Pri návšteve našich susedov v hornom Rakúsku upúta na seba pozornosť prekrásnymi kvetmi aj Bulbine frutescens (L.) Wild. Táto rastlina je známa nielen pre čarokrásne kvety, ale aj pre svoje liečivé účinky, ktoré sú v Afrike známe už dávno a preto sa zaraďuje medzi liečivé rastliny tradičnej africkej medicíny. V atlasoch liečivých rastlín a ani v bežných príručkách na určovanie rastlín ju nenájdeme a preto si dovolíme našich čitateľov s ňou oboznámiť.

Bulbine frutescens (L.) Wild. (syn. Bulbine caulescens L., Bulbine rostrata Wild.) z čeľade Asphodelaceae je perspektívna liečivá rastlina. Rod Bulbine zahŕňa asi 30 rastlinných druhov trsovitého vzrastu. Rastie v južnej Afrike od Kapska až po východné pobrežie Indického oceánu (Svazijsko) a aj v Austrálii. Jej prirodzeným biotopom sú trávnaté porasty. Táto sukulentná rozkonárená trvalka s mierne drevnatejúcimi stonkami má kopijovité modrozelené 4 - 22 cm dlhé bazálne listy. V lete tvorí 15 - 30 cm dlhé strapce malých hviezdičkovitých 7 - 10 mm širokých kvetov. Rastie na substrátoch, ktorých pH prechádza z neutrálnej až do kyslej oblasti.

Podľa rodového mena by sa dalo očakávať, že v pôde nájdeme cibuľu. Tento predpoklad je mylný, v pôde nájdeme podzemkom podobné útvary vďaka ktorým ju možno pomerne jednoducho rozmnožovať – delením trsov. Okrem toho sa môže rozmnožovať aj semenami. Vo svojej domovine rastie na piesočnatých pôdach, čo je potrebné rešpektovať aj pri jej introdukcii. Na živiny nie je náročná, skôr na dostatok slnečných lúčov a obmedzenú závlahu. Dorastá do výšky až 45 cm, čo platí v štádiu bez kvetu.

Rastliny Bulbine frutescens (L.) Wild. môžu byť počas vegetačného obdobia vonku. Premokrenie a chlad bývajú príčinou ich úhynu. Pri pestovaní v kvetináčoch je potrebná drenáž a pieskovitý substrát. V zime je potrebné obmedziť polievanie a teplotu (5 - 8 °C).

Ako už bolo spomenuté v čase kvitnutia – možno povedať, že kvety sú majstrovským dielom prírody a nimi upúta na seba pozornosť. Strapcovité súkvetia sú na vysokých stvoloch nad listami. Oranžovožlté kvety sa veľmi rýchlo striedajú smerom zdola nahor. Kvety, ktoré sa ráno otvárajú, napoludnie vädnú a na druhý deň ich nahrádzajú iné kvety.

Poet by mohol túto rastlinu charakterizovať nasledovne: kvety sú balzamom na dušu a šťava z listov na telo. V africkom ľudovom liečiteľstve je nezastupiteľná – lieči rôzne neduhy. Pre jej antiseptické účinky má široké uplatnenie. Zápar z čerstvých listov sa používa na tlmenie kašľa, pri nachladnutí a aj pri artritíde.

Čerstvá šťava získaná z dužinatých listov sa používa pri liečbe odrenín, popálenín, na dezinfekciu ústnej dutiny, oparov, popráskaných pier, po uštipnutí hmyzom a pod. Hustý trs dužinatých listov je vlastne živou lekárničkou, ktorú možno použiť v prípade potreby. Šťava získaná z listov svojou konzistenciou pripomína med a v prípade potreby ju možno bezprostredne aplikovať.

V južnej Afrike rastie 41 druhov rodu Bulbine, z ktorých v medicíne nachádza uplatnenie 6-7 druhov. Niektoré slúžia aj na prípravu preparátov pre perorálnu aplikáciu pri kolikách, hnačkách aj pri infekciách urogenitálneho traktu.

Z Bulbine frutescens (L.) Wild. sa izolovali a chromatograficky identifikovali niektoré antrachinóny: knifolon a izoknifolon. In vitro testy týchto látok na antimikrobiálnu aktivitu pri všetkých testovaných mikroorganizmoch: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Micrococcus luteus a Candida albicans boli negatívne.

Záverom možno konštatovať, že niektoré druhy rodu Bulbine okrem toho, že spríjemňujú životné prostredie, sú zdrojom terapeuticky účinných látok, ktoré si vyžadujú ďalšie štúdium.

 

RNDr. Ján Stano, CSc., Katedra bunkovej a molekulárnej biológie liečiv,
Ing. Marcela Koreňová, PhD., Záhrada liečivých rastlín, Farmaceutická fakulta UK Bratislava


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby