Železník lekársky

V dávnej minulosti medzi najznámejšie, dnes už takmer zabudnuté liečivé rastliny patrí aj železník lekársky - sporýš lékařský  - Verbena officinalis L. Staré kultúrne národy s obľubou využívali jeho nielen liečivú, ale údajne aj magickú silu. Keltskí kňazi ho ctili ako posvätnú bylinu a Rimania ním čistili chrámy. V stredoveku ho čarodejníci odporúčali nosiť ako talizman a používali ho pri svojich tajuplných manipuláciách takmer do 17. storočia. Postupne viera v jeho magickú moc začala upadať až úplne zapadla do zabudnutia.

Železník lekársky je trvalka, dorastajúca niekedy až do výšky 70 cm. Má rozkonárenú štvorhrannú stonku,, v hornej časti s drsnými, drobnými prísediacimi listami. V dolnej časti majú listy dlhú stopku a sú väčšie. Kvitne od júla do septembra. Zberá sa z neho celá vňať na začiatku kvitnutia a po jej vysušení sa získa droga Verbennae herba. Suší sa v tenkých vrstvách, prípadne v malých viazaničkách podľa možnosti v prievane a v tieni. Usušená vnať je sivozelená a má horkastú chuť. Železník rastie v teplejších oblastiach približne do 1 000 metrov nadmorskej výšky. Nájdeme ho na rumoviskách, medziach, úhoroch, na brechoch potokov. Možno ho aj pestovať v záhradách, prispôsobuje sa všetkým pôdam.

Obsahové látky: V droge boli zistené glykozidy verbenalín a verbenín, sliz, horčiny, triesloviny, saponíny, silica a viceré iné látky, ktoré spoločne dávajú železníku schopnosť v organizme tvoriť tráviace šťavy. Zásluhou glykozidu verbenalínu je priaznivo ovplyvňovaný tonus hladkého svalstva a čriev, čo znamená zlepšenie činnosti tráviacich orgánov. Silica pomáha pri ťažkostiach, ktoré bývajú zapríčinené premnožením črevnej mikroflóry. Železník pôsobí aj ako cholagogum, teda zlepšuje vylučovanie žlče do čreva. Podporuje činnosť pečene, je močopudný. Má upokojujúce vlastnosti, pôsobí proti nervozite, nespavosti, strachu, nervovej slabosti, vyčerpanosti a neschopnosti uvoľniť sa.

Francúzsky bylinkár Maurice Messeque v takýchto prípadoch radí užívať „čaj šťastia“, ktorý sa pripraví zo železníka (sporýš), mäty piepornej (máta peprná), lipového kvetu a rumančeka kamilkového (heřmánek). Z každého sa vezme po dvoch štipkách, zaleje sa jedným litrom horúcej vody a prikryté sa nechá 15 minút vylúhovať. Pije sa po hltoch. Môže sa užívať podľa potreby, najdlhšie 2 - 3 týždne. Železník povzbudzuje aj tvorbu materského mlieka, preto sa odporúča dojčiacim matkám. Neodporúča sa však gravídnym ženám, pretože môže spôsobiť mierne sťahy maternice. Na vnútorné užívanie, a teda na prípravu záparu sa bežne používa jedna kávová lyžička drogy na šálku, na kloktanie sa používa dvojnásobné množstvo drogy.

Ľudové liečiteľstvo: Železník sa odnepamäti používal ako účinný domáci liek pri zápaloch ústnej dutiny a hltanu, pri zle sa hojacich ranách, vredoch, rôznych poraneniach, pri modrinách.

Kostnický lekár Dr. Hertzka ho používal podľa receptúry sv. Hildegardy, ktorá žila v 12. storočí, ako tvrdí, na úspešné liečenie abscesov (hnisavých ložísk dutín v tkanivách vyplnených hnisom) na šiji a chrbte, na zahnisané nechtové lôžka, zápaly prsných žliaz, na abscesy potných žliaz pod pazuchou. Dr. Hertzka píše, že liečba týchto chorôb je jednoduchá a pritom úspešná, pravda, musí sa začať v správnom čase a pod dozorom odborníka.

Recept: Na hnisavé miesto sa priloží sterilná gáza, na ňu sa priloží uvarený, ešte teplý železník. Obklad sa preloží gázou a upevní. Keď obklad uschne, obnovíme ho. Robíme to aspoň 2-krát za deň, kým sa hnisavé ložisko nezahojí. Na prípravu obkladu sa použije jedna polievková lyžica železníka, ktorý povaríme v šálke vody. Vodu scedíme a teplý železník (nie tekutinu!) použijeme na obklad.

Dr. Hertzka uvádza prípad 6-ročného dievčatka, ktoré malo 2 nepríjemné abscesy na krku, na siedmom stavci. Počas liečby železníkom sa vytvorili 2 vaky hnisu veľkosti slepačieho vajca, ktoré sa samy otvorili, vyprázdniil a dokonale zahojili.

Železník lekársky je aj jedným z originálnych prípravkov Dr. Bacha. Liek sa vyrába z kvetov a užíva sa pri nervových ťažkostiach. U nás sa zo železníka nevyrábajú žiadne preparáty. Zato naše gazdinky ho s obľubou používajú pri zaváraní uhoriek. Uhorkám ponecháva peknú zelenú farbu a dáva príjemnú chuť. Pri správnom dávkovaní užívanie železníka nemá veľajšie škodlivé účinky.

RNDr. V. Brežná


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby