Resveratrol patrí do skupiny polyfenolov a bioflavonoidov. Je to silný prírodný antioxidant. Vyskytuje sa často v šupkách nedozretého červeného hrozna, v koreňoch niektorých exotických bylín a v nepatrnom množstve aj v červenom víne (nápoji).
Mnohé vedecké štúdie z celého sveta už dokázali jeho všestranné pôsobenie: prispieva k spomaľovaniu starnutia organizmu, vykazuje široké ochranné pôsobenie na bunky, tkanivá a celý organizmus.
Užívanie resveratrolu
- zabraňuje nadmernej zrážanlivosti krvi, čím poskytuje výraznú ochranu pred náhlymi srdcovocievnymi príhodami, bráni oxidácii arteriálneho plaku, čím spomaľuje postup artériosklerózy a blokuje mutagénne procesy vedúce ku vzniku, rastu a šíreniu viacerých druhov zhubných nádorov,
- pomáha pri cukrovke ? efektívny je pri retinopatii (poškodenie sietnice oka), má blahodarný vplyv na zrak, zlepšuje jeho ostrosť,
- účinne pôsobí pri zápaloch, má priaznivý vplyv na pľúca, predovšetkým v pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc, tiež pri astme,
- prispieva k spomaľovaniu starnutia ? ničí poškodené bunky a podporuje rast mladého a zdravého tkaniva,
- znižuje riziko demencie, aj Alzheimerovej choroby
- zlepšuje funkčnosť estrogénu,
- zmierňuje vedľajšie účinky chemoterapie.