Slovensky: Cesnak kuchynský
Latinsky: Allium sativum
Česky: Česnek kuchyňský
Anglicky: Garlic
Nemecky: Knoblauch
Rusky: Чеснок
Francúzsky: Ail cultivé
Španielsky: Ajo común
Taliansky: Aglio
Poľsky: Czosnek pospolity
Maďarsky: Fog hagyma
Opis: Cesnak je trváca rastlina, ktorej cibuľa je zložená z jednotlivých strúčikov. Bylina je vysoká asi 30 až 80 cm. Ukončená je okolíkatým súkvetím, ktoré je obalené pošvou blanitých šupiniek. Cesnak sa pestuje odpradávna ako významná korenina, zelenina a ako liečivá rastlina. Rozmnožuje sa vegetatívne. Jednotlivé strúčiky sa vysádzajú v radoch na pripravený záhon.Je to medonosná rastlina poskytujúca rozdielne množstvá medu v závislosti od klimatických podmienok. Druh sa pestuje v záhradách i na poliach. Cesnak je známa rastlina s obľubou používaná v kuchyni. Dodáva pripravovaným pokrmom špecifickú chuť.
Liečivé účinky cesnaku poznali už v starovekom Egypte v antickom Grécku. Otrokom stavajúci pyramídy v Gíze vraj podávali cesnak na posilnenie. Mimoriadne cenené sú najmä antibiotické vlastnosti cesnaku. Počas prvej svetovej vojny sa používal na potieranie hnisavých rán ako prevencia gangrény.
Kvitne: cesnak kvitne v júli až septembri
Zber: v čase plného rozvoja v júli - auguste
Zberaná časť: cibuľky - Bulbus allii sativi sa vykopávajú sa zo zeme na jeseň. Pred zberom sa nechajú na poli uschnúť, zbavia sa vňate a uskladnia sa na chladnom mieste v surovom stave. Na farmaceutické účely sa nesušia. Droga sa má skladovať v celofánovom obale, ktorý ju chráni pred vyprchaním silice až 6 mesiacov.
Obsahové látky a účinky:
Obsahovými látkami cesnaku sú alliín, ktorý sa metabolizuje na allicín a spôsobuje charakteristickú vôňu cesnaku. Ďalej obsahuje silicu, aminokyseliny, flavonoidy, steroidy, antokyány a vitamíny. Drogu tvorí cibuľa cesnaku charakteristického pachu a chuti. Je zložená z dužinatých podlhovastých strúčikov, zakrytých obalom z bielych alebo fialkovastých šupín. Okrem toho cesnak obsahuje aj vitamíny A, B1, B2, amid kyseliny nikotínovej - niacin, vitamín PP, vitamín D a C, ako aj látky pôsobiace ako mužské a ženské pohlavné hormóny. Z minerálnych látok je pozoruhodné množstvo jódu.
Cesnak sa používa hlavne pri doplnkovej terapii pri zvýšenej hladine cholesterolu, kedy interaguje s enzýmom prítomným počas biosyntézy cholesterolu.
Ďalšie významné účinky cesnaku sú: antihypertenzívny, antibakteriálny (mnohokrát ho nazývajú prírodným antibiotikom), antivirotický, antifungálny a antioxidačný účinok. Denná terapeutická dávka predstavuje zhruba 2 až 3 strúčiky cesnaku denne, môže sa užívať vnútorne aj vo forme prášku, tabliet alebo kapsúl. Veľkým „kozmetickým“ nežiaducim účinkom cesnaku je jeho charakteristická vôňa, preto v dnešnej dobe existujú prípravky, ktoré sú jej zbavené.
Zberaná časť: cibuľky - Bulbus allii sativi sa zberajú vytrhávaním .Treba ich očistiť od hliny a nechať dobre oschnúť Strúčiky sa oddeľujú prstami, nie nožom, pretože sa môžu porušiť a potom hnijú. Na farmaceutické účely sa nesušia. Droga sa má skladovať v celofánovom obale, ktorý ju chráni pred vyprchaním silice až 6 mesiacov.
Nežiaduce účinky: Prípravky s obsahom cesnaku sú kontraindikované pri hypertyreóze. Nie sú vhodné ani pre pacientov s akútnym zápalom žalúdka alebo žalúdočným vredom.
Recepty:
Aj proti parazitom. Rozotretý strúčik cesnaku v 1/2 poháriku mlieka - sa užíva 1-3 krát denne. Bežná denná dávka predstavuje 2 g trojpercentrného macerátu. Dávka však môže dosiahnuť až 12g na deň.
Deťom dávať len malé dávky v prípade potreby.
Tinktúra (liehový extrakt cesnaku) sa pripraví z 200 g rozdrveného cesnaku na 1 liter čistého liehu. 12 - 14 dní necháme stáť pri izbovej teplote
Cesnakový elixír odstraňuje tuk a vápnik v cievach, pôsobí ako prírodne antibiotikum, ničí baktérie a vírusy, prekrvuje organizmus, udržuje správnu hladinu cholesterolu v krvi, pomáha pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, posilňuje srdce, upravuje tlak, pôsobí ako prevencia proti rakovine štítnej žľazy, paradentóze, chrípke, ťažkostiam v klimaktériu. Má silné protiparazitické, protipliesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky, zvyšuje potenciu a libido, je účinný antioxidant, posilňuje imunitu.
Potrebujeme: 6 ks citrónov, 30 strúčikov cesnaku, 1 dl medu
1. 6 citrónov (bez šupky a jadierok), 30 čistených strúčikov cesnaku a 1 dl medu rozmixujeme na hustú kašu. Nalejeme do pohárika a odložíme do chladničky. 2. Užívame 3 týždne nalačno 1-2 lyžičky denne. Týždeň si dáme pauzu a kúru zopakujeme. Skladujeme ho v chladničke.
Vo veterinárnej praxi sa cesnak a jeho prípravky používajú na povzbudenie tráviacej činnosti, proti kvasiacim procesom v bachore prežúvavcov, pri atónii žalúdka a čriev a pri avitaminóze C. Teľatám pri žalúdočných dyspepsiach sa odporúča liehový extrakt cesnaku (tinktúra), podávame teľatám 2 - 3- krát denne pred kŕmením v dávke 0,3 - 0,5 ml na 1 kg živej hmotnosti. Pred použitím rozriedime vodou v pomere 1:4 - 1:5.