Aby naše leto bolo bezbolestné…

Je naša pokožka schopná sa v lete sama ochrániť pred intenzívnymi lúčmi slnka? Čo jej dožičiť pred opaľovaním? Ako ju chrániť počas opaľovania a čo pomôže, ak sa už spálime? Poradíme vám.

Naša pokožka nie je neustále vystavená slnečnému žiareniu, pigment sa preto počas tejto doby ukladá v hlbších vrstvách kože. Náhle slnenie nás preto môže ohroziť – môže vyvolať popáleniny, horúčku, úpal, alergie alebo rakovinu kože… Aj keď následky nemusia byť ihneď také drastické, predsa len – radšej neriskujme! Naša pleť má totiž pamäť. Negatívne pôsobenie UV žiarenia sa v priebehu života sčítava. Nečakajme preto, kým nám slnko vyrúbi nepríjemnú daň a myslime na prevenciu!

Jedinečná ochrana pred spálením

Podľa kožných lekárov napomôcť zdravému opáleniu môžu antioxidanty dodávané organizmu v podobe výživových doplnkov 2 - 3 týždne pre plánovaným pobytom na slnku. Organizmu dožičme vitamíny A, E, C a D, koenzým Q10, selén, príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín, napríklad vo forme prípravku OmegaRed Super Krill a iné antioxidanty. Podľa možnosti si vyberme vitamíny získané z prírodných zdrojov, vyrábané najmodernejším biotechnologickým procesom, ktorý biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje ich prirodzených vlastností. Osvedčené sú kanadské vitamíny Jamieson v cenovo výhodných rodinných baleniach. K ochrane pleti pred slnkom i proti vráskam prispejú aj multivitamíny Stamina, Vita-Vim Super, Vita-Vim Regular či Vita-Vim For Women.

Ani krok bez opaľovacej kozmetiky

Pri opaľovaní je nevyhnutné používať opaľovaciu kozmetiku s filtrami proti neviditeľnému UV žiareniu. Pri jej výbere si všímajme veľkosť ochranného faktora prípravkov. Ide o dôležitú informáciu, z ktorej si odvodíme, aký dlhý čas možno stráviť na slnku do prvého sčervenania pokožky.

Napríklad: ak prvé sčervenanie na nechránenej pokožke je badateľné po 20 minútach, tak prípravok s OF 12 ju ochráni v čase 12 × 20 minút, teda celkove 4 hodiny.

Z bohatej ponuky opaľovacích emulzií, krémov, olejov, balzamov, pien či mliek si vyberajme jednak podľa individuálnej znášanlivosti prípravkov, ich kvality či renomovanosti výrobnej firmy, ale i podľa fototypu kože a zemepisných šírok. Mali by obsahovať UV B a hlavne UV A filter – chráni našu kožu pred nežiaducimi účinkami dlhovlnného i krátkovlnného žiarenia buď mechanicky ,alebo chemicky. Mechanický filter pôsobí na povrchu kože ako zrkadlo, ktoré slnečné lúče odráža, chemický filter sa do kože vstrebáva a pohlcuje žiarenie, ktoré do nej preniklo.

Čím máme citlivejšiu pokožku a dovolenkujeme južnejšie, tým voľme vyšší ochranný faktor. Pri pigmentačných škvrnách používajme krémy s SPF 30 a viac. Prípravky s vysokým SPF vyberajme aj na ochranu nosa a pier.

Ako chrániť detskú pokožku?

Detská pokožka je v porovnaní s pokožkou dospelých podstatne tenšia a citlivejšia a nemá ešte vyvinutý systém ochrannej pigmentácie. Jej vrchná, zrohovatená vrstva je navyše veľmi jemná, teda oveľa citlivejšia na pôsobenie UV lúčov než pokožka dospelých. V prvých rokoch života odporúčajú lekári deťom používať slnečné ochranné prípravky nielen bez chemických filtrov, ale i bez alkoholu, parafínových olejov, farbív a konzervačných látok - aby sa predišlo alergickým reakciám a podráždeniu pokožky. Zvláštnu skupinu detských opaľovacích prípravkov tvoria špeciálne ochranné výrobky pre deti s UVA a UVB filtrom a obsahom minerálnych ochranných pigmentov. Vyrobené sú zväčša na prírodnej báze, napríklad detská kozmetika Bübchen. „Opaľovačky” z radu detskej prírodnej kozmetiky Bübchen Baby a Kids s obsahom minerálnych ochranných pigmentov chránia jemnú detskú pokožku pred UVA a UVB žiarením podľa najnovších štandardov (EU/Colipa Norm.). Vďaka extrémne vysokému ochrannému faktoru (SPF 30 a SPF 50) predlžujú ochranu pokožky pred spálením 30- až 50-násobne. Obsah provitamínu B5 a vitamínu E chráni jemnú detskú pokožku pred stratou vlhkosti a posilňuje jej obranyschopnosť. Prípravky umožňujú okamžitú ochranu pleti už po 1 minúte po nanesení, sú extra vode odolné a hypoalergénne. Ak sme minuli svoj opaľovací prostriedok, pokojne si požičajme od detí, veď čo je dobré pre detskú pokožku, prospeje aj pokožke dospelých.

POZOR! Deti do pol roka nesmú byť na priamom slnku vôbec a menšie deti zdržujme stále v polotieni.

Regenerácia po opaľovaní – s panthenolom!

Po dlhšom intenzívnom opaľovaní pokožka potrebuje zmierniť negatívne pôsobenie žiarenia. Blahodarne na ňu pôsobí vlhkosť a ochladenie. Dožičme jej hydratačné a chladivé prípravky po opaľovaní. Účinnú pomoc nám poskytnú nové výrobky slovenskej liečebnej kozmetiky radu Medi Panthenol forte s vysokým, až 7% obsahom D-panthenoluChladivá pena s Aloe vera, Upokojujúca emulzia po opaľovaní s rakytníkom a Regeneračné mlieko s konopným olejom.

Zregenerovať slnkom namáhanú a dehydratovanú pokožku po intenzívnom opaľovaní pomôže Chladivá pena s Aloe vera Výťažky Aloe vera a mäty podráždenú pokožku chladia, zmierňujú jej začervenanie i svrbenie, D-panthenol zrýchľuje prirodzenú obnovu buniek. Fosfolipidy pleť chránia pred voľnými radikálmi, zlepšujú látkovú výmenu v bunkách, prispievajú k ich hydratácii a urýchľujú epitelizáciu kolagénových a elastínových vlákien.

Upokojovať a regenerovať poškodené bunky, ktoré boli vystavené nadmernému zaťaženiu pri opaľovaní pomáha Upokojujúca emulzia po opaľovaní s rakytníkom. Výťažky rakytníka a šišiaka zachytávajú voľné radikály a spolu s D-panthenolom eliminujú podráždenie a začervenanie pokožky, posilňujú jej obranyschopnosť a regeneráciu. Prírodný mandľový a rakytníkový olej podporujú premastenie a opätovné oživenie suchej, citlivej, stresovanej pokožky. Prirodzenú vlhkosť a pružnosť pokožky udržuje Regeneračné mlieko s konopným olejom. Má upokojujúce a regeneračné účinky, pokožku zanecháva jemnú a vláčnu. Vitamíny E a C bránia pôsobeniu voľných radikálov a následnému poškodeniu buniek. D-panthenol spolu s konopným a mandľovým olejom vyživujú a obnovujú postihnuté tkanivá. Spolu s omega-3 a omega-6 nenasýtenými mastnými kyselinami začervenanú pokožku upokojujú a prinášajú jej celkovú úľavu. Soľ z Mŕtveho mora pomáha zvyšovať elasticitu a zmäkčovať suchú kožu.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby