Ľudská kostra - skelet je zložená z viac ako 200 kostí. Kostra telo spevňuje, drží a chráni jeho mäkké časti, predovšetkým dôležité orgány. Lebka chráni mozog, hrudný kôš chráni srdce a pľúca, drží nás vzpriamených vďaka chrbtici a je oporou pre svaly, ktoré hýbu rôznymi časťami tela. Kostné bunky obsahujú minerálne látky, najmä vápnik a fosfor a pružnú látku kolagén. Kosť je hmota, živé tkanivo, ktoré sa počas nášho života neustále obmieňa a neustále v ňom prebiehajú procesy novotvorby a odbúravania. Do 35. roku života prevažuje novotvorba kostí zásluhou osteoblastov (kostné bunky), ktoré sú zodpovedné za vytváranie kostnej matrice. Matrica slúži na ukladanie vápnika a má obmedzenú, dočasnú reprodukčnú kapacitu. Po tomto období prevažuje odbúravanie zásluhou osteoklastov, ktoré sa tvoria, aj keď sa produkcia osteoblastov zastaví a sú tak zodpovedné za vyplavovanie vápnika z kosti. V kostnej matrici vznikajú ako dôsledok odbúravania vápnika póry. Keď klesne kostná hmota pod úmernú hranicu -  vzniká osteoporóza.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila osteoporózu za systémové ochorenie skeletu, ktoré sa prejavuje ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mineralizácie kostí, čo vedie k oslabeniu pevnosti kostí, a tým k zvýšenej lámavosti.

Na osteoporózu trpí 7 až 8 % populácie a je to neustále častejšie sa vyskytujúca civilizačná choroba. Aby sa predišlo zlomeninám, nevyhnutnosťou je presná diagnostika a účinná liečba.

Príznaky osteroporózy

nie sú spočiatku akútne, je to v podstate choroba, ktorá sa nemusí hneď prejaviť typickými príznakmi. Môže prebiehať roky bez akýchkoľvek príznakov a prejaví sa až osteoporotickou zlomeninou. Ženy postihuje 3-krát častejšie ako mužov. Aj keď sa ženy vo všeobecnosti o svoje zdravie zaujímajú viac ako muži, sú náchylnejšie na zlomeniny. U žien sa najčastejšie vyvinie po menopauze, kedy sa prudko zníži hladina estrogénu. Niekedy sa prejaví nečakane pri prudkých pohyboch seknutím v krížoch, poškodením stavcov pri nevinnom preskočení kaluže, pri páde zlomeninou krčka stehennej kosti. Túto tichú zlodejku môže odhaliť aj zubný lekár pri rutinnom röntgenovaní zubov.

Najdôležitejšie rizikové faktory

  • mladé ženy s výraznou stratou hmotnosti,
  • poruchy menštruačného cyklu,
  • ženy, ktoré prestali menštruovať pred 45. rokom života,
  • ženy počas prvých 5 - 8 rokov po menopauze,
  • ženy aj muži vo veku od 60 - 70 rokov, 
  • pacienti so zlomeninou, ktorá nevznikla ako následok vážnejšieho úrazu, 
  • osoby s výrazne zhrbeným chrbtom,
  • nadmerne štíhla až vychudnutá postava, anorexia,
  • osoby s nedostatočným príjmom vápnika
  • osoby, ktorých výška sa od mladosti znížila aspoň o 3 centimetre,
  • osoby so sedavým spôsobom života,
  • osoby, ktoré veľa fajčia alebo nadmerne pijú alkohol (viac ako 2 veľké pivá alebo 4 dcl vína denne),
  • vysoké dávky kofeínu,
  • osoby s dlhotrvajúcimi bolesťami chrbtice alebo so slabosťou pri chôdzi, ktorých príčina nebola doposiaľ jednoznačne objasnená, 
  • osoby s ochorením, ako Crohnova choroba, celiakia, ochorenie štítnej žľazy, cukrovka, chronické ochorenie obličiek, zápalové procesy, nádorové ochorenia, nadmerné užívanie liekov, imobilizácia a nedostatok pohybu.

Ako nič nezanedbať?

Dôležitá je včasná diagnostika. Máme k dispozícii najmodernejšie prístrojové a laboratórne vyšetrenia.

Denzitometrické vyšetrenie dokáže odhaliť osteoporózu včas, skôr ako ktorékoľvek iné vyšetrenie, dokonca dokáže odhaliť zrednutie kostí, ktoré sa ešte nedefinuje ako osteoporóza. Toto štádium sa nazýva osteopénia. Počas neho treba prijať preventívne opatrenia, ktoré môžu zabrániť neskoršiemu vývoju osteoporózy. Ak nie je k dispozícii centrálny denzitometer, používajú sa aj iné vyšetrovacie prístroje, ako napríklad ultrazvukové vyšetrenie päty, kvantitatívna počítačová tomografia alebo periférna denzitometria predlaktia.

Laboratórne vyšetrenia patrí medzi najvýznamnejšie formy stanovenia parametrov fosfokalciového a kostného metabolizmu, stanovenia hormónov, ukazovateľov zápalu, nádorových markerov, porúch imunity.

Medikamentózna liečba

V minulosti boli vápnik a vitamín D jediným dostupným liekom na osteoporózu. V súčasnosti sa možnosti liečby už podstatne rozšírili. Pri jej liečbe sa používa niekoľko liekových skupín:

  • bisfosfonáty - v súčasnosti najúčinnejšia skupina liekov. Intenzívne potláčajú proces odbúravania kostí a významne znižujú riziko zlomeniny.
  • selektívne modulátory estrogénových receptorov (SERM) – zachovávajú si pozitívne vlastnosti estrogénov na kosť a negatívne vlastnosti na prsník a maternicu.
  • kalcitoníny – hormóny zvláštnych buniek štítnej žľazy, ktoré intenzívne blokujú zvýšené odbúravanie kostnej hnoty. Majú súčasne aj výrazný analgetický efekt. Podávajú sa vo forme nosových sprejov.
  • metabolity vitamínu D – podávajú sa u osôb s poruchami funkcie pečene a obličiek. Význam majú aj u osôb so zvýšeným rizikom pádu. Patrí sem kalcitriol a alfakalciol.
  • stroncium ranelát – nový liek, ktorý sa vyznačuje unikátnym účinkom na kosti. Nielenže potláča odbúravanie kosti, ale súčasne podporuje aj ich novotvorbu.
  • parathormon – veľmi účinný liek, ktorý intenzívne podporuje novotvorbu kostí.

V rámci prevencie

sa vo všeobecnosti odporúča prijímať odborníkmi stanovené dávky vitamínov a minerálov. Vápnik s vitamínom K2 ovplyvňujú miesto, kde sa vápnik ukladá( v kostiach alebo v cievach), vitamín D je nesmierne dôležitá súčasť výživy hlavne v zimných mesiacoch (denne 2 x 10mg), horčík- so svojou doplňujúcou dennou dávkou (2 x 250 mg/denne), bór- významný pre metabolizmus kostí (3mg/denne), mangán (2 x 10 mg/denne), vitamín C (1000 mg denne v dvoch dávkach), zinok, meď, vitamíny skupiny B, atď.

Ak nepijete mlieko, treba si doplniť vápnik kyslomliečnymi produktmi alebo konzumáciou tvrdého syra (ementál, parmezán). Vysoký obsah vápnika obsahujú aj nasledovné potraviny: lieskové a vlašské orechy, vaječný žĺtok, ryby, zelené olivy, figy, drobné bobuľové ovocie, zelená zelenina, slnečnicové semiačka, sardinky, kokos, mak (ťažšie využiteľný pre organizmus) a pomocníkom je aj cesnak a cibuľa. Odporúča sa piť čaje z prasličky roľnej, žihľavy dvojdomej, tiež pitie štiav zo zeleru, mrkvy a citrusových plodov riedené 1:1 s čistou vodou. Tiež sa odporúča pupalkový olej, koenzým Q10 a lecitín.

Je dokázané, že človek potrebuje denne vyše 90 životne dôležitých látok, zahŕňajúcich minerály, vitamíny, aminokyseliny a mastné kyseliny.

Ich nedostatok  môže v našom organizme vyvolať nutričný deficit alebo naopak prebytok niektorých látok. K stanoveniu vhodnej diagnózy( terénu) v nerovnováhe slúži v klinickej praxi najspoľahlivejší expertný Program IoMET® (Ionic Mineral Enzymo Therapy), ktorý umožňuje s prekvapujúcou presnosťou stanoviť bionutričný profil Vášho organizmu, vypracovaný tímom našich expertov.

V našej praxi pracujeme s prípravkami od francúzskych laboratórií NUTERGIA, ktoré sú lídrom v oblasti mikronutričnej medicíny.

Bližšie informácie o projekte a možnostiach využitia Programu IoMET nájdete na našej webovej stránke: www.nutergia.sk


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby