Vedeli ste, že história voňaviek a rozmanitých vonných kompozícií siaha dobrých 5000 rokov do minulosti, keď starí Egypťania už vyrábali vonné oleje a zmesi? Ich využitie bolo široké - od kozmetiky cez liečenie až po prevoňanie priestorov.

Parfumérske umenie Starovekého Egypta bolo vskutku dokonalé. Jedným z dôkazov je aj nález z hrobky faraóna Tutanchamóna, ktorý vládol Egyptu približne v období rokov 1333 - 1323 pred naším letopočtom. V súčasnosti to bude už 100 rokov, odkedy archeológovia objavili a otvorili jeho hrobku. Okrem iného v nej našli masť, ktorá si aj po celej tejto dobe stále zachovala svoju vôňu. Odvtedy sa tzv. štúdium vôní, ktoré sa vyvinulo v údolí rieky Níl, postupne stalo inšpiráciou pre ďalšie kultúry a neustále sa rozvíjalo až do podoby, ako ho poznáme dnes.

V predchádzajúcej sérii o zložkách parfumov prírodného pôvodu sme hovorili o najrôznejších ingredienciách, ktoré môžeme v parfumoch hľadať. Niektoré z nich sú v podstate bežné, kým prítomnosť iných je vyhradená len veľmi drahým a luxusným parfumom a samotné ich použitie je spojené s rôznymi výzvami, cena je len jedna z nich. Poďme si povedať troška viac o jednej z nich, ktorá, a tu rozhodne nebudeme preháňať, má nielen pre parfumériu cenu zlata.

Na mysli máme Oudh (Agarwood) - tzv. agarové drevo. Ide o aromatické drevo pochádzajúce z viacerých druhov rodu Aquilaria Lam. z čeľade Thymelaeaceae. V tomto konkrétnom prípade nie je dôležité zdravé, pekné drevo. Práve naopak, infikované (napr. plesňami) "jadrové" drevo uvedených druhov sa považuje za najdrahšie na svete. Pre svoje široké využitie na liečebné, aromatické a religiózne účely je tiež známe ako "Drevo bohov - Wood of the Gods". Názov Aquilaria pochádza z latinského slova "aquila = orol". Všeobecne tento rod pozostáva z 23 druhov. Z hľadiska produkcie agarového dreva na komerčné účely sa využívajú len štyri, konkrétne A. malaccensis Lam., A. crassna Pierre ex Lecomte, A. sinensis Merr. a A. filaria (Oken) Merr. Aj stromy patriace do iných rodov, napr. Gonystylus Teijsm. & Binn. a Gyrinops Gaertn., produkujú agarové drevo, v komerčnom meradle sa však nevyužívajú.

Obchod s agarovým drevom trvá už 2000 rokov. Tradičné odbytiská sú lokalizované predovšetkým na Strednom východe (Saudská Arábia, Kuvajt, Spojené arabské emiráty) a vo východnej Ázii (Japonsko), kým oblasti, z ktorých sa toto drevo dováža, sa nachádzajú najmä na juhu a juhovýchode Ázie (Čína, severovýchodná India, Bangladéš, Malajzia, Thajsko, Indonézia, Vietnam). Analýzou údajov o globálnom obchode v období rokov 2008 ? 2018 sa zistilo, že zástupcovia rodu Aquilaria Lam. patrili celosvetovo k najviac obchodovaným rastlinným druhom. Niet divu, že v prírode dochádza k ich masívnemu úbytku, a preto sú dnes všetky druhy tohto rodu vedené na zozname ohrozených druhov (IUCN Red List of Threatened Species, 2019). Všeobecnou snahou nielen producentov oudhu je zabrániť ich vyhynutiu, preto sa čoraz častejšie vo veľkom pestujú na plantážach. Na trhu sa tiež objavujú rôzne nepravé verzie agarového dreva predávané ako jeho "lacnejší typ". V závislosti od kvality sa môže cena tohto dreva pohybovať od 100 do 100 000 amerických dolárov za kilogram. Kvalita sa posudzuje okrem iného predovšetkým podľa intenzity tmavého sfarbenia jadrového dreva, ktoré je spôsobené depozitmi voňavej živice. Jej produkcia je v podstate obrannou reakciou rastliny na stres vyvolaný nejakým poškodením. Toto môže byť vyvolané fyzicky alebo pôsobením mikroorganizmov, resp. hmyzu. Čím viac živice, tým je drevo tmavšie i ťažšie. Zistilo sa však, že "riziko" prirodzenej infekcie je veľmi malé. Pri druhoch pestovaných na plantážach bolo pozorovaných približne len 7 ? 10 % stromov produkujúcich živicu, čo je ďalší dôvod, prečo je toto drevo také vzácne... 

PharmDr. V. Forman, PhD.


ISSN 1335-9878

Pozri tiež

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby