Rozmarín lekársky/rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis L.) z čeľade Lamiaceae je populárna liečivá rastlina rozšírená po celom svete. 
Ide o trváci, 50 - 150 cm vysoký, silne rozkonárený silne aromatický ker. Listy sú vždyzelené, čiarkovito kopijovité, 1,5 - 4 cm dlhé, 1,5 - 4 mm široké, so zvinutým okrajom, pod drobnými hviezdicovitými trichómami (chlpmi) sivasté. Kvitne po 5 - 10 kvetoch na krátkych bočných výhonkoch, koruna je svetlá (svetlomodrá, svetlofi alová). Listy sú bohaté na silicu, ktorej by mali obsahovať minimálne 12 ml/kg.

Jej hlavnými zložkami sú monoterpény ako 1,8-cineol (16 - 55 %), a-pinén (9 - 26 %), gáfor (5 - 21 %), bornylacetát (0,1 - 2,5 %), borneol (2 - 5 %), kamfén (2,5 - 12 %), a-terpineol (1 - 3 %) a (+)-verbenón (0,4 - 2,5 %), zodpovedný za typickú rozmarínovú arómu. Percentuálne zloženie silice závisí od geografi ckého chemotypu (Maroko/Tunisko alebo Španielsko).

Listy rozmarínu okrem silice obsahujú zlúčeniny dôležité pre väčšinu biologických aktivít rozmarínu. Ide o abietánové diterpény reprezentované karnosolom, kyselinou karnosovou a rozmanolom, ďalej triterpény, ako je kyselina betulínová, oleanolová a ursolová. V listoch sú tiež prítomné fl avonoidy (luteolínové glykozidy, diozmín, hesperidín) a deriváty kyseliny škoricovej (min. 3 %), medzi ktorými dominuje kyselina rozmarínová. Európska lieková agentúra (Výbor pre rastlinné lieky - HMPC) odporúča list rozmarínu, ako aj rozmarínovú silicu ako tradičné rastlinné lieky pre dve použitia.

Tým prvým je zmiernenie príznakov dyspepsie a pri miernych kŕčoch v tráviacom trakte. Druhým je zmierňovanie menších bolestí svalov a kĺbov a liečba miernych porúch periférneho prekrvenia. Pri poruchách periférneho prekrvenia sa odporúčajú prípravky v tekutých formách (roztok, olej) ako prísada do kúpeľa.

Okrem uvedených liečebných účinkov sa rozmarín používa v kozmetických prípravkoch, pri liečbe celulitídy, alopécie (plešivosti), pri spáleninách od slnka, či na spomalenie starnutia pleti. Tím brazílskych vedcov nedávno zhrnul farmakologické účinky rozmarínu a jeho obsahových látok. Uvádzajú, že rozmarín má široké spektrum účinkov vrátane protizápalového, antiastmatického, antiaterosklerotického, antioxidačného, antihypercholesterolemického, antiulcerózneho, antiangiogénneho, imunosupresívneho, neuroprotektívneho, protirakovinového, antimikrobiálneho (antibakteriálneho, antivírusového, protiplesňového), antibiofilmového, hepatoprotektívneho, nefroprotektívneho, rádioprotektívneho, antimutagénneho, relaxačného, antialergického alebo antidepresívneho... 

Doc. PharmDr. S. Bittner Fialová, PhD.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby