NOVÉ KNIHY

Komplexne o apiterapii

Štefan DEMETER

Apiterapia. Liečenie včelími  produktmi.

ISBN: 978-80-971642-6-2, 222 strán, Bratislava , 2014

V poslednom čase sa v medicíne a farmácii začalo intenzívne využívanie profylaktických a liečivých účinkov včelích produktov, ktoré sa vyznačujú na základe svojich obsahových látok, pomerne širokým spektrom biologických a farmakologických účinkov využiteľných v terapeutickej praxi.

Štefan Demeter, autor recenzovanej monografie patrí nielen medzi skúsených včelárov, ale i odborníkov, ktorí disponujú širokým záberom teoretických a praktických poznatkov v apidológii (náuke o včelách). Tieto vlastnosti v plnej miere využil pri koncipovaní  spomínanej monografii.

V nej postupne uvádza poznatky o mede, peli, propolise, materskej kašičke, včelom jede, včelom vosku, ale i liečenie medovinou, ďalej uvádza aj poznatky z oblasti vyžarovania včiel a vdychovania úľového vzduchu. Pri každom z týchto včelích produktov uvádza nielen základné, ale stručne i  historické poznatky, technológiu získavania, hlavné obsahové látky a využitie prípravkov z nich v medicíne na liečenie.

Analýza obsahu a formy spracovania ukazuje, že problematika je v ňom napísaná stručnou, ale výstižnou formou s dôrazom na hlavné aspekty využitia v medicíne a vo farmácii. Dielo možno odporučiť nielen lekárom a farmaceutom, ale všetkým tým, ktorí majú záujem o tento druh liečby, ale tiež čitateľom, ktorí majú záujem o prírodu a produkty fascinujúcej rastlinnej a živočíšnej ríše.

V našej literatúre je toto dielo prvým, ktoré tak komplexne popisuje uvedenú problematiku, takže jeho vydanie možno označiť za priekopnícky edičný čin, ktorý zapĺňa jedno z bielych miest v tejto oblasti.

Dr. h. c., prof. RNDr. J. Čižmárik, PhD.

Ukážka z publikácie:

Zoznam chorôb, ktoré sa liečia medom podľa klasifikácie v Apiterapii

Zoznam chorôb, pri ktorých med pomáha sa v posledných rokoch významne rozšíril. Klasifikácia uvedená na stránkach Diseases and Apitherapy hovorí, že je viac ako 500 druhov chorôb, ktoré je možne liečiť apiterapiou. Z uvedenej klasifikácie vyplýva, že apiterapia (rozumej liečenie včelími produktmi, nielen medom) lieči, resp. pomáha pri liečení takmer všetkých chorôb a posilňuje imunitný systém proti týmto chorobám.

Med ako liek je o to cennejší, že organizmus ho ľahko a bezo zvyšku zužitkuje. Najzdravší je čerstvý (surový) med, taký ako ho včelár vytočí z plástov. Zvlášť hodnotný pre organizmus je med vtedy, keď ho konzumujeme pravidelne, hoci aj v malých množstvách. Najlepšie je začať ho užívať už pri raňajkách.

Recepty:

Bolesť zubov

Pripravíme si pastu z 1 lyžičky mletej škorice a 5 lyžičiek medu. Alternatívne môžeme pridať pár kvapiek propolisovej tinktúry. Aplikujeme na bolestivý zub 3-krát denne. Bolesť by mala ustúpiť.

Zápal horných dýchacích ciest

Med so škoricou tlmí zápal a bolesť. Používa sa ako sladidlo do pľúcnych čajov, samostatne s maslom alebo rozmixovanou cibuľou.

Neplodnosť

V rôznych antických lekárskych prúdoch, ako Ajurvéda a Yunani posilňovali za pomoci medu mužskú plodnosť. Dve polievkové lyžice medu pred spánkom odporúča mnoho odborníkov.

Tento zázrak funguje aj u žien. V Číne, Japonsku a ďalších ázijských krajinách predpisujú medovo-škoricový liek ženám, ktoré nemôžu otehotnieť. Štipku mletej škorice sa zmieša s polovicou lyžičky medu a zmes sa aplikuje na ďasná často počas celého dňa. Zmes sa v ústach pomaly premieša so slinami a postupuje ďalej do tela.

Cholesterol

Rozmiešame 2 lyžice medu a 3 lyžičky škorice v 2 dl teplej vody. Pri zvýšenom cholesterole, užívame 3-krát denne.

Knihu si môžete zakúpiť: http://www.shopherba.sk/apiterapia-liecenie-vcelimi-produktmi/


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby