Prírodné vosky vylučujú vo významnejších množstvách určité živočíchy, suchozemské rastliny a morské planktónové organizmy pre vlastnú ochranu pred prienikom patogénnych mikroorganizmov, nadmerným zmáčaním a dehydratáciou. Živočíšne vosky tvoria hydrofóbny povlak na koži, srsti a kožušine, rastlinné vosky na povrchu listov a plodov, včely ich používajú pri stavbe plástov. Chemicky sú to heterogénne zmesi, základom ktorých sú estery nasýtených mastných kyselín s nasýtenými mastnými alkoholmi, s výnimkou jojobového vosku. Zatiaľ čo v živočíšnych voskoch prevládajú mastné alkoholy C14:0 až C18:0 (najčastejšie cetylalkohol C16:0), v rastlinných voskoch prevládajú mastné alkoholy C24:0 až C30:0, opäť s výnimkou jojobového vosku.
Pre podobné vlastnosti sa voskami označujú aj niektoré minerálne látky, napr. parafínový vosk (používaný aj v kozmetike), cerezín a ozokerit (deriváty z ropy), montánny vosk (extrakty z lignitu alebo hnedého uhlia). Chemicky však z prírodnými voskami nemajú nič spoločné; ich podstatou sú nasýtené uhľovodíky.
Vďaka viacerým vlastnostiam sú prírodné vosky nenahraditeľnými surovinami najmä naturálnej kozmetiky. Z rastlinných voskov sú kozmeticky najcennejšie jojobový, karnaubský a kandelilový.
Doc. Ing. J. Hojerová, PhD. – Ing. Z. Klimová
PRÍRODNÉ LIPIDY V MODERNEJ KOZMETIKE (15)
Kozmetické rastlinné vosky
(ukážka)