KurkumaTáto rastlinná čeľaď obsahuje 8 druhov rodu Curcuma. Medzi najznámejšie patria:

  • Curcuma zedoaria (Bergius/Roxb.) – kurkuma zedoárová (citvar). Vyskytuje sa alebo sa pestuje na Srí Lanke, v Indii, v tropických rovníkových krajinách.
  • Curcuma longa L (Curcuma domestica Val.) –  kurkuma pravá. Jej domovinou je Jáva, južná Čína, Malajzia, India, Indonézia, Karibské ostrovy, ostrovy Pacifiku.

Jednoduchá charakteristika rodov Curcuma:

Rastliny majú podzemok (rhizoma). Vyskytujú sa  divorastúce alebo sa pestujú  vo všetkých tropických  rovníkových krajinách pre ich mimoriadne užitočné vlastnosti: voňavé korenie, ktoré sa používa nielen v tradičnej, ale aj v modernej medicíne týchto krajín. Účinné látky sa nachádzajú v podzemku. Pri zbere sa orežú malé, drobné korienky, po očistení sa podzemky upravia, porežú na vhodné kúsky. Ich chuť je mierne korenistá, pri vyššej dávke ostro štipľavá. Vôňa je príjemá, pripomína šafran. Farba je žltá, intenzívne farbí potraviny –  maslo, syry, ale tiež nápoje, jedlá, najmä mäsá a polievky.

Obsahové látky podzemku: silica (2 – 6 %) – éterický olej, ktorý obsahuje felandrén, zingiberén, borneol, sabinén, tiež farbivo beta-kurkumín, ktoré je veľmi dôležité a potrebné v potravinárstve. Vo vode je nerozpustné, dobre sa rozpúšťa v tukoch, olejoch, alkohole. Jeho deriváty sa označujú ako kurkuminoidy.

Silica (éterický olej) má účinok:

  • antiseptický
  • antimikrobiálny
  • repulzívny proti dotieravému hmyzu

Aktivita kurkumínu je nasledovná:

  • na žalúdok antiulcerogénna
  • protikŕčová pri vredoch zo stresu alebo po toxínoch
  • reštauračná – na žalúdočnú sliznicu pri vredoch

Extrakt z podzemku je dobrým hepatoprotektívom (ochrancom pečeňového parenchýmu). Antitoxickú (antihepatotoxickú) aktivitu  spôsobujú antioxidanty. Kurkuma v tradičnej medicíne (v Indii a v Číne, ale aj v krajinách výskytu či pestovania):

  • reumatické ochorenia – účinok protizápalový
  • dyspepsia, ťažkosti pečeňového pôvodu
  • cholagogum
  • choleretikum
  • kolopatie s nadúvaním (bolesti)
  • protivredová liečba

Kurkuma v potravinárstve:

  • zložka CURRY (KARI) kuchynského korenia
  • alkoholické nápoje (prifarbovanie)
  • fatriaca prísada do masla, mlieka,syrov, tvarohu
  • farbiaca prísada do rôznych jedál

Poznámka: Náš koreninársky výrobok KARI obsahuje kurkumu, horčicu, koriander a iné koreniny.

Spracované podľa francúzskych prameňov

RNDr. L. Súkeník


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby