Mnohé rastliny vytvárajú silice primárne ako antimikrobiálny ochranný prostriedok. Je to zmes nasýtených a nenasýtených uhľovodíkov, alkoholov, aldehydov, esterov, éterov, ketónov, oxidov, fenolov a terpénov, ktoré vytvárajú charakteristickú vôňu. V ľudovom liečiteľstve sa silice po stáročia používali na terapiu ochorení dýchacích ciest. Keďže silice sú prchavé, často sa aplikujú pomocou inhalácie, čím sa priamo dostávajú do rôznych oblastí horných a dolných dýchacích ciest, a tak pôsobia lokálne.

Rastúca rezistencia patogénov voči antibiotikám, a z toho vyplývajúce riziko pre zdravie ľudí môže viesť k rastúcej morbidite a mortalite. Keďže účinnosť antibiotík na tieto baktérie stále klesá, hľadajú sa nové spôsoby liečby infekcií spôsobených rezistentnými patogénnymi organizmami a práve použitie silíc je jedným z možných riešení. Tento článok sa venuje siliciam, ktoré sú najčastejšie používané pri ochoreniach respiračného systému.

  • Eukalyptus guľatoplodý – blahovičník kulatoplodý (Eucalyptus globulus, Myrtaceae)
  • Silica z mäty piepornej – máta peprná (Mentha × piperita, Lamiaceae)
  • Silica z dúšky tymiánovej – matěří douška tymián (Thymus vulgaris L., Lamiaceae)
  • listy z melaleuky striedavolistej – kajeput střídavolistý (Melaleuca alternifolia, Myrtaceae)
  • Plody bedrovníka anízového – bedrník anýz (Pimpinella anisum L., Apiaceae)
  • silica získaná z plodov feniklu obyčajného horkého – fenykl obecný hořký (Foeniculum vulgare Miller ssp. vulgare var. vulgare, Apiaceae)

...

PharmDr. Z. Scheerová Kontšeková, PhD.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby