Ako si vybrať voňavku?

Na kvalitný vonný prípravok sa kladie veľa požiadaviek. V prvom rade vás musí vôňa osloviť a pritom okolie netyranizovať. Počas odparovania by si mala zachovať takmer rovnaký charakter, aj keď jej intenzita slabne. Mala by byť primerane prchavá, teda čiastočne by sa mala viazať s pokožkou a pritom pomaly prenikať do priestoru. Stovky parfumárskych výrobcov po celom svete produkujú tisíce voňaviek širokej cenovej škály, od luxusných, cez prípravky prijateľných cien až po lacné produkty. Rôzne napodobeniny známych značiek síce v prvom momente zavoňajú takmer na nerozoznanie od originálu, avšak rýchlo vyprchajú. V horšom prípade sa príjemná vôňa môže zmeniť na nepríjemnú. Toto sú hlavné riziká rýchlej kúpy voňavky pochybného pôvodu.

V prípade, že si vyberáte vôňu pre seba je preto ideálne, ak máte dostatok času a pokoj. Výber odložte, ak ste nedávno jedli pikantné či aromatické jedlo, po fajčení a počas horúceho dňa. Nedajte sa prehovoriť na výber cez vatový tampón či vrchnák spreja. V parfumériách a dobrých drogériách sú v súčasnosti už samozrejmosťou testery s rozprašovačom. Naraz je patričné testovať maximálne štyri značky; čím menej, tým lepšie. Dobrým miestom na aplikáciu je pokožka zápästia. Inú značku môžete naniesť na druhé zápästie, ďalšie dve na nadlaktia. Do pokožky votrite len máličko prípravku a počkajte 1 až 2 minúty. Privoňajte len raz – dlho a zhlboka. Potom odíďte z predajne, pretože v jej ovzduší sa miešajú rušivé vône. Vôňu posúďte po 20 minútach, aby sa uvoľnili aj stredné tóny. Stálosť vône, teda účinnosť fixátorov, posúďte znova po 3 až 15 hodinách. Parfumérie poskytujú aj parfumové pijaky – mouillette. Pásiky alebo tyčinky z absorpčného papiera umožňujú testovať viacero vôní. Označené si ich zoberte domov a v pokoji zhodnoťte. Odborníci pre lepšie rozlíšenie vôní medzi jednotlivými testami privoniavajú k zomletej zrnkovej káve. Pri konečnom výbere však znova urobte test na pokožke.

Prečo voňavka vonia odlišne u rôznych ľudí?

Špecifický pach majú jednotlivé rasy; v rámci rasy odlišný je u mužov a žien. Ale ani dve ženy tej istej rasy nemajú rovnakú prirodzenú telesnú vôňu. Dôvodom je individuálne zloženie pokožkového filmu a jeho kyslosť. Keďže vôňa sa rozvinie až po vzájomnej reakcii každej látky vonnej kompozície so zložkami pokožkového filmu, u rôznych ľudí je výsledok odlišný. Tak tomu môže byť aj u toho istého človeka. Prchavé látky z natráveného korenistého alebo aromatického jedla, alkoholické nápoje, cigaretový dym či lieky sa uvoľňujú cez kožu, miešajú sa s vonnými látkami a ovplyvňujú výslednú vôňu voňavky po jej rozvinutí na pokožke.

Ako predĺžiť pôsobenie vône?

Kvalitnú voňavku, ktorá ladí s pokožkou, stačí naniesť iba ráno a mala by vydržať do večera. Ak tomu tak nie je, dôvodom môže byť príliš suchý povrch. Je známe, že ľuďom s mastnejšou pokožkou vôňa vydrží dlhšie, ako tým so suchšou. Vonné látky sú mastnej povahy a nech je voňavka akokoľvek kvalitná, nemá sa do čoho zakomponovať. Ak máte suchší typ pokožky, pred nanášaním voňavky ju ošetrite krémom. Výborné je tzv. vrstvenie vône. Dosiahnete to používaním viacerých prípravkov rovnakej kompozície a jedného radu, teda sprchový gél, telové mlieko, dezodorant, u pánov voda po holení a napokon toaletná voda či iná voňavka danej značky, jemne nanesená aj na vlasy. Keďže málokedy sú všetky druhy dostupné v jednej vôni, zvoľte nevýrazne parfumované prípravky, pretože viacero intenzívnych vôní naraz po zmiešaní spôsobí zväčša nevábny výsledok.

Trvanlivosť voňaviek

Najčastejšie sú voňavky balené v sklených flakónikoch s uzáverom, prípadne (okrem parfumov) s mechanickým či sprejovým rozprašovačom Voňavka v originálnom obale skladovaná v chladnom tmavom prostredí, vydrží dlhé roky. V súčasnosti väčšina výrobcov stanovuje čas trvanlivosti vonnej kozmetiky dlhšiu ako 30 mesiacov, a preto sa na obale nemusí uvádzať. Voňavka, ktorá nie je vystavená dennému svetlu a teplote vyššej ako 20 °C, vydrží po otvorení pol roka i dlhšie. Teplo, priame slnečné žiarenie a kyslík po otvorení obalu jej stabilitu zhoršujú. Najmenej odolné sú parfumy, a to kvôli najvyššiemu obsahu mastných vonných zložiek. Aby sa tomu predišlo, koncentrované vonné prípravky obsahujú stabilizátory proti oxidácii a zlomeniu vône. Avšak stmavnutie farby, živičný prstenec usadený okolo závitu, či kyslá vôňa signalizujú, že svoju dobu použiteľnosti má už prípravok za sebou. Oproti voňavkám so závitovým uzáverom sú trvácnejšie voňavky s rozprašovačom, na rozdiel od voňaviek v obaloch z transparentného skla sú trvácnejšie voňavky v nepriehľadných obaloch.

Voňavky na leto

Vhodné sú menej koncentrované prípravky, napríklad toaletné a kolínske vody. Na trhu sú vône špeciálne určené na leto alebo odľahčené či úplne bezalkoholové verzie slávnych vôní. Komponované sú tak, aby vyvolali pocity ochladenia a osvieženia, pripomenuli čerstvo pokosenú trávu, piesok a more. Dômyselní reklamní textári tvrdia, že už zachytili aj vôňu čerstvej pramenitej vody. Pokiaľ ide o zloženie, letné vône nesmú obsahovať látky, ktoré by po oslnení mohli vyvolať nežiaduce kožné reakcie (napríklad dočasné či trvalé pigmentové škvrny). Jemným rozprášením na odev a vlasy ich môžete aplikovať bez obáv aj niekoľkokrát denne s výnimkou priameho slnenia.

Potenciálne vonné alergény

Asi 5 % spotrebiteľov reaguje alergicky na niektoré vonné látky. Problémy môžu nastať po kozmetickom kréme, ale aj po kontakte s pracím prostriedkom, či iným ovoňaným výrobkom. Dokonca aj pri lúpaní pomaranča, pretože z jeho kôry sa uvoľňuje silica bohatá na obsah látky (d-Limonén), na ktorú môžete byť alergickí. Na základe svetových klinických štúdií sa určilo 26 vonných látok, ktoré najčastejšie spôsobujú kontaktné alergie (tabuľka 1). Aby sa alergikom poskytla možnosť vyhnúť sa kúpe výrobkov s obsahom takýchto látok, Európska komisia v marci roku 2005 vydala nariadenie, podľa ktorého všetky kozmetické výrobky (nielen vonné) musia mať na obale zreteľne vyznačenú prítomnosť každej z týchto látok, ak v konečnom výrobku prekročí stanovený limit. Pri kozmetike zostávajúcej na koži, vlasoch či nechtoch, je týmto limitom koncentrácia 0,001 %, pri zmývateľných výrobkoch je to 0,01 %. Takáto informácia by mala zlepšiť diagnostiku kontaktných alergií medzi spotrebiteľmi a mala by im umožniť vyhnúť sa použitiu kozmetických výrobkov, ktoré netolerujú.

  • Obr. Označenie vonných zložiek na obale kozmetických výrobkov v minulosti (vľavo) a od 11.3.2005 (vpravo)
  • Obrázok je prebratý z knihy Hojerová, J., Boskovičová, E.: Kozmetika – Zdravie – Krása: Odhalené tajomstvá, MetroMedia, Bratislava, 2009.

Tabuľka 1. Zoznam 26 vonných látok, ktoré najčastejšie spôsobujú kontaktné alergie u spotrebiteľov citlivých na vône a ktoré je potrebné uvádzať na obale všetkých druhov kozmetických výrobkov pri prekročení stanovených limitov podľa International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI)

1
Amyl Cinnamal

 

14

Eugenol

2

Amylcinnamyl Alcohol

 

15

Farnesol

 

3

Anisyl Alcohol

 

16

Geraniol

 

4

Benzyl Alcohol

 

17

Hexyl Cinnamaldehyde

 

5

Benzyl Benzoate

 

18

Hydroxy-citronellal

 

 

6

Benzyl Cinnamate

 

19

Hydroxy-methylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde

 

7

Benzyl Salicylate

 

20

Isoeugenol

 

8

Cinnamyl Alcohol

 

21

Linalool

 

9

Cinnamal

22

Methyl Heptin Carbonate

 

10

Citral

 

23

Oak Moss Extract

11

Citronellol

 

 

24

Treemoss Extract

12

Coumarin

25

2-(4-ter-Butylbenzyl)propionaldehyde

13

d-Limonene

26

3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one

 

 

Nepoučení spotrebitelia sa domnievajú, že vonnými alergénmi sú výhradne syntetické látky. Opak je pravdou. Väčšina potenciálnych alergénov sú bežné zložky prírodných silíc (tabuľka 2). 90 % prírodných silíc obsahuje najmenej jeden z 26 alergénov, ale väčšina ich obsahuje 2 až 5. Toto je jedným z dôvodov vývoja chemických syntetických látok. Od mája 2005 už vonné kompozície nesmú obsahovať ani zdravotne rizikové ftaláty. Pri podozrení na alergiu na vonné látky je potrebné navštíviť kožného alergológa. Uskutoční testy so štandardizovanou zmesou ôsmych vonných látok (tzv. Fragrance-mix).

 

Tabuľka 2 Obsah niektorých potenciálnych vonných alergénov v prírodných siliciach. autor Kubelová, J.: Parfumové kompozice a súčasná diskuse kolem nich. Aroma, Praha, 2005

Prírodná silica

Potencionálny alergén /obvyklá koncentrácia

Bergamotová silica

d-Limonene 35 %, Linalool 15 %

 

Citrónová silica

d-Limonene 70 %, Citral 3 až 5%

Gerániová silica

Geraniol 60 až 75 %

Klinčeková silica

Eugenol 90 %

Levanduľová silica

Linalool 30 až 50 %

Litsea cubeba silica

Citral 55 až 75 %

Pomarančová silica

d-Limonene 98 %

Ružová silica

Citronellol 50%, Geraniol 13 %

Šalviová silica

Linalool 10 %

Škoricová silica

Cinnamal 70 až 90 %

Doc. Ing. Jarmila Hojerová, PhD.


ISSN 1335-9878

Pozri tiež

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby