Kolostrum (mledzivo) je tekutina, ktorá sa tvorí v mliečnej žľaze cicavcov krátko pred pôrodom a v prvé dni po pôrode. Je to fyziologická, normálna potrava dieťaťa v prvých dňoch po pôrode. Pre novorodenca je bohatým zdrojom ochranných látok a pre cicavcov nevyhnutné na prežitie. Po prvom kojení sa kolostrum (približne 2 - 3 dni) postupne mení na mlieko.

Zloženie  dobytčieho a ľudského kolostra je na 99 % totožné. Dôležité je prostredie, v ktorom sa jedinec nachádza a tiež kvalita spracovania pre zachovanie citlivých látok. Mnoho firiem už zaraďuje kolostrum medzi svoje produkty. Používají k tomu kravské bovinné) kolostrum.

Bovinné (kravské) kolostrum má veľký význam pre prevenciu chorôb a zlepšenie funkcie celého organismu. V porovnaní s ľudským obsahuje približne 20-krát väčšie množstvo imunitných a rastových faktorov.
Je dostupné ako bezpečný a vhodný výživový doplnok pre ochranu detí a dospelých pred ochoreniami. V porovnaní s mliekom obsahuje iba stopové množstvo laktózy, a preto ho dobre znášajú aj osoby s laktózovou intoleranciou (neznášanlivosťou mlieka).

Je vynikajúcim prostriedkom pre posilnenie imunitného systému, zníženie chorobnosti a zmiernenie prejavov alergií, predovšetkým v jarnom a jesennom období.

Kolostrum je vhodné:

  • ako prevencia nachladnutia, vírusového či bakteriálneho ochorenia
  • pri opakovaných infekciách dýchacích ciest
  • pri prieduškovej astme
  • pri alergických problémoch
  • pri oslabení obranyschopnosti
  • pri zápalových ochoreniach kože, svalov a kĺbov (artritída, kandidóza)
  • pri nešpecifických zápalových ochoreniach (Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída)
  • pri hnačkových ochoreniach
  • na zabezpečenie psychickej rovnováhy
  • pre diabetikov ako prevencia možných komplikácií

Medzi najdôležitejšie zložky kolostra patria:

Imunoglobulíny (IgG, IgA a IgM - špecifické látky proti vírusom, baktériám a kvasinkám). Organizmus ich produkuje ako odpoveď na prítomnosť cudzorodej látky. Imunoglobulíny sa dostavia na miesto infekcie, kde nepriateľa eliminujú alebo na neho upozornia iné imunitné bunky. Imunoglobulíny sú efektívnymi zabijakmi v imunitnom systéme.
Ich nedostatok spôsobuje zníženie obranyschopnosti organizmu aj proti banálnym infekciám, ale tiež proti vzniku najzávažnejších ochorení. Samotné zvýšenie koncentrácie imunoglobulínov po konzumácii kolostra má zreteľný ochranný účinok aj proti alergiám. Kolostrum obsahuje ešte ďalšiu látku, ktorá zasahuje do rozvoja alergickej reakcie. Tým kolostrum znižuje precitlivenosť organizmu na alergény, a to aj do budúcnosti.

Laktoferín je prírodný imunostimulátor, ktorý pomáha novorodencovi prežíť prvé dni v prostredí plnom neznámych baktérií. Zabezpečuje transport železa v organizme a považuje sa za hlavný regulátor obranyschopnosti. Lactoferín viaže železo, čím zabraňuje v rozvoji mikroorganizmov, ktoré potrebujú železo pre svoje množenie (napr. E.coli, Staphylococcus, Candida). Pôsobí bakteriostaticky a baktericídne. Nedostatok lactoferínu má za následok narušenie rovnováhy črevnej flóry, extrémne rozmnožovanie patogénnych baktérií a vznik zápalových ochorení v črevnom trakte. Účinný je aj proti baktériám Helicobacter pylori, najmä v kombinácii s antibiotikami, tiež pri obmedzení rastu niektorých plesní, zvlášť kandidóz, a pre zlepšenie očných porúch a videnia.

Rastové faktory: majú za úlohu rast svalovej hmoty, kostí, kostnej drene, pomáhajú pri spaľovaní tukov, pomáhajú syntéze DNA a RNA, vyrovnávajú hladinu cukru v krvi, zlepšujú epitelizáciu pokožky pri poraneniach, zlepšujú pohotovosť a reakcie mozgu, odstraňujú bolesti kĺbov. Pri nedostatku prirodzených rastových hormónov dochádza k ochabnutiu svalstva, fyzickej aj psychickej únave, organizmus má slabú výdrž, dochádza k slabému hojeniu rán, bolestiam.

Aminokyseliny telo používa ako základ pre stavbu ďalších bioaktívnych zlúčenín. Hlavné aminokyseliny musia sa telu musia dodávať prostredníctvom potravy. Pri nedostatočnom prísune aminokyselín dochádza k zlyhaniu tvorby mnohých zlúčenín, ako sú enzýmy, peptidy a pod., ktoré majú dôležitý význam pre ozdravné procesy v organizme.

Vitamíny: A, D, E, C, B-komplex (B1, B2, B5, B12, B6), kyselina listová, biotín a ďalšie.

Minerály sú základnou zložkou pri stavbe a funkcii kostí a svalov. V kolostre sa nachádza najmä vápnik, fosfor, draslík sodík, horčík, železo, jód, chróm a ďalšie. Pri nedostatku minerálov dochádza k poruchám v tvorbe kostí a svalov, k psychickým poruchám, poruchám metabolizmu cukru, k nedostatočnej tvorbe hemoglobínu v krvi, poruchám pečene, poruchám nervového systému, oslabeniu svalstva.

Bielkoviny: kolostrum obsahuje aj prísne špecifické bielkoviny, ktoré pôsobia proti určitým druhom baktérií spôsobujúcím úporné hnačky u detí aj dospelých.

Enzýmy sa uplatňují pri látkovej premene organizmu. Riadia väčšinu biochemických reakcií. V kolostre sa nachádza aj enzým telomeráza, známy tiež ako enzým nesmrteľnosti. Zabezpečuje obnovovanie koncov chromozómov a zabraňuje ich skracovaniu pri delení buniek. Výskumy ukazujú, že toto skracovanie má priamu súvislosť so starnutím.

Kolostrum obsahuje aj celý rad látok s antidepresívnym pôsobením, napr. prekurzory serotonínu.

V súčasnosti sa často diskutuje aj možné využitie kolostra v boji s rakovinou. Tu zohráva úlohu najmä laktoferín, ktorý je schopný spomalovať rast metastáz, čím zabraňuje rozšířeniu rakoviny do dalších částí organismu. Regeneračné učinky kolostra pomáhajú zmierniť poškodenie tkanív spôsobené ožarováním. Kolostrum nie je alternatívna liečba rakoviny, slúži len ako vhodný doplnok ku konvenčným liečebným postupom.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby