paprika ročná má na v porovnaní s paprikou kríčkovou nižší obsah kapsaicinoidov. Paprika kríčková obsahuje približne 0,4 až 1,5 % kapsaicinoidov, zatiaľ čo paprika ročná ich obsahuje len 0,01 až 0,35 %. V rastline sa nachádzajú najmä v plodoch a semenách. Kapsaicín bol po prvýkrát izolovaný v roku 1846 a v roku 1919 bola objasnená jeho štruktúra. V paprike je zodpovedný za pálivú chuť, nemá špecifickú vôňu, je rozpustný v tukoch a veľmi rýchlo a ľahko dokáže penetrovať cez pokožku. Pri kontakte s pokožkou alebo sliznicou vyvoláva pálenie a zvyšuje prekrvenie daného miesta (hyperemický účinok). Predpokladaným miestom účinku kapsaicínu v organizme je oblasť, v ktorej sa nachádzajú neuróny regulujúce činnosť srdca, cievny tonus svalov, kože a vnútorných orgánov, renálnu sympatikovú aktivitu a aktivitu drene nadobličiek. Pri lokálnej aplikácii vykazuje kapsaicín mierne analgetický účinok. U človeka najprv vyvoláva pálčivú bolesť, po ktorej paradoxne nasleduje lokálne znecitlivenie, zmyslové nervové vlákna sa stávajú necitlivé na zvýšené teplo a chemické stimuly, pričom strácajú schopnosť uvoľňovať mediátory podieľajúce sa na rozvoji bolesti a zápalu. Tento účinok je možné využiť na zmiernenie reumatických a nervových bolestí, pri bolesti spojenej s diabetickou neuropatiou, po zahojení pásového oparu, proti svrbeniu pri psoriáze a pri chronických bolestiach svalov a kĺbov. Kapsaicín a iné kapsaicinoidy sa nesmú aplikovať na poranenú, alebo podráždenú pokožku a na sliznicu v blízkosti očí!

Alantoín prítomný v koreni kostihoja lekárskeho /kostivalu lékařského (Symphytum officinale L., Boraginaceae) povzbudzuje proliferačné procesy v organizme, urýchľuje regeneráciu poškodených alebo atrofických slizníc a podporovaním tvorby kalusu zlepšuje hojenie zlomenín kostí, napomáha tiež pri artritíde. Exrakt z kostihoja sa tradične odporúča na podporu hojenia vyvrtnutých kĺbov, modrín a pomliaždenín. Z ľudového liečiteľstva je známe jeho použitie pri bolestiach kĺbov a na ošetrovanie zlomenín. Používa sa vo forme gélu, krému, masti, tinktúry, odvaru 2 až 3-krát denne. Vnútorné užívanie kostihoja je pre obsah pyrolizidínovýh alkaloidov kontraindikované!

Na ošetrovanie modrín, vyvrtnutých kĺbov, či pri bolestiach svalov sa osvedčilo používanie kvetov arniky horskej/prha arnika (Arnica montana L., Asteraceae). Kvety sú bohaté na obsah seskviterpénových laktónov, flavonoidov, silice a biogénnych amínov. V ľudovom liečiteľstve sa arnikové kvety odporúčajú pri bolestiach kĺbov, zápaloch ústnej dutiny, pri zápale žíl. Vo forme gélu, krému, masti, tinktúry, sa zvykne aplikovať 2 až 3-krát denne.

(Ukážka)

PharmDr. S. Fialová, PhD.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby