Výraz SPA je skratka slov latinského príslovia Sanus per Aquam. Znamená tisícročia overenú pravdu zdravie vďaka vode alebo vodou k zdraviu. Okrem označenia kúpeľnej starostlivosti, sa v súčasnosti s obľubou využíva aj v kozmetológii. Predstavuje nový prístup v starostlivosti o vzhľad a krásu, ktorý vychádza zo zdravia a psychickej vyrovnanosti, teda harmónie tela a duše. Kozmetické spoločnosti otvárajú na jednej strane profesionálne SPA centrá a na strane druhej vyrábajú kozmetiku, ktorou sa snažia „priniesť“ more a kúpele do domácnosti. Kozmetické SPA výrobky sú bohaté na zložky veľkých i malých rias, rašeliny, bahna,  minerálnych a iných vzácnych látok zo slaných a sladkých vôd, doplnené prírodnými aromatickými olejmi a rastlinnými výťažkami.

Morské riasy (INCI: Algae, Algin)

Zdraviu prospešné účinky boli morským riasam priznávané už v staroveku. Ich význam pre zdravie a krásu sa však vedecky potvrdil len nedávno. Považujú sa za najprogresívnejší zdroj účinných látok pre kozmetiku a výživu. Ich produkty sa označujú predponou phyco- /fyko-. Používa ich čoraz viac značkových kozmetických výrobcov.

Rastliny morí a oceánov sú v porovnaní s tými, ktoré dopestujeme na pevnine, biologicky hodnotnejšie, pretože:

  • nie sú zaťažené cudzorodými látkami – sú len minimálne znehodnotené ľudskou činnosťou, pretože sa ťažia v čistých lokalitách alebo v hĺbkach pod hranicou povrchového znečistenia morí,
  • obsahujú mnohonásobne viac kozmeticky a nutrične významných látok ako suchozemské rastliny. Označujú sa aj termínom „biologické morské huby“, keďže vo svojich bunkách kumulujú aktívne morské látky a vodu. Sú nimi bielkoviny, fykoceramidy, enzýmy, vitamíny – najmä C, A, E, skupiny B, antioxidanty, viac ako 20 minerálnych látok a stopových prvkov (najmä jód, vápnik, hořčík, draslík, železo, selén, zinok, bróm). Existujú stovky druhov morských rias rôzneho charakteru. Najčastejšie sa rozdeľujú podľa sfarbenia na tri skupiny: zelené, červené a hnedé. Niektoré žijú v hĺbke morí, iné pod hladinou. Životné podmienky ovplyvňujú ich vlastnosti:
  • tie, ktoré žijú tesne pod hladinou, majú osobitne ťažký život. Väčšinu času prežívajú mimo vody, takže musia odolávať zmenám teplôt, stresu spôsobenému slnečným žiarením a dehydratáciou. Pre vlastnú ochranu si vytvárajú hrubú klzkú kožovitú vrstvu zloženú z bielkovín, rôsolovitých cukrov, tukov, vody a ďalších látok, obranných voči UV žiareniu, voľným radikálom, dehydratácii a pod.
  • riasy, ktoré žijú v hĺbkach, sú zasa pľúcami mora, produkujú kyslík nevyhnutný pre dýchanie morských živočíchov vo vodnom prostredí. Za tieto schopnosti vďačia vzácnym obsahovým látkam. Moderná kozmetológia ich vedecky skúma a tie, ktoré preukážu koži a vlasom prospešné účinky, sa z rias šetrne izolujú.

Aké majú účinky?

  • Odďaľujú tvorbu vrások - Protivráskové účinky prejavili určité zelené riasy, napríklad Monostroma a Aosa. Podporujú obnovu keratinocytov pokožky a fibroblastov zamše. Liftingový a protivráskový účinok má extrakt hnedej riasy Macrocystis pyrifera (INCI: Macrocystis Pyrifera Extract) alebo prímorskej rastliny Crithmum maritimum (INCI: Crithmum Maritimum Extract) a iné.
  • Hydratujú pokožku - Hydratáciu pokožky potvrdili zložky zelenej riasy Codium tomentosum (INCI: Codium Tomentosum Extract). Táto riasa žije pod hladinou mora a je vystavovaná neustálemu vynáraniu a ponáraniu. Príroda ju preto obdarila látkami, chrániacimi pred dehydratáciou. Ich komplex sa nazýva MMF (Marine Moisturizing Factor), ktorý sa z nej izoluje a úspešne využíva v kozmetike. Zeleno-hnedá riasa chaluha bublinatá (Fucus vesiculosus), mimoriadne bohatá na jód, popri hydratácii pleť aj vyhladzuje, zvláčňuje a upokojuje podráždenú pokožku.
  • Kondicionujú a regenerujú vlasy - Regeneračný vplyv na vlasy majú filmotvorné bielkoviny a cukornaté látky, izolované z hnedej riasy Chondrus crispus (INCI: Chondrus Crispus Extract), známej aj ako karagénan. Sú zodpovedajúcou náhradou za živočíšny keratín v konvenčných regeneračných vlasových prípravkoch.
  • Zoštíhľujú a zmierňujú celulitídu - Zoštíhľujúci a proticelulitídový efekt preukázali látky podporujúce rozklad tukových buniek podkožného tukového väziva. Izolujú sa, napríklad, z červenej papraďovitej riasy Gelidium cartilagineum (INCI: Gelidium Cartilagineum Extract) a zeleno-hnedej chaluhy bublinatej (INCI: Fucus Vesiculosus Extract), a iné.
  • Chránia pred slnečným žiarením a voľnými radikálmi - Hnedá riasa Laminaria ochroleuca (zlatá chaluha) má účinne vyvinutý ochranný systém pre svoju ochranu proti slnečnému žiareniu. Tento prírodný UV filter z nej extrahovaný je prírodnou náhradou za konvenčné chemické filtre, vhodný najmä na citlivú a destkú pokožku. Obsahujú ju už opaľovacie prípravky a rúže na pery viacerých renomovaných značiek dostupné aj na našom trhu. Proti reaktívnym voľným radikálom, vznikajúcim slnečným žiarením a civilizačnými vplyvmi, sa osvedčili izoláty z dvoch červených rias, a to  Ahnfeltia concinna (INCI: Ahnfeltia Concinna Extract) a Corallina officinalis (INCI: Corallina Officinalis Extract). Uplatnenie našli v opaľovacej kozmetike a v dekoratívnych prípravkoch, najmä v pleťovom mejkape.
  • Pôsobia ako šetrný mechanický píling - Na jemno pomleté morské riasy v umývacích géloch a emulziách sú vhodnými pílingami aj pre citlivú pleť.
  • Pôsobia proti zubnému plaku - Hnedá riasa Ascophyllum nodosum (INCI: Ascophyllum Nodosum Extract)známa aj ako nórska riasa, je viac ako storočie uznávaným prostriedkom proti zubnému plaku a vzniku zubného kazu.

 

Morský planktón (INCI: Plancton Extract)

Morský planktón (fykoplanktón) je spoločenstvo mikroskopických organizmov, ktoré voľne plávajú v otvorených vodách – na povrchu alebo aj v hĺbke. Aby sa mohli vo vode vznášať a neklesali ku dnu, obsahujú zvláštnu želatínovú štruktúru, ktorá vo vode napučiava. Tvoria ju bielkoviny, cukornaté a kremičité deriváty. Vďaka tomu sa extrakty z planktónu v kozmetike osvedčili ako hydratačné látky. Planktón má tiež vysoký obsah stopových prvkov, najmä jódu. Pre lipolytické účinky sú prospešné pri celulitíde a v zoštíhľujúcich prípravkoch.

Morská voda, minerály a bahno (INCI: Maris Aqua, Maris Sal, Maris Limus Extract)

Stále väčšie kozmetické uplatnenie nachádzajú morská voda, minerálne látky a soli z morskej vody, ako aj extrakty z morského bahna a usadenín. Sú zdrojom biologicky významných prvkov – jód, horčík, draslík, sodík, vápnik, železo, mangán, bróm a i. Zdravý organizmus si väčšinu potrebných minerálov získava z potravy a vody. Vekom, nesprávnou životosprávou, radikálnou diétou a nadmernou psychickou a fyzickou záťažou sa však hladina týchto látok znižuje. Ich deficit zapríčiňuje, okrem zdravotných aspektov, aj kožné problémy. Čiastočná náhrada v koži chýbajúcich minerálnych látok je možná prostredníctvom kozmetiky.

Morské živočíchy

Je pozoruhodné, že aj keď ide o organizmy rovnako živé ako sú suchozemské zvieratá, pre kozmetické aplikácie sa používajú bez etických zábran. Alergické prejavy na ne sú veľmi zriedkavé. Viac než dvadsať kozmeticky účinných látok je možné získať z najrôznejších morských rýb, kôrovcov, ustríc, koralov a podobne. Napríklad hydrolyzovaný výťažok z kaviáru – ikier jeseterovitých rýb (INCI: Hydrolyzed Roe) a ikier lososovitých rýb (INCI: Salmo Ovum Extract) sa v súčasnosti pridáva do luxusných prípravkov pre zrelú pleť a očné okolie s výskytom prvých vrások. Ikry sú pre ryby zárodočným biologickým materiálom, podobne, ako klíčky pre rastliny a placenta pre živočíchov. Aby zabezpečili nový život, obsahujú vzácny komplex kozmeticky účinných látok – vitamíny A a D, bielkoviny a aminokyseliny, minerálne látky a stopové prvky (najmä sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík). Z mlieča niektorých rýb, napríklad samcov lososa, sa pre kozmetiku izoluje deoxyribonukleová kyselina (INCI: DNA). Z panciera rakov sa získava chitozan (INCI: Chitosan); v čistej forme sa využíva ako filmotvorná prísada do vlasových stylingov. Jeho rôzne deriváty majú aj iné využitie, napríklad s kyselinou pyrolidónkarboxylovou ako hydratačná látka (INCI: Chitosan PCA) alebo antioxidačná látka (INCI: Chitosan Glycolate).

 

Vysvetlivka:

INCI: názov zložky uvedený na obale kozmetického výrobku podľa Medzinárodného názvoslovia kozmetických látok (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients)

Doc. Ing. J. Hojerová, PhD.

 


ISSN 1335-9878

Pozri tiež

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby