Pri reumatickom ochorení, cukrovke, dne je vhodný čaj z listov rakytníka: zalejeme 10 g listov rakytníka pohárom vriacej vody, necháme variť 10 minút. Užíva sa 1/2 pohára 2-krát denne.

Pri alergiách prejavujúcich sa na koži a kožných problémoch: 20 g plodov rakytníka zalejeme 200 ml vriacej vody, povaríme 15 minúť a 30 minút necháme vychladnúť. Môže sa užívať vnútorne, zvonka ako obklady.

Surový sirup z rakytníka: plody zomelieme na mlynčeku na mäso spolu s cukrom (na 1 kg plodov pridáme 2 kg cukru).

V domácich podmienkach sa v Rusku pripravuje olej z rakytníka dvomi spôsobmi:

1.    Plody rakytníka sa odšťavia, šťava sa nechá v chladnej miestnosti. Olej sa pozbiera po vyplávaní na povrch šťavy. Takýto olej je najhodnotnejší.
2.    Po odšťavení rakytníka sa použije dužina, ktorá sa zomelie a následne sa zaleje rastlinným olejom, potom sa scedí. Má nižšiu kvalitu a hodnotu ako predchádzajúci olej.

Rakytník v ruskej kuchyni

Z plodov rakytníka sa pripravujú džemy, zaváraniny, želé, sirupy, šťavy, kompóty, marmelády, peny, liehoviny  likéry a iné.

Prírodný rakytník (zaváranina bez varenia): plody dobre umyjeme, vysušíme, zasypeme cukrom v pomere 1:1. Dáme do pohárov, necháme uskladnené v chladnej miestnosti.

Šťava z rakytníkových plodov: plody umyjeme, rozdrvíme, zalejeme vychladnutou prevarenou vodou (v pomere 1 kg plodov na 0,7 litra vody). Dobre premiešame, precedíme, rozlejeme do fliaš a následne sterilizujeme.

Povzbudzujúci vitamínový čaj: 200 gramov plodov rakytníka, 2 lyžice medu, 1,5 lyžice zeleného čaju, 0,5 litra vody. Pripravuje sa z čerstvých alebo zo zmrazených plodov (zmraziť plody je najvhodnejšie v malých mikroténových vreckách v množstve 100 až 200 gramov plodov. Prevarenú vodu necháme vychladnúť na 80 – 90 °C, zalejeme zelený čaj, pridáme plody rakytníka, necháme vylúhovať 5 – 7 minút, scedíme a osladíme medom.

Vhodné je pridávať plody rakytníka do jogurtu alebo acidofilného mlieka. Plody vopred zmiešame s cukrom alebo medom.

Vitamínové maslo na sladké raňajky: maslo vopred vyberieme z chladničky, keď sa zohreje vyšľaháme ho spolu s podrvenými plodmi, môžeme pridať aj práškový cukor. Používa sa ako nátierka na chlieb alebo pečivo.

Omáčka pre gurmánov: šťavu z plodov rakytníka zmiešame s podrveným cesnakom, pridáme trochu soli a cukru podľa chute. Omáčka je vhodná k mäsovým a zeleninovým pokrmom.

Víno z rakytníka: Potrebujeme 5 litrov šťavy z rakytníka, 4 litre vody, 1,5 kg cukru. Šťavu zmiešame s vodou (aby sme sa zbavili vysokej kyslosti), pridáme cukor, necháme kvasiť. Po ukončení procesu kvasenia víno prelejeme do fliaš, uskladníme ho na rok v chladnej miestnosti. Po roku víno nadobudne jemnú ananásovo-medovú chuť.

Pyré z jabĺk a rakytníka: Uvaríme plody rakytníka, prepasírujeme. Uvarené jablká tiež prepasírujeme, pridáme cukor, všetko premiešame, zohrejeme na 70 °C, rozlejeme do fliaš. Na 1 kg rakytníkových plodov použijeme 0,5 kg jabĺk, 0,6 kg cukru.

Rakytníkový džem: umyté a prebraté plody rakytníka zalejeme vodou, pridáme cukor, na slabom ohni necháme rozpustiť cukor, pridáme oheň, varíme ako klasický džem. Plníme do fliaš, sterilizujeme. Pomer: 1 kg plodov, 1 až 1,2 kg cukru, 1,2 litra vody.

Rakytníkové želé: 1 liter šťavy z rakytníkových plodov zohrejeme na 70 °C, pridáme cukor. Želé je hotové vtedy, ak po kvapnutí na studený tanier zostane pevná konzistencia. V hrnci má zostať okolo 2/3 pôvodného objemu. Kým varíme želé, zberáme penu vznikajúcu na povrchu. Hotové želé plníme do sterilizovaných fliaš. Na 1 liter šťavy potrebujeme 0,6 – 0,8 kg cukru.

Zaujímavosť: V roku 1989 sa konala prvá konferencia Medzinárodnej asociácie rakytníka (ISA), združujúcej organizácie Číny, Fínska a Ruska, zaoberajúce sa výskumom, pestovaním a spracovaním rakytníka. V roku 1995 bolo založené Medzinárodné centrum vedy a výskumu rakytníka (ICRTS). Medzinárodné konferencie sa konajú každé dva roky. Alexander Eidelnant na konferencii, venovanej rakytníku v októbri 2010, predniesol príspevok  s príznačným názvom Rusko veľmi potrebuje bezodkladnú „rakytnizáciu“ ako prostriedok na reálne riešenie krízovej situácie a zlepšenie úrovne života, zdravia všetkého živého a aj samotného štátu. K tomu niet čo dodať.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby