Ako sme uviedli v predchádzajúcich častiach cyklu (Liečivé rastliny č. 5 – 6/2011 a 1 – 3/2012), pre kozmetické aplikácie sú vhodné najmä tie plodiny, ktoré sú obsahovými mastnými kyselinami (MK) a sprievodnými látkami blízke lipidickým zložkám pokožky človeka. Aj keď kyselina olejová (C18:1), najvýznamnejšia omega-9 kyselina, tvorí len asi 2,5 % MK pokožkového filmu (pozri Liečivé rastliny č. 6/2011), oleje s jej obsahom sú mimoriadne cenné pre kozmetiku „zvonku i „zvnútra“.

Keďže jediná dvojitá väzba tejto MK sa nachádza práve v strede jej osemnásť-uhlíkového reťazca, možno ju nazvať omega-9 kyselinou práve tak, ako cis-oktadec-9-énovou kyselinou. Na rozdiel od viacnásobne nenasýtených MK a olejov s ich obsahom, kyselina olejová je oxidačne pomerne stála. Najvýznamnejšími zdrojmi kyseliny olejovej sú oleje olivový, mandľový, sezamový, ale aj avokádový, či oleje lieskovcov, orechov makadamských, pekan, kešu, pistácií a pod.

(Ukážka)

Doc. Ing. J. Hojerová, PhD. – Ing. S. Pažoureková


ISSN 1335-9878

Pozri tiež

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby