Druh sa botanicky označuje ako kolektívny, súborný, pretože má mnoho navzájom blízkych odrôd. Žije na suchších slnečných stráňach a lúkach. Príbuzné sorty tvoria poliehavé alebo priame, oblé alebo štvorhranné 10 až 50 cm dlhé stonky. Na nich sa nachádzajú krížne, protistojace, čiarkovité až okrúhle listy ktoré bývajú sediace alebo so stopkami; sú celistvookrajové, mierne podvinuté, holé alebo s rozličným krytím. Drobné kvety sú usporiadané do papraslenov. Sú fialovočervené alebo biele; majú rúrkovito-zvonkovité kalichy. Horný pysk má tri krátke zuby, dolný dva dlhšie. Horný pysk koruny je plytko vykrojený, dolný trojlaločný s krátkou kvetnou rúrkou. Obsahujú po štyri tyčinky a vrchný semenník. Dozrievajú na tvrdky.

Množstvo príbuzných poddruhov, plemien a variet, liečebne vzájomne zastupiteľných, je udomácnené severne od Álp v celom miernom pásme Eurázie, až po vysokohorské oblasti.

Množstvo silice a jej zloženie, ktoré predstavuje hlavnú liečivú substanciu všetkých tkanív materinej dúšky, dosahuje podľa geografického výskytu odlišné hodnoty. V stredoeurópskych odrodách sa zistil p-cymol, karvakrol a niečo tymolu. V iných odrodách je aj citral a pinén. 

Odborný názov rastliny vznikol z gréckeho thymos čo znamená silu a mužnosť. Dávny liečitelia tieto vlastnosti druhu skutočne pripisovali. Odporúčali ju pri ženských ochoreniach, ale verili aj na jej osviežujúce účinky.

Droga: Serpylli herba (syn.: Serpyllum, Thymi serpylli herba).

Obsahové látky: Rastlina má 0,15–1 % silice (najmä p-cymol, tymol, karvakrol, linalol, borneol, terpineol, α- a β-pinén a i.), do 7,5 % trieslovín, saponíny, horčinu serpylín, flavóny (luteolín, apigenín) a minerálne látky. Podľa lokality výskytu a existencie mnohých taxónov sú v zložení silice veľké kvalitatívne a kvantitatívne rozdiely.

Vlastnosti: Stomachikum-amarum, aromatikum, antitusikum, expektorans, antiseptikum, adstringens, balneologikum.

(ukážka)

MUDr. K. Mika

Od rastliny k človeku (LXIX) - Materina dúška (Dúška materina) – Mateřídouška obecná - Thymus serpyllum L. specColl.; Lamiaceae)


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby