Vône od nepamäti zohrávajú v živote ľudí dôležitú úlohu. Už v staroveku sa silice (éterické oleje)a živice využívali pri rituálnych obradoch, v starom Egypte (pred 5000 rokmi) sa používali k balzamovaniu a hygiene a starí Číňania, Indovia a Peržania poznali umenie destilácie na získavanie silice. Hildegarda z Bingenu (1098-1179) používala nielen samotnú levanduľu, ale aj jej silicu a začiatkom 17. storočia bolo už známych okolo 60 silíc, ktoré tvorili základ liečivých prípravkov a parfumov. Obchodovanie s korením a vôňami sa v minulosti tešilo veľkému záujmu.

Aj keď si to už dnes možno neuvedomujeme, sme v každodennom živote ovplyvnení veľkým množstvom vôní. Syntetické alebo prírodné – sú okolo nás permanentne.  Náš čuch neustále pracuje, dokonca aj keď spíme. Väčšina ľudí rozpoznáva približne 4000 rôznych vôní. Tréningom sa dá rozpoznať dokonca 10 000 vôní (výrobcovia parfumov, degustátori vín). Mnohé vonné látky zostávali dlho neznáme, len sa nepozorovane rozvíjali ich účinky, ako príklad možno spomenúť feromóny.

Silice sa vyznačujú dvojakým účinkom: na jednej strane sa priamo resorbujú cez pokožku a sliznicu, na druhej strane prostredníctvom čuchu vplývajú na limbický systém (časť mozgu), a tým aj na mentálne funkcie a psychiku. Limbický systém je zodpovedný za naše pocity a funguje ako „pamäť na vône“. Ukladá všetky vône a spomienky na vône. Silice tak vplývajú na náš psychický stav a pocity.

Použitie silíc

Pri použití silíc je dôležité dbať na princíp „menej je niekedy viac“. Silice sú vysoko koncentrované obsahové látky – napríklad zo 6 ton medovkových listov možno získať asi 1 kg silice. Nezriedená môže na pokožke vyvolať silné poleptanie. Preto sa telové a masážne oleje používajú ako 1% roztoky silíc v mastných olejoch (mandľový, olivový, jojobový), čo zodpovedá približne 20 – 25 kvapkám silice na 100 ml oleja. U malých detí je obzvlášť dôležité dávať pozor a používať polovičné dávky.

Veľmi dôležitá je resorpcia silíc cez pokožku. Silice prenikajú pokožkou na základe ich chemických vlastností v priebehu krátkeho času a rýchlo sa dostávajú  do krvi. Zvlášť dobre sa resorbujú na chodidlách, dlaniach, pokožke hlavy, ramenách, zatiaľ čo na chrbte, bruchu a nohách sa resorbujú ťažšie. Preto sa kvôli dosiahnutiu čo najlepšieho účinku môžu v špeciálnych prípadoch aplikovať na chodidlá.

Silice sa používajú aj na inhaláciu (3 – 4 kvapky silice do misky s vodou). Ide o veľmi účinnú a obľúbenú metódu najmä pri ochoreniach dýchacích ciest.

Jednoduchú možnosť ponúka vonná lampa. Aj keď práve pri  takomto použití dochádza často k predávkovaniu silicou. Najmä ak nevonia príliš intenzívne a v miestnosti nie je dobre cítiť,  účinok však zostáva. Zväčša postačuje 3 – 5 kvapiek na stredne veľkú miestnosť.

Pri únave žiakov a študentov, najmä v skúškovom období alebo pre zamestnancov počas dlhej pracovnej doby je vhodná nasledujúca kombinácia silíc do vonnej lampy:

  • 2 kvapky bergamotovej silice (Mentha piperita var. citrata)
  • 1 kvapka citrónovej silice

alebo

  • 2 kvapky bergamotovej silice
  • 1 kvapka rozmarínovej silice
  • 1 kvapka mätovej silice (Mentha × piperita)

Táto kombinácia pomáha zvýšiť koncentráciu, prebudiť a vzpružiť organizmus.

Podľa želaného účinku sa volí silica alebo lepšie kombinácia rôznych silíc, ktoré sa v účinku vzájomne dopĺňajú a podporujú.  Veď aj pri varení je lepšie použiť zmes  ako len jeden druh korenia.

Silice pri problémoch so žilami

Približne 50 – 70 % ľudí trpí ochoreniami žíl (kŕčové žily, hemoroidy a pod.). Je tu leto a tiež zdravotné problémy spojené s horúčavami. Slabé väzivá, nedostatok pohybu, nadváha, vysoké podpätky, alkohol, nikotín, hormonálna antikoncepcia a dedičnosť sú hlavnými predispozíciami žilových ochorení. Prvým  príznakom ochorenia je pocit ťažkých nôh, večerné opúchanie končatín, pocit napätia a bolesti nôh. Krv neprúdi správne a zastavuje sa v nohách. Pohybové cvičenia napomáhajú transportu krvi späť do srdca. Studené obklady a sťahujúce pančuchy zlepšujú spomínané ťažkosti. Veľmi prospešné je aj použitie silíc.

V tomto krátkom zhrnutí  by som rada predstavila silice dvoch rastlín:

Citrón (Citrus limon) – citrónovník pravý – Rutaceae

Citrónovník pochádza pôvodne z Číny, v súčasnosti je už udomácnený v oblastiach Stredozemného mora. V minulosti sa citrónovou kôrou parfumovali šaty pre ochranu pred hmyzom a v čase moru mala táto vôňa chrániť pred nákazou. V súčasnosti je známe, že citrónová silica  čistí a dezinfikuje vzduch v miestnosti. Poukazuje na to aj japonská štúdia, v ktorej sa dokazuje, že sa počet výskytu ochorení v kancelárskych miestnostiach s citrónovou silicou znížil na polovicu. Vďaka svojmu antibakteriálnemu a antivirotickému pôsobeniu  výborne pomáha pri prechladnutí (napr. na inhaláciu sa pridávajú 3 kvapky silice do horúcej vody). Citrónová silica je známa sviežou, výraznou vôňou – považuje sa za stelesnenie čistoty, a preto sa táto silica pridáva do rôznych čistiacich prostriedkov.

Citrónová silica má priaznivý účinok na žilový systém. Spevňuje steny ciev, a tým znižuje prejavy ochorenia kŕčových žíl a pomáha predchádzať ich tvorbe.

Upozornenie: citrónová silica môže mať fotosensibilizujúci účinok, preto je po aplikácii na pokožku, nutné vyvarovať sa priamemu slnečnému žiareniu. Taktiež u citlivých osôb (najmä u detí) môže spôsobiť podráždenie pokožky.

Cyprus (Cupressus sempervirens) – cyprus vždyzelený – Cupressaceae

Cyprus, rovnako ako citrónovník, je tiež typický strom rastúci v oblasti okolo Stredozemného mora. Viaceré národy ho zasvätili bohom smrti, cyprusy tak možno nájsť najmä pri chrámoch alebo na cintorínoch. Drevo tohto stromu sa považuje za nezničiteľné (o čom hovorí aj druhový latinský názov sempervirens), a preto sa mnoho lodí, ale aj obrazov svätých a rakvy vyrábali z tohto dreva.

Cyprusová silica pôsobí sťahujúco. Dodáva silu a pomáha tam kde je to nutné. Cyprusová silica je výborný prostriedok pôsobiaci pri ochoreniach kŕčových žíl, hemoroidoch, edémoch a pri oslabených väzivách a tiež pri celulitíde.

Vynikajúca je kombinácia cyprusovej a citrónovej silice práve pri liečbe a prevencii žilových ochorení.

Telový olej pri kŕčových žilách a rozšírených kapilárach:

  • 4 kvapky citrónovej silice
  • 4 kvapky cyprusovej silice
  • 3 kvapky borievkovej silice
  • 3 kvapky levanduľovej silice
  • 30 ml jojobového a 30 ml sezamového oleja

alebo

  • 4 kvapky bergamotovej silice
  • 4 kvapky cyprusovej silice
  • 3 kvapky levanduľovej silice
  • 20 ml jojobového a 30 ml mandľového oleja

Týmto olejom sa niekoľkokrát denne potierajú nohy v smere odspodu nahor (nemasírovať!).

Mag. E. Fritz, Katedra farmakognózie, Viedenská Univerzita

Preložila: PharmDr. S. Fialová


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby