Silice z liečivých rastlín napomáhajúce pri nádche a prechladnutí

V jesennom a zimnom období nás najčastejšie obťažujú infekcie horných dýchacích ciest, napr. nádcha alebo zápal nosohltana. Porušená sliznica nosa je ideálnou vstupnou bránou pre choroboplodné zárodky do organizmu. Nádchu však netreba podceňovať, ale liečiť, aby sme zabránili možným komplikáciám.

Akútna nádcha je infekčné vírusové ochorenie nosohltana. Liečba spočíva v lokálnom podaní kvapiek s dezinfekčným a adstringentným účinkom. Vhodné sú nosové kvapky, ktoré sa dajú používať dlhodobo a sú príjemné. Také sú napríklad nosové oleje, ktoré im dodajú nielen vôňu, ale aj dezinfekčný účinok. Práve ten je rozhodujúci, pretože sliznica potrebuje zvlhčiť a najmä zabezpečiť ochranu pred choroboplodnými zárodkami. Regeneračný účinok urýchlia aj vitamíny A a E, ktoré pôsobia tiež na väzivo pod povrchom sliznice.

Na zapálenú sliznicu dýchacích ciest pôsobia dezinfekčne liečivé rastliny obsahujúce silice. Silice (zast. éterické oleje) sú aromatické prchavé a olejovité zmesi. Ich účinky sú rozmanité. Niektoré majú protizápalové vlastnosti, iné pôsobia proti kŕčom, močopudne alebo napomáhajú uvoľňovaniu hlienov. Okrem toho existujú silice, ktoré pri vonkajšom použití dráždia konkrétne miesta na pokožke, a tým podporujú lepšie prekrvenie. Silice sa zvyčajne získavajú destiláciou.

Silicové drogy sú napr. anízový plod, feniklový plod, vňať dúšky materinej, majoránová, medovková, pamajoránová, tymianova vňať. Pôsobia na epitel dýchacích ciest, kde miernym dráždením vyvolávajú výdatnejšiu sekréciu a súčasne účinkujú antisepticky, expektoračne a sekretomotoricky.

Na riedenie hlienov sa podávajú silicové drogy, ktoré súčasne pôsobia expektoračne a sekretomotoricky. Na inhaláciu sa používajú rôzne druhy silíc: eukalyptová silica (Eucalypti aetheroleum), silica mäty piepornej (Menthae piperitae aetheroleum), borovicová silica (Pini sylvestris aetheroleum), kosodrevinová silica (Pini pumilionis aetheroleum).

Silica mäty piepornej ? Menthae piperitae aetheroleum a v nej zastúpený mentol má výrazné antiseptické vlastnosti, potláča citlivosť nervových zakončení a vyvoláva pocit chladu na koži, čím potláča pocity bolesti, svrbenia s pod. Obsah jasmónu v silici podmieňuje spolu s mentolom charakter arómy mätovej silice.

Borovicová silica? Pini aetheroleum je antiseptická, pomáha pri nachladnutí, chrípke, nádche, astme, zápale pľúc a fajčiarskom kašli. Zvyšuje tvorbu hlienov a napomáha pri vykašliavaní. Je vhodná aj do kúpeľa, prekrvuje pri svalovej únave a reumatických bolestiach.

Tymianová silica ? Thymi aetheroleum a v nej zastúpený tymol a karvakrol majú antibakteriálne účinky, protizápalové účinky (antiseptikum), čo podmieňuje terapeutický účinok pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest a tráviacich orgánov. Silica podporuje vylučovanie sekrétov z dýchacích ciest, uľahčuje odkašlávanie (expektorans); tiež zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy (sekretolytikum) a za spolupôsobenia ?avonoidov uvoľňuje kŕče (spazmolytikum) v prieduškách, črevách a pod.

Eukalyptová silica ? Eucalypti aetheroleum obsahuje 1,8-cineolu, ?-pinén, kamfén, borneol. Cineol je bezpečný a účinný pri liečbe akútnej rinosinusitíde. Silica pôsobí proti zápalu dýchacích ciest a prínosových dutín, pri prechladnutí, horúčke, kašli, sennej nádche, astme a reume.

Vhodné sú nosové kvapky, ktoré obsahuje optimálnu zmes silíc a čistých prírodných látok s protimikrobiálnym účinkom v rastlinnom oleji. Pôsobí potom na zlepšenie prekrvenia sliznice a obnovuje jej prirodzené funkcie: Vhodný prípravok je Pinosol® obsahujúci zmes silíc  a prírodných látok s antimikrobiálnym účinkom v rastlinnom oleji. Táto zmes tiež zlepšuje prekrvenie nosovej sliznice a podporuje jej obnovu. Prípravok sa používa na liečbu nádchy a iných zápalových ochorení sliznice nosa, nosohltana a u pacientov po chirurgických výkonoch v nosovej dutine. Výrobok môžu používať tehotné a dojčiace ženy. Deťom od 1 – 2 rokov sa môže rozotrieť prípravok v nosovej sliznici vatovým tampónom.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby