V súčasnej dobe skonzumujeme v priebehu jedného týždňa toľko cukru, koľko sme pred 100 rokmi spotrebovali za jeden rok. Už dávno neplatí, že čo je sladké je aj zdravé! O tom nás presviedčajú štatistiky, ktoré vôbec nie sú pozitívne pre Slovensko. Bohužiaľ, patríme medzi krajiny so zlou prognózou, čo sa týka nárastu počtu pacientov s diagnózou diabetes mellitus. V roku 2030 bude trpieť týmto ochorením zhruba 600-tisíc Slovákov. U „cukrovkárov“ je riziko úmrtia na srdcovo-cievne choroby a infarkt dvojnásobne až štvornásobne vyššie.  Rastie počet obéznych ľudí v dospelej aj detskej populácii, a to v dôsledku vysokého príjmu sacharidov všeobecne.

Všetko začalo tak nevinne... Spracovaním cukrovej repy a trstiny sme získali čistý produkt - kryštalický cukor, sacharózu. Tento vysokospracovaný produkt bol postupne zbavený všetkých prospešných látok pre náš organizmus, stratil všetky benefity a my pri jeho konzumácii získavame len prázdne kalórie.

Cez všetky predchádzajúce negatíva majú sacharidy všeobecne, obrovský význam pre výživu človeka. Sacharidy, bielkoviny a tuky tvoria makroživiny v našej výžive. Sacharidy sú základným zdrojom energie pre činnosť všetkých telesných buniek a tkanív ľudského tela. Sú tiež najrozšírenejšími prírodnými látkami a v našom tele zastávajú veľa významných funkcií. Delíme ich na monosacharidy (glukóza, fruktóza),oligosacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza, rafinóza) a polysacharidy ( škrob,pektín,inulín,chitín,kyselina hyalurónová, heparín) atď. Sacharidy tvoria najväčšiu časť bežného denného príjmu živín. Odporúčaná denná dávka v strave je asi 55 - 65 % z celkového energetického príjmu.

Sacharidy, to je energia pre mozog vo forme glukózy a pre  svaly vo forme zásobného škrobu glykogénu, spolu sú nevyhnutné pre zabezpečenie telesných funkcií. Mozog je závislý od konštantnej dodávky glukózy z krvi. Potraviny, ktoré sú bohaté na sacharidy, obsahujú často sprievodné vitamíny, najmä vitamín C, vitamíny skupiny B.

Vláknina (nestráviteľný sacharid), je pre človeka ako zdroj energie nevyužiteľná, ale priaznivo ovplyvňuje činnosť čriev a pomáha predchádzať niektorým metabolickým poruchám, spomaľuje resorbciu glukózy, podporuje imunitný systém, zasycuje a priaznivo pôsobí na peristaltiku črevného traktu. Odporúčaná denná dávka vlákniny u dospelého človeka je 30g.

Človek 21. storočia, ktorý sa neživí manuálnou prácou, máva málokedy nedostatok energie. A ešte horšie je to, že niektoré potraviny dodávajú energiu veľmi rýchlo. Až tak rýchlo, že jej zákonite vznikne veľký prebytok. Z toho vyplýva, že:

  1. dochádza k prebytku energie vo forme glukózy,
  2. organizmus vylúči inzulín, aby znížil vysokú hladinu krvného cukru,
  3. hladina krvného cukru sa teda inzulínom razantne zníži, rýchly pokles glukózy,
  4. energia, ktorú telo nevyužilo sa okamžite zmení na tuk,
  5. telo však zaregistruje rýchly pokles hladiny krvného cukru a vyšle signál: krvný cukor prudko klesol, treba rýchlo doplniť energiu,
  6. človek pociťuje ťažko ovládateľný hlad a naje sa,
  7. tým sa zas zdvihne hladina krvného cukru a pokračujte od bodu jedna…
  8. Mali by sme voliť také potraviny, ktoré spôsobia čo najmenšie výkyvy hladiny krvného cukru, teda aby čo najmenej kolísala hladina inzulínu.

Ktoré potraviny sú vhodné ? A tu sa dostávame k pojmu glykemický index (GI).

Glykemický index hovorí o tom ako rýchlo a ako intenzívne potravina ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Čím vyššie číslo, tým "horšia" potravina.

Sacharidy počas trávenia uvoľňujú glukózu rôznou rýchlosťou do krvného obehu. Tie s vysokou rýchlosťou prestupu majú vysoký GI.

Ak zjeme koláč, okamžite sa cukor z neho dostáva do krvi. Veľmi rýchlo sa vyplaví inzulín. Cukor sa zmení na tuk a rýchly výkyv glykémie spôsobí následný hlad. A tak zhruba hodinku po vypití malinovky dostaneme obrovskú, možno až neovládateľnú chuť na niečo dobré. Nie však preto, že by náš organizmus potreboval doplniť energiu. Len preto, že sme si to navodili konzumáciou nerozumnej potraviny.

Cukrovka, diabetes mellitus, je ochorenie, pre ktoré je príznačné dlhodobé zvýšenie glukózy v krvi (hyperglykémia) s poruchou látkovej premeny cukrov a poruchou vylučovania inzulínu.

O cukrovke hovoríme vtedy, ak je hodnota cukru v krvi nalačno viac ako 7,00 mmol/l a 2 hodiny po jedle alebo pri náhodnom stanovení viac ako 11,00 mmol/l.

Následky dlhodobo zvýšeného krvného cukru

 Zvýšené hodnoty krvného cukru v priebehu rokov vedú k poškodeniu ciev. Postihnutie malých ciev sa prejavuje očnými chorobami: zelený zákal - glaukóm, sivý zákal - katarakta, skalenie čistej šošovky, rozmazané videnie, diabetická retinopatia, prejavujúca sa upchatím cievok a úplné oslepnutie. atď. Ochorenie obličiek: poškodenie glumerolov, odstránenie odpadových látok, hlavne bielkovín. Ochorenie nervov: diabetická neuropatia, pálenie prstov nôh. Sexuálne problémy, najčastejšia komplikácia je impotencia.

Rizikovým faktorom pre vznik diabetu je obezita, ktorá je na celosvetovom vzostupe. Obezita je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie jedným z najväčších zdravotných problémov ľudstva 21. storočia a je vážnou hrozbou pre ďalšie generácie.

 Riešením situácie je správna výživa a zmena životného štýlu

V prvom rade si treba uvedomiť, že vo väčšine prípadov je nadváha spojená s nesprávnym stravovaním a so životným štýlom. Ľudia dnes skrátka viac jedia (množstvo spracovaných potravín), primajú veľké množstvá živín, sedia a menej sa hýbu. Správnou cestou je zmena stravovacích návykov a pohybová aktivita. Ak sú hodnoty cukru v krvi hraničné, je vhodné obmedziť príjem sacharidov (hlavne jednoduchých) a využiť náhradné, prírodné cukry, ako sú xylitol, stévia, prírodný med, javorový sirup atď. Konzumujme dostatok zeleniny, vhodného ovocia, chudé mäso, vajcia, topinambury (náhrada klasických zemiakov), hríby, kyslomliečne výrobky, orechy (pre doplnenie omega mastných kyselín). Tiež sa odporúča užívanie čajov pre zníženie krvného cukru, ako čučoriedka obyčajná (listy), jastrabina lekárska (vňať), brusnica pravá (listy) atď. Odporúčané rastliny je vhodné konzumovať len jednotlivo, aby ste sa vyhli neželanému účinku ich vzájomného pôsobenia. Výnimkou sú už hotové čaje v lekárňach.

Je dokázané, že človek potrebuje denne viac ako 90 životne dôležitých látok, zahŕňajúcich minerály, vitamíny, aminokyseliny a mastné kyseliny.

Ich nedostatok  môže v našom organizme vyvolať nutričný deficit alebo naopak prebytok niektorých látok. K stanoveniu vhodnej diagnózy( terénu) v nerovnováhe slúži v klinickej praxi najspoľahlivejší expertný Program IoMET® (Ionic Mineral Enzymo Therapy), ktorý umožňuje s prekvapujúcou presnosťou stanoviť bionutričný profil Vášho organizmu, vypracovaný tímom našich expertov. 

V našej praxi pracujeme s prípravkami od francúzskych laboratórií NUTERGIA, ktoré sú lídrom v oblasti mikronutričnej medicíny. 

Bližšie informácie o projekte a možnostiach využitia Programu IoMET nájdete na našej webovej stránke: www.nutergia.sk.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby