Tekvica – tykev druhu Cucurbita ficifolia (čeľaď tekvicovitých - Cucurbitaceae) sa vo viacerých oblastiach Ázie často používa pri liečbe cukrovky a pri zvýšenej hladine cukru v krvi. Racionálnosť uplatňovania v tradičnej medicíne potvrdzujú aj výsledky štúdie vedeckého tímu šanghajskej univerzity na zvieratách, pri ktorých bola liekmi vyvolaná cukrovka. V skupine, ktorá počas 30 dní trvajúceho experimentu dostávala tekvicový výťažok z plodov zaznamenali nižšiu hladinu glukózy v krvi a tiež zvýšenú tvorbu inzulínu. Veľmi pozitívnym zistením bol zvýšený počet inzulín produkujúcich buniek podžalúdkovej žľazy v porovnaní so skupinou zvierat, ktoré ho nikdy nedostali. Zatiaľ čo na začiatku pri zvieratách s cukrovkou produkovalo inzulín len 21 % beta-buniek pankreasu, na konci to bolo až 59 %. Namerané hodnoty glukózy v krvi boli takmer zhodné. Prezentované pozorovania nasvedčujú tomu, že tekvicový extrakt výrazne obmedzuje tzv. oxidačným stresom vyvolané poškodenie buniek produkujúcich inzulín. Usudzuje sa z toho, že práve antioxidačný efekt tekvice je zrejme s veľkou pravdepodobnosťou zodpovedný za ochranné účinky na pankreas. Výťažok by sa tak podľa odborníkov mohol efektívne využívať ako prírodný liek už v prevencii cukrovky, a taktiež aj u diabetikov pri kontrole hladiny cukru v krvi. Nespornou výhodou je absencia akýchkoľvek nežiaducich účinkov a bezproblémová možnosť perorálneho podávania.
J Sci Food Agric, 87, 9, 2007, s. 1753 – 1757.
PharmDr. Ľ. Farkaš