RNDr. Marta Velgosová, rodená Beďáčová (1911 Sádečne - 1998 Bratislava) vyštudovala na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave - odbor biológia. Po promócii pôsobila ako učiteľka na stredných školách a vyučovala predmety biológia a botanika. Neskôr sa stala odbornou asistentkou na Pedagogickej fakulty v Trnave a pôsobila na Katedre prírodopisu. Na tejto katedre sa stala aj jej vedúcou a rozvinula širokú pedagogickú a vedecko-výskumnú prácu. Bola aj členkou Vedeckej rady tejto fakulty. 

Ako učiteľka sa profilovala najmä dvoma dielami. Prvým bola Pomocná kniha pre žiakov I. a II. cyklu, ktorú vydalo Slovenské pedagogické nakladateľstvo (SPN) v Bratislave v roku 1965. Na 361 stranách prispela k názornej výučbe žiakov týchto škôl a hlbšiemu pochopeniu látky, ktorú v škole preberali.

Druhým jej dielom bola učebnica Všeobecná biológia pre 4. ročník gymnázií, ktorá vyšla v rokoch 1973 a 1977 v SPN Bratislava.

Jej oduševnenou záľubou bol chov včiel a postupne sa stala výbornou včelárkou. Stala sa členkou Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov (ZO SZV) v Bratislave a aktívnou lektorkou Ústredného výboru SZV pre oblasť biológie včiel. Špecializovala sa na včeliu botaniku. Niekoľko rokov bola veľmi aktívnou členkou jeho odbornej Komisie pre včeliu pastvu, ktorá sa zaoberala komplexne problematikou nektárdajných a peľodajných rastlín. Svoje rozsiahle vedomosti z biológie včiel zúročila najmä vo svojich článkoch v odbornom časopise Včelár, v ktorom im predstavila život a dielo G. Mendela, zakladateľa genetiky, jej stručnú históriu a priekopníkov. Popularitu si získal najmä seriál jej článkov Hovory o základoch genetiky, v ktorom prijateľnou populárno-vedeckou formou čitateľom vysvetlila tento vedný odbor.

V roku 1965 jej v SPN vyšlo dielo Liečivé rastliny a lesné plody, v ktorom populárno-vedeckou formou na 346 stranách priblížila čitateľom túto zaujímavú súčasť našej prírody. Táto príručka sa hneď po vyjdení stala medzi širokou obcou čitateľov veľmi populárnym dielom, čo bolo neformálnym potvrdením jej kvality.

Neskôr s manželom lekárom prof. MUDr. Štefanom Velgosom, DrSc., vysokoškolským učiteľom Lekárskej fakulty UK v Bratislave vydala v roku 1988 dielo Naše liečivé rastliny. V ňom vo všeobecnej časti stručne opísali požiadavky na akosť liečivých rastlín, prípravy na ich zber, zbieranie sušenie, skladovanie, pestovanie, ochranu, ich základné obsahové látky, význam v medicíne, vo veterinárnej medicíne, v kozmetike, vo včelárstve, v potravinárskom priemysle a ich dovoz a vývoz. V ďalšej časti podávajú prehľad o terapeutických účinkoch liečivých rastlín, oboznamujú čitateľa so základmi morfológie rastlín, vysvetľujú základné termíny a charakteristiku jednotlivých sústav ľudského tela. V špeciálnej časti podávajú základné informácie o charakteristike 140 najdôležitejších liečivých rastlín. Pri každej rastline je uvedený slovenský, český, maďarsky, rusky, latinský názov a jej čeľaď, slovensky a latinsky. Opisy pri jednotlivých rastlinách uvádzajú ilustráciu celkového vzhľadu a niektorých hlavných častí, odkiaľ pochádzajú, celkový opis, čo sa z nej zbiera, aké má základné obsahové látky, vlastnosti a účinky, využitie, vedľajšie účinky a upozornenie týkajúce sa využívania. V záverečnej časti diela sa uvádzajú príklady zámen liečivých rastlín a obrazový kalendár zberu opisovaných liečivých rastlín. Toto spojenie botaničky s lekárom prinieslo nový pohľad na túto problematiku z uhľa pohľadu jeho komplexnosti. Stala sa spoľahlivým sprievodcom a radcov pre všetkých stúpencov liečenia liečivými rastlinami. Obe tieto jej diela ilustrovala akademická maliarka Hilda Hýlová.

Na základe výsledkov jej výchovno-vzdelávacej, vedecko-výskumnej a organizátorskej činnosti sa stala pani RNDr. Marta Velgosová osobnosťou nielen v botanike a vo farmácii, ale aj v apidológii. 

Dr. h. c. prof. RNDr. J. Čižmárik, PhD. 


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby