Pečeň ako najväčšia žľaza ľudského tela váži 1 – 2 kg. Nachádza sa v pravej hornej časti brucha pod pravou klenbou bránice a je nepravidelného tvaru pripomínajúceho pravouhlý trojuholník. Má hnedo-červenú farbu a ako exokrinná žľaza plní viaceré životne dôležité funkcie.

Skladuje a filtruje krv, vylučuje žlč, premieňa cukry na glykogén, syntetizuje tuky a dočasne skladuje mastné kyseliny, syntetizuje sérové proteíny (?- a ?-globulíny), albumín, ako aj esenciálne koagulačné faktory (fibrinogén a protrombín).

Pestrec mariánsky, ostropeprec mariánskyKeďže pečeň plní v ľudskom tele mnohé komplexné funkcie, dochádza často do úzkeho kontaktu so škodlivými látkami, ktoré ju môžu poškodiť a spôsobiť vážne ochorenia, ako je hepatitída (A – D), cirhóza či rakovina. Avšak voči škodlivým agensom je pečeň chránená v dvoch smeroch. Po prvé, má schopnosť „samoregenerácie“ opravou, resp. výmenou poškodeného tkaniva. Po druhé, pečeň má mnoho mobilných jednotiek zodpovedných za rovnakú úlohu. Ak je niektorá jej oblasť poškodená, bunky iniciujú odstránenie poškodeného tkaniva až dovtedy, kým sa porucha celkom neodstráni.

K príznakom poškodenia pečene patrí hlavne žltačka a nekontrolované krvácanie, ktoré vyplývajú z poklesu koagulačných faktorov a zvýšenej citlivosti voči medikamentóznej liečbe. V akútnej fáze hepatitídy sú často prítomné chrípkové príznaky, teda únava, horúčka, nevoľnosť, strata chuti do jedenia a bolesť, resp. zožltnutie kože a očných bielkov – žltačka. Cirhóza sa prejavuje bolesťou brucha, celkovou únavou, črevným krvácaním, svrbením, žltačkou, ľahkou tvorbou modrín, opuchom v oblasti brucha a nôh v dôsledku hromadenia tekutín, slabosťou a chudnutím.

Hlavnú úlohu pri liečbe pečene zohráva najmä výživa. Preto je veľmi dôležité upraviť životosprávu, ktorá pomôže s danou liečbou. Okrem hľadania príčiny sa neraz užíva rad liekov, ktoré pomáhajú vyhnúť sa komplikáciám, ako je hypertenzia, autoimunitné ochorenie, krvácanie, opuchy, svrbenie kože či samotné zlyhanie pečene.

Pečeňové bunky možno regenerovať aj vďaka zvýšenému príjmu kalorických jedál s nízkym obsahom tuku a vysokou nutričnou hodnotou. Vynechanie alkoholu je spravidla samozrejmosťou. Akonáhle je pečeň ohrozená akýmkoľvek ochorením a jej poškodením, je potrebné posilniť jej zdravie a zlepšiť funkcie aktívnych reparačných buniek.

Príroda má niekoľko základných zložiek, ktoré majú za sebou dlhovekú históriu a funkciu preventívnych a terapeutických prostriedkov účinných v terapii pečene. Jednou z nich je aj pestrec mariánsky (ostropestřec mariánský, Silybum marianum L., tzv. strieborný bodliak) široko známy pre svoje blahodarné účinky...

PharmDr. A. Macková


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby