V predchádzajúcich príspevkoch sme si ukázali, že vyvážená strava a zdravý spôsob života sú kľúčovým predpokladom pre optimálny duševný a fyzický vývoj a výkon.

V tomto príspevku sa zameráme na úlohu výživy pri znižovaní rizika jednej skupiny tzv. civilizačných ochorení, a to ochorení srdcovocievneho systému, nazývaných tiež kardiovaskulárnymi ochoreniami (CVD–cardiovascular disease).

POTRAVINA GI [biely chlieb = 100]
priemer ± smerodajná odchýlka z rôznych štúdií
chlieb z ražnej múky -- 92 ± 3
z celozrnnej múky 99 ± 3
koláče (rôzne) 87 ± 5
müsli 80 ± 14
pukance 79
čokolády (rôzne) 84 ± 14
zemiakové lupienky 77 ± 4
plnotučné mlieko 39 ± 9
odstredené mlieko 46
jogurt 48 ± 1
jablká 52 ± 3
banány 83 ± 6
pomaranče 62 ± 6
hrušky 54 ± 4
rezance 71 ± 4
makaróny 64
špagety z tvrdej pšenice 78 ± 7
ryža 81 ± 3
pohánka 78 ± 6
zemiaky 80 ± 2
fazuľa biela 54 ± 8
fazuľka zelená 44 ± 3
fazuľa strakatá 61 ± 3
šošovica 38 ± 3
hrach zelený sušený 56 ± 12
hrášok 68 ± 7
sója 23 ± 3


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby