Termínom Anglosasi sa označuje kultúrna skupina pozostávajúca z germánskych kmeňov, ich potomkov a pôvodných obyvateľov Anglicka. Anglosasi obývali anglické územie od približne 5. storočia; koniec tzv. anglosaskej éry nastal roku 1066, keď sa normandský vojvodca Viliam Dobyvateľ vylodil na anglickom pobreží a po víťazstve pri Hastingse ovládol celé Anglicko.
Z obdobia Anglosasov sa dochovalo niekoľko kníh obsahujúcich návody a recepty na liečbu chorôb, ktoré sužovali vtedajších obyvateľov Anglicka. Najstarším textom je rukopis nazývaný Baldova lekárska kniha (Bald´s Leechbook), a to podľa dodatku v závere knihy: „Bald vlastní túto knihu, ktorú dal spísať Cildovi.“
Predpokladá sa, že Bald bol lekár a že vlastnil viacero prác o liečení a medicíne. Ďalším prameňom je tzv. Lacnunga (v preklade „Liečivá“); obsahuje približne 1100 receptov, modlitieb a kúziel. Posledným dochovaným dielom je Staroanglický herbár (The Old English Herbarium), ktorý je prekladom latinskej zbierky textov známej ako Pseudo-Apuleiov herbár (Herbarium of PseudoApuleius) a opisuje 185 rôznych rastlín a ich využitie.
Baldova lekárska kniha obsahuje mnoho elixírov proti horúčke, často s veľmi komplexným zložením. Jednou z prísad do týchto elixírov bol čistec rovný, čistec přímý, Stachys recta L., Lamiaceae, stáročia považovaný za všeliek. Na bolesti hlavy sa odporúčalo čistec zmiešať s pieprom, zmes rozotrieť v kuse látky a aplikovať zvonku. Na bolesti uší sa do postihnutého ucha kvapkala vlažná voda, v ktorej sa predtým vylúhoval čistec spolu s ružovou silicou. V prípade bolestí alebo rán v ústnej dutine sa rozomletý čistec prikladal na pery, prípadne sa povaril vo víne, a týmto vínom sa potom vyplachovali ústa. Pripisovali sa mu aj magické vlastnosti: používal sa napríklad na liečbu pokúšania diablom alebo duševného postihnutia.
Jablčník obyčajný, jablečník obecný, Marrubium vulgare L., Lamiaceae sa používal na liečbu kašľa, vyrážok, lepry, bolestí chodidiel, nevoľnosti a straty chuti do jedla, bolestí hrude a bolestí slabín. Na kašeľ sa podával odvar z jablčníka sladený medom, prípadne sa jablčník povaril v mede a podával sa s maslom ako pokrm. Iný recept zas odporúčal variť jablčník s medom a jačmeňom; jačmeň je bohatý na minerály, ako vápnik, horčík a draslík, ktoré mohli tiež prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu pacienta...
Mgr. V. Rjašková