Milí čitatelia, nedávno sme na tomto mieste písali o metóde enfleurage, najmä v minulosti hojne využívanej vo svete parfumov a vôní. Napriek tomu, že v súčasnosti má enfleurage stále svoje uplatnenie pri získavaní vonných zložiek z rastlinného materiálu, v popredí sú iné metódy. Mnohé z nich sú moderné a vysokosofistikované, napr. extrakcia superkritickým oxidom uhličitým. My by sme vás však chceli oboznámiť s technikami oveľa jednoduchšími – založenými na destilácii.
Možno si poviete, že aj v tomto prípade ide o záležitosti obsolentného charakteru a že majú význam najmä pri výrobe destilátov, likérov atď. Pravdou však je, že vo svete vôní majú veľmi podstatnú úlohu a stále patria medzi najpoužívanejšie v rámci extrakcie silíc.
Poďme si teda povedať o destilácii niečo viac. Základným princípom je uvoľnenie prchavých zložiek, resp. ich zmesí (silíc) z rastlinného materiálu vo forme pár, ich následné skvapalnenie a zachytenie.
Čo je to vlastne silica? Ide o zmes prchavých, aromatických látok, väčšinou olejovitej konzistencie, ktorá je nerozpustná vo vode. Väčšina z nás sa so silicami určite už stretla. Ich výrobcovia tiež opisujú spôsob ich získavania. A tu najčastejšie narazíme na tzv. destiláciu vodnou parou. Povieme si však o nej trochu neskôr. Základným a zároveň najjednoduchším typom destilačných metód je tzv. destilácia vodou. Hovorí o nej aj liekopis pri takých rastlinách, kde sa vyžaduje stanovenie obsahu silice. Aparatúra používaná v laboratórnych podmienkach sa nazýva „Clevengerova“. Základom je varná banka, v ktorej sa nachádza rastlinný materiál rozmiešaný vo vode. Na túto banku je napojená samotná Clevengerova aparatúra, ktorá pozostáva z chladiča a vypúšťacej rúrky naplnenej vodou, so stupnicou, na ktorej môžeme odčítať množstvo destilovanej silice. Princípom je, že vriaca voda uniká vo forme vodnej pary a strháva so sebou aj uvoľňujúcu sa silicu. Tieto pary prechádzajú Clevengerovou aparatúrou do chladiča, kde dochádza k ich opätovnému skvapalneniu. Pretože silica je s vodou nemiešateľná a väčšinou ľahšia ako voda, zostane plávať na hladine vody, ktorá sa nachádza v ciachovanej vypúšťacej rúrke. Po ukončení destilácie stačí len odpustiť malé množstvo vody z kalibrovanej rúrky a následne zistiť množstvo silice na stupnici.
PharmDr. V. Forman, PhD.