Jar je ideálnym obdobím pre zber liečivých rastlín. Prvé jarné liečivé rastliny obsahujú množstvo výživných látok a sú výborným prostriedkom proti jarnej únave. Po zime, kedy je výživa chudobná na vitamíny, sa u mnohých ľudí dostavuje jarná únava a náchylnosť na ochorenia. V zime spomaľuje nedostatok vitamínov a pohybu proces látkovej premeny. Kúry z jarných liečivých rastlín sa ordinujú bez zvláštnych indikácií len preventívne na prečistenie organizmu a ako zdroj vitamínov, minerálov. Pŕhľava dvojdomá a cesnak medvedí dodajú potrebné chýbajúce živiny a súčasne sú vhodné na jarné prečistenie organizmu. Na jar si môžeme pripraviť šalát z čerstvých jarných rastlín ako sú púpava, čakanka a iné. Mladé jarné listy pŕhľavy môžeme pripraviť aj na spôsob špenátu. Z čerstvých jarných rastlín, ktoré sa používajú na šaláty sa môže pripraviť aj čerstvá šťava. Je to najlepší spôsob ako dodať telu potrebný vitamín C, pretože pri sušení, varení a inom spracovaní sa jeho obsah ničí. Ako základ sa používa vňať pŕhľavy dvojdomej alebo vňať púpavy lekárskej. Na ochutenie sa môžu primiešať kvety bazy čiernej, vňať dúšky materinej, vňať pamajoránu obyčajného, výhonky chmeľu a i. Mäkké rastliny pokrájané na malé kúsky sa zavinú do plátna a dobre sa vytlačia. Tvrdá zelenina sa rozmixuje. Získa sa kaša, z ktorej sa vytlačí šťava. Takto pripravené šťavy sa užívajú vždy čerstvé, aby sa v nich zachovali všetky vitamíny a účinné látky. Čerstvé vylisované šťavy sa môžu podávať bez prísad alebo sa zmiešajú s medom, prípadne s mliekom.

Jarné liečivé rastliny sa môžu kombinovať do čajových zmesí s liečivými rastlinami, ktoré podporujú vylučovanie (breza previsnutá, jahoda obyčajná), potenie (baza čierna, lipa malolistá), metabolizmus (rešetliak prečisťujúci, púpava lekárska, fialka trojfarebná a iné) na  naštartovanie celkového metabolizmu, látkovej výmeny a celkové povzbudenie organizmu po zimnom období.

Čakanka obyčajná (čekanka obecná) – Cichorium intybus, č. Cichoriaceae

Trváca bylina s ryhovanou a rozkonárenou stonkou. Prízemné listy tvoria prízemnú ružicu, stonkové listy sú kopijovitého tvaru so zúbkatým okrajom. Na vrchole stonky v pazuchách listov vyrastajú takmer sediace belasé kvety. Plod je vajcovitá nažka so šupinatým chocholcom. Predmetom zberu je koreň (Cichorii radix) a vňať (Cichorii herba).

Obsahové látky: Koreň obsahuje polysacharid inulín, horčiny (cichoriín), fruktózu, bielkoviny, triesloviny, enzýmy a sliz. Vňať obsahuje aj minerálne látky.

Farmakologické účinky: Čakanka účinkuje prečisťujúco, podporuje celkovú látkovú premenu, povzbudzuje chuť do jedenia, podporuje trávenie a vylučovanie žlče. Zlepšuje metabolizmus organizmu. Ordinuje sa pri nechutenstve, poruchách trávenia, pri ochorení pečene a žlčníka. Kombinuje sa s inými liečivými rastlinami do redukčných, metabolických a žlčníkových čajových zmesí. Pre obsah inulínu môže byť súčasťou antidiabetických zmesí. Mladé listy čakanky sa môžu pridávať do jarných šalátov ako chutná zelenina. Zápar sa pripraví z 2 g nadrobno porezaných koreňov na 150 – 250 ml vody, užíva sa 2 ? 3-krát denne. Kontraindikácie a interakcie: Užívaniu by sa mali vyhnúť citlivý jedinci alergickí na čeľaď Asteraceae. Neodporúča sa súbežné užívanie liekov ovplyvňujúcich kardiovaskulárny systém. Toxikológia: V terapeutických dávkach neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky. U citlivých jedincov môže vyvolať alergické kožné reakcie a dermatitídy. Prekročenie odporúčaného dávkovania môže vyvolať vedľajšie účinky (bradykardia).

Pŕhľava dvojdomá (kopřiva dvoudomá) – Urtica dioica, č. Urticaceae

Pŕhlava dvojdomáTrváca bylina so vzpriamenou štvorhrannou stonkou. Protistojné listy sú tmavozelené, stopkaté, vajcovitého tvaru s hrubo zúbkatým okrajom s malými kopijovitými prílistkami. Drobné zelené kvety sú zložené v pazušných metlinách. Celá rastlina je pokrytá pŕhlivými trichómami. Predmetom zberu je list (Urticae folium) a niekedy vňať (Urticae herba). Vhodné na zber sú mladé, zdravé rastliny pred kvitnutím.

Obsahové látky: Listy obsahujú chlorofyl, karotenoidy, minerálne látky, flavonoidy, triesloviny, organické kyseliny, sacharidy a vitamíny.

Farmakologické účinky: Zlepšuje celkovú látkovú premenu, na organizmus pôsobí tonizujúco. Chlorofyl má antiseptické vlastnosti, podporuje granuláciu a epitelizáciu kožných rán. Flavonoidy pôsobia diureticky, preto sa ordinuje aj pri opuchoch, zápalových ochoreniach močových ciest, pri zvýšenej tvorbe kyseliny močovej (dna). Pre obsah vitamínov a minerálov sa odporúča po vyčerpávajúcich ochoreniach, pri diétach a poruchách výživy, ale aj preventívne pre zdravých ľudí s vysokou fyzickou a psychickou záťažou. Býva súčasťou diuretických, metabolických, detoxikačných, antidiabetických a reumatických čajových zmesí. Mladé vňate sa môžu využiť aj ako zelenina do šalátov a jarných kúr k posilneniu organizmu a na podporu trávenia. Odvar sa pripraví z 1 kávovej lyžičky na šálku vody, varí sa 3 minúty, nechá sa vylúhovať 1 hodinu. Po precedení sa užíva 3-krát denne. Alebo sa môžu použiť 2 polievkové lyžice na 500 ml vody.

Kontraindikácie a interakcie: Nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy a deti do 2 rokov. Užívaniu by sa mali vyhnúť tiež citliví jedinci, alergici, osoby nad 65 rokov a pri ťažkostiach s predstojnicou. Môže ovplyvniť účinok antidiabetík, diuretík a liekov na úpravu krvného tlaku.

Toxikológia: V terapeutických dávkach pri vnútornom užívaní nemá nežiaduce účinky. Čerstvá rastlina má pŕhlivé účinky, ktoré pôsobia pálivo a svrbivo na pokožku. Bolesť sa zmierni potretím postihnutého miesta mydlom, vodou. Sušená droga nemá svrbivý účinok.

Púpava lekárska (smetanka lékařská) –  Taraxacum officinale, č. Cichoriaceae

Púpava lekárska (smetanka lékařská) –  Taraxacum officinale, č. CichoriaceaeTrváca bylina s krátkym jednoduchým podzemkom. Listy vyrastajú priamo z podzemku v prízemnej ružici. Sú podlhovasté, kopijovité, gracovité so širokou stopkou. Na dutých stvoloch vyrastajú na lysom lôžku úbory veľkých, žltých jazykovitých kvetov. Plody sú nažky s tenkým zobáčikom a chocholcom. Predmetom zberu a terapeutického využitia je celá mladá rastlina s koreňmi a pukmi, alebo samostatný koreň (Taraxaci radix, Taraxaci radix cum herba). Podzemky sa zberajú skoro na jar pred rozkvitnutím, listy môžeme zberať kedykoľvek od jari do jesene, kvet na jar.

Obsahové látky: Hlavnú účinnú látku predstavujú horčiny. Ďalej obsahuje triterpény (taraxasterol), flavonoidy, sliz, karotenoidy a polysacharid inulín. Okrem toho obsahuje i soli draslíka a vitamíny A, B, C, D.

Farmakologické účinky: Horčiny podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov a žalúdočnej kyseliny, čím zlepšujú trávenie a zvyšujú chuť do jedenia. Ovplyvňuje činnosť pečene a obličiek. Flavonoidy a obsah draslíka podmieňujú močopudný účinok, pričom list je účinnejší ako koreň. Vňať a koreň púpavy sa používa ako stomachikum, mierne choleretikum, diuretikum pri hepatopatiách, cholecystopatiách, pri zápaloch močových ciest a obličkových kameňoch, aj poruchách trávenia, najmä pri nedostatočnom trávení tukov. Pre vysoký obsah inulínu sa odporúča užívať pri cukrovke. Čerstvé listy sa pridávajú do jarných šalátov, podporujú trávenie a celkovú látkovú výmenu.

Kontraindikácie a interakcie: Užívanie prípravkov s obsahom púpavy nie je vhodné pri vážnych chorobách žlčníka. Pri žlčových kameňoch je sa odporúča cužívať len pod dohľadom lekára. Fytofarmaká s obsahom púpavy môžu zasahovať do liečby diuretikami a hypoglykemikami, preto nie je vhodné ich súbežné užívanie. Zápar sa pripraví z 1 ? 2 lyžičiek na šálku čaju (150 ml), odvar z 3 ? 4 lyžičiek.

Toxikológia: V terapeutických dávkach neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky. Ojedinelo sa môžu vyskytnúť žalúdočné ťažkosti, prípadne vredy. Seskviterpénové laktóny sú potenciálne alergény, u citlivých jedincov môžu zapríčiniť vznik dermatózy.

Cesnak medvedí (česnek medvědí) – Allium ursinum, č. Liliaceae

Liečivá rastlina s jasnozelenými, lesklými listami kopijovitého tvaru, ktoré vyrastajú priamo z podlhovastej cibule. Stonka nesie biele kvety usporiadané do okolíka. Celá rastlina sa vyznačuje charakteristickým mimoriadne prenikavým a štipľavým cesnakovým zápachom. Plod je tobolka. Predmetom zberu je celá kvitnúca vňať.

Obsahové látky: Obsahuje silicu, vitamíny B, C a jód.

Farmakologické účinky: Je obľúbenou šalátovou a koreninovou zeleninou, konzumuje sa v čerstvom stave, pretože sušením sa jej účinok stráca. Obsahové látky podporujú trávenie, činnosť pečene, žlčníka a čriev. Pôsobí antibakteriálne, anthelminticky, antisepticky. Používa sa v ľudovom liečiteľstve na celkové prečistenie organizmu. Pije sa šťava z čerstvej rastliny 2 ?3-krát denne pol čajovej lyžičky.

Kontraindikácie a interakcie: Užívanie nie je vhodné pri zápale žalúdka alebo žalúdočnom vrede. Pri súbežnom užívaní cesnaku s NSAID, antikoagulanciami, antihypertenzívami a liečivami inhibujúcimi pečeňový metabolizmus pôsobí aditívne.

Toxikológia: Odporúča sa opatrné dávkovanie, pretože je veľmi aromatický. Pri dodržaní odporúčaného dávkovania nie sú známe žiadne nežiaduce účinky.

Medzi prvé jarné liečivé rastliny patria tiež podbeľ a prvosienka jarná. Kvitnú skoro na jar a určite stojí za to ich nazberať a usušiť.

Podbeľ liečivý (podběl léčivý) – Tussilago farfara, č. Asteraceae

Podbeľ liečivý (podběl léčivý) – Tussilago farfara, č. Asteraceae Skoro na jar vyrastajú šupinaté stonky s vrcholovými žltými úbormi. Kvetné úbory majú okrajové žlté jazykovité kvety a rúrkovité kvety v strede. Listy sa objavujú až po odkvitnutí rastliny a tvoria prízemnú ružicu. Predmetom zberu je list (Farfarae folium) aj kvet (Farfarae flos).

Obsahové látky: Sliz, inulín, triesloviny. Ďalej obsahuje flavonoidy, rastlinné kyseliny, triterpény a steroly. V stopových množstvách sa tu nachádzajú aj pyrolizidínové alkaloidy.

Farmakologické účinky: Sliz má protektívny vplyv na zapálené a poškodené sliznice. Účinnosť podporuje protizápalové a adstringentné pôsobenie trieslovín. Flavonoidy napomáhajú uvoľňovaniu kŕčov hladkých svalov. Ordinuje sa v liečbe zápalov slizníc horných dýchacích ciest s tvorbou hustých sekrétov, pri nachladnutí, aj pri bronchiálnej astme. Zvonka sa používa vo forme kloktadiel, obkladov a výplachov pri zápale žíl, vredoch, zle hojacich sa ranách a ekzémoch. Podporuje hojenie. Zápar sa pripraví z 1,5 g (1 lyžička) na šálku vody, užíva sa 3-krát denne.

Kontraindikácie a interakcie: Fytofarmaká s obsahom listu podbeľa nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy. Pre obsah pyrolizidínových alkaloidov nie je vhodný pre pacientov s poškodením pečene a cirhózou.

Toxikológia: Vňať, kvet, ani koreň podbeľa nie je vhodný na užívanie pre obsah pyrolizidínových alkaloidov. Len listy, v ktorých je množstvo pyrolizidínových alkaloidov nepatrné sú povolené na perorálne užívanie. Napriek tomu sa nesmie užívať dlhodobo a neprekračovať odporučené dávkovanie.

Prvosienka jarná (prvosenka jarní) – Primula veris, č. Primulaceae

Trváca bylina s prízemnou ružicou kopijovitých, mäkko chlpatých listov s vráskovanou čepeľou a vrúbkovaným okrajom. Stvol zakončený okolíkom voňavých žltých kvetov s vydutými cípmi. Kvety majú dlhú stopku, nažltlo zelený, trúbkovitý kalich s piatimi rebrami. Koruna je žltá, dlho trúbkovitá, hore zvonkovito rozšírená s oranžovými škvrnami. Predmetom zberu je podzemok s koreňmi (Primulae radix). Menej sa používa aj kvet (Primulase flos).

Obsahové látky: Z obsahových látok sú farmakologicky najvýznamnejšie triterpénové saponíny. Ďalej obsahuje fenolové glykozidy (primulaverín), sacharidy a triesloviny.

Farmakologické účinky: Saponíny zrieďujú hlieny v dýchacích cestách, a tým uľahčujú uvoľňovanie hlienov a podporujú vykašliavanie. Reflexným dráždením tráviaceho traktu pôsobia expektoračne. Pre obsah trieslovín pôsobí protizápalovo a flavonoidy podmieňujú jej mierne diuretické účinky. Ordinuje sa v liečbe suchých zápalov dýchacích ciest a pri tvorbe hustých sekrétov so zlou expektoráciou, pri astme, bronchitídach. Je vhodná aj pri chrípke a nachladnutí. Účinky prvosienky sa zvyšujú kombináciou podobne účinných liečivých rastlín ako sú podbeľ, dúška materina, aníz, sladkovka hladkoplodá do prieduškových čajových zmesí. Odstraňuje neproduktívne dráždenie na kašeľ, čím zmierňuje bolesti v dýchacích cestách. Zápar sa pripraví z 0,5 ? 1,5 g (0,5 ? 1 kávová lyžička) na šálku vody, užíva sa po dúškoch 2 ? 3-krát denne. Žiadaný liečebný efekt sa dosiahne aj pri nižšom dávkovaní koreňa 0,2 g; na odvar sa použije 6 g koreňa na šálku vody (t.j. 200 ml), užíva sa po lyžiciach každé tri hodiny.

Kontraindikácie a interakcie: Nie je vhodná pre hypersenzitívnych jedincov. Fytofarmaká s obsahom prvosienky môžu interferovať (ovplyvňovať) s liečbou vysokého krvného tlaku.

Toxikológia: V bežných terapeutických dávkach sa nevyskytujú žiadne nežiaduce účinky.

Tab. 1: Liečivé rastliny vhodné na prípravu na šťavy:

slovenský názov

český názov

latinský názov

 

cesnak kuchynský

česnek setý

Allium sativum

Priaznivo ovplyvňuje črevnú flóru a normalizuje poruchy trávenia. Vhodný aj pri vysokom krvnom tlaku a obehových poruchách. Obsahuje silicu, minerálne látky vitamíny a stopy jódu.

fazuľa obyčajná

fazol obecný

Phaseolus vulgaris

Šťava z luskov bez semien sa používa ako podporný prostriedok pri cukrovke. Ovplyvňuje vylučovanie a podporuje látkovú premenu.

kapusta hlávková

hlávkové zelí

Brassica oleracea var. capitata

Šťava obsahuje horčiny, vitamíny A,B,C,K, kyselinu mliečnu a i. Povzbudzuje trávenie, chuť do jedenia, vylučovanie a zvyšuje odolnosť voči stresu. Už dávno v minulosti sa slúžila šťava z kapusty ako zdroj vitamínu C.

mrkva obyčajná

mrkev obecná

Daucus carota

Šťava obsahuje karotén, vitamín B, bielkoviny, cukor, kyselinu kremičitú. Užíva sa ako posilňujúci prostriedok pri slabosti a nechutenstve. Uplatňuje sa vo výžive detí.

petržlen záhradný

petržel zahradní

Petroselinum hortense

V šťave je silica, vitamín B, minerálne látky. Povzbudzuje chuť do jedenia a trávenie. Kombinuje sa so zelerom.

pŕhľava dvojdomá

kopřiva dvoudomá

Urtica dioica

Šťava obsahuje chlorofyl, vitamín K, provitamín A, Ca, K, Na, Fe ai. Podporuje látkovú premenu, matabolizmus a vylučovanie.

púpava lekárska

smetanka lékařská

Taraxacum officinalis

Užíva sa pri pečeňových kúrach, priaznivo pôsobí pri chorobách pečene, žlčníka, pri žltačke, tvorbe kameňov, podporuje trávenie.

zeler voňavý

miřík celer

Apium graveolens

Šťava pôsobí diureticky, podporuje trávenie a chuť do jedenia. Pomáha pri zápaloch močových ciest aj pri dne a reumatizme.

PharmDr. A. Jančovičová


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby