Káva je všeobecne známy nápoj pripravovaný z pražených zŕn kávovníka arabského (Coffea arabica L.). Má svoju dávnu históriu, nezastupiteľné miesto aj  v súčasnej spoločnosti a teší sa veľkej popularite. Obsahové látky kávy sú najmä antioxidačná kapacita polyfenolov – chránia genetickú informáciu v bunkách, významne ovplyvňujú metabolické procesy v ľudskom organizme a vykazujú aj ďalšie biologické účinky. V súčasnosti už sú k dispozícii vedecky podložené dôkazy, že dlhodobý a pravidelný konzum kávy evidentne znižuje riziko niektorých chorôb: cukrovky 2. typu, pečeňových a degeneratívnych ochorení CNS (alzheimerova a parkinsonova choroba), depresie i rakoviny. Nezvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Brzdí rozvoj aterosklerózy, ovplyvňuje rastové faktory (IGF-1); predpokladá sa tiež, že má aj istý regulačný vplyv na hladinu sexuálnych hormónov. Práve zvýšené koncentrácie pohlavných hormónov, rastových faktorov a tzv. inzulínová rezistencia (prejavuje sa zníženou citlivosťou inzulínových receptorov) podľa súčasných poznatkov vo významnej miere súvisí so vznikom a vývojom rakoviny prostaty u mužov.

Uvedená súvislosť sa študovala v dlhodobej (1970 - 2007) prospektívnej kohortovej výskumnej práci v Anglicku za účasti 6017 mužov.

(ukážka)


PharmDr. Ľ. Farkaš


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby