K významným rastlinám tradičnej čínskej medicíny patrí zamat amurský (Phellodendron amurense Rupr., Rutaceae). V Číne ho nazývajú huang bo alebo huang bai a patrí k 50 základným bylinám, ktoré sa využívajú. Obdobne sa využíva aj kórejskej a japonskej tradičnej medicíne. Jeho používanie sa datuje už 300 rokov pred Kristom. 

Opis: Je to opadavý strom dosahujúci výšku do 20 m, ktorému vyhovujú slnečné polohy. Jeho domovinou je Mandžusko a rastie v celej východnej Ázii. Koncom 70. rokov 19. storočia sa ako ozdobná rastlina importoval aj do USA, kde sa dnes považuje za inváznu. Strom má krátky, pomerne hrubý kmeň, vonkajšia kôra je korkovitá s hlbokým ryhovaním Vytvára košatú korunu dosahujúcu až 12 m. V minulosti strom využívali ako zdroj korku. Koreňový systém je plytký. Vyhovujú mu pôdy piesočnaté, hlinité, ílovité, ale nie zamokrené. Samičie stromy rodia v zhlukoch silne zapáchajúce bobuľovité ovocie bohaté na cukry, ktoré sú potravou pre vtáky a zvieratá alebo sa z nich vyrábajú insekticídy. Plod obsahuje 2 - 5 semien. Najčastejšie sa pestujú samčie hybridné kultivary. Listy sú jedlé a môžu sa použiť kulinárstve do šalátov, polievok, ale môže sa z nich pripravovať aj čaj. V Číne sa drevo využíva ako stavebnina, plody a vnútorná kôra ako zdroj farbív. Vnútorná kôra stromu sa zbiera začiatkom jari (apríl - máj), zlúpe sa a suší. V Číne ju sušia na slnku, ale je vhodné ju sušiť v tieni. Drogou predstavuje kôra. Nakrájaná sa v Číne využíva na liečebné účely v dávke 3 - 10 g.

Obsahové látky: V kôre sa nšli účinné berberínové alkaloidy (berberín, oxyberberín, epiberberín, jatrorrhizin a palmatín), limonoidy aj fenolové látky. Rastlinná droga taktiež obsahuje etylester kyseliny kávovej, izovanilín, kyselinu ferulovú, dimetoxyariciresinol a metyl-β-orselinát. Limonoidy vykazujú široké spektrum účinkov od antibiotického, cez antimykotické, až po protirakovinové. Okrem limonoidov sa potvrdil antikancerogénny účinok aj pri alkaloide berberín a ďalších berberínových alkaloidov.

Liečivé vlastnosti a použitie: rastliny s obsahom berberínu sú vysoko účinné proti širokému spektru mikroorganizmov a najmä baktérií, používajú sa v rôznych geografických oblastiach sveta podobne na liečbu rezistentných infekcií zažívacieho traktu s ťažkými hnačkami. Dávno sa používalo Phellodendron spp. ako horké tonikum na žalúdočné problémy, dyzentériu, žltačku, gynekologické zápaly a výtoky, opuchy nôh, preležaniny, vredy, ekzémy, proti teplote a nočnému poteniu.

 V súčasnosti je na trhu doplnok výživy z kôry tejto rastliny. Odporúča sa používať pri bolestiach kĺbov dospelým ľuďom trpiacich osteoartrózou. V súčasnosti prebiehajú klinické štúdie na pacientoch trpiacich karcinómom prostaty na potvrdenie cytostatického účinku extraktov z kôry Phellodendron amurense.

(ukážka)

1 Ing. J. Eftimová,CSc., 1PharmDr. Ľ. Ballová, 1PharmDr.S.Kurhajec

1Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, Košice


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby