Zo zahraničnej tlače

Senovka – tradícia v zrkadle moderných výskumov

Senovka grécka (Trigonella foenum-graecum, L., Leguminosae) má svoj prirodzený areál v oblasti  Stredomoria, divo rastie tiež v Sudáne, Pakistane, Indii a v Číne. Predovšetkým v Ázii sa na rozsiahlych plochách aj pestuje.

V ľudovom liečiteľstve ázijských národov slúžia sušené semená rastliny, ako aj prípravky  z nich, ako potravina podporujúca chuť do jedla, tiež  ako liek pri poruchách spojených s trávením: nadúvaní, gastritídach (zápaly žalúdka) ,poruchách pečene; tiež ako vykašliavanie podporujúci prostriedok pri chorobách horných dýchacích ciest. Prirodzene stimulujú tvorbu materského mlieka a sú aj obľúbenou koreninou. Obklady zo semien sa používajú pri zápaloch kože a v liečbe menších úrazov

(modriny, pomliaždeniny). Čínska, ako aj indická tradičná medicína oddávna hojne využíva semená v liečbe cukrovky. V Iráne sú listy veľmi častým liekom pri očných chorobách.

Senovka má z chemického hľadiska veľmi pestré zloženie. Semená obsahujú bohatú škálu flavonoidov, zahrňujúch flavóny (luteolín), flavanóny (naringenín), flavonoly (kvercetín), glykozidy (vitexín, izovitexín, orientín) a ich estery. Najnovšie výskumy potvrdili aj prítomnosť izoflavónov – charakteru fytoestrogénov (daidzeín a ďalšie). Významné je zastúpenie steroidných saponínov, z alkaloidov trigonelín, zo slizov sú to predovšetkým galaktomanany.

Nové štúdie preverujúce racionálnosť tradičného používania preukázali hypoglykemickú (krvný cukor znižujúcu) , hypolipemickú (redukciu tukov v krvi), antiflogistickú (protizápalovú), protimikrobiálnu, neuro- gastro- a hepatoprotektívnu (ochrana nervových buniek, žalúdka a pečene) účinnosť rastliny.

Hypoglykemický účinok semien bol popísaný už v staroveku. Tento empirický poznatok sa v plnej miere potvrdil aj v posledných rokoch uskutočnených experimentoch na zvieratách, ktorým po chemickej(aloxanom) indukcii cukrovky  do potravy pridávali extrakty zo semien. Je s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom súčinnosti viacerých obsahových zložiek: bohato zastúpené slizy spomaľujú evakuáciu potravy zo žalúdka a redukujú tak výrazný vzostup hladiny krvnej glukózy po príjme potravy. Znižuje sa tiež aktivita enzýmov rozkladajúcich sacharidy a obmedzuje sa obsah glukózy v moči. Na hypoglykemickej aktivite sa podieľa skupina saponínov, alkaloid trigonelín; významný podiel na nej majú aj polyfenolové zložky výrazne zvyšujúce citlivosť inzulínových receptorov. Dosiahnutý účinok bol porovnateľný s rutinne pri cukrovke používaným syntetickým liekom metformín.

Hypolipemický efekt zahrňuje redukciu celkového, ako aj „zlého“ LDL a VDLDL cholesterolu ako aj triglyceridov(neutrálne tuky). Najdôležitejšiu úlohu tu zrejme zohrávajú steroidné saponíny svojim výrazným podielom na premene cholesterolu na žlčové kyseliny v pečeni resp. na ich exkrécii. Brzdia aktivitu tuky štiepiaceho enzýmu lipázy a značne obmedzujú ich vstrebávanie z potravy. Dokázala sa ich schopnosť blokovať kumuláciu tukov v bunkách a regulovať činnosť génov podieľajúcich sa na syntéze cholesterolu, mastných kyselín a triglyceridov. Usudzuje sa, že istú úlohu má v týchto procesoch aj alkaloid trigonelín.

Protizápalové účinky senovky(pod názvom methi) sa spomínajú už v starondickej Ajúrvéde (2000 ? 600 rokov pred Kristom) .Dosiahnutá účinnosť bola aj v tomto prípade porovnateľná s bežne v liečebnej praxi používanými tzv. nesteroidnými antiflogistikami (diklofenak, pentazocín).

Okrem toho má analgetické účinky (zvyšuje prah vnímania bolesti) a znižuje chorobne zvýšenú telesnú teplotu.

Antimikrobiálnu účinnosť rastliny potvrdili početné mikrobiologické štúdie na pomerne široké spektrum mikroorganizmov. Vodné výťažky zo semien a koreňa pôsobia aj na rôzne druhy plesní.

Neuroprotektívna aktivita senovky púta najmä v poslednom období značnú pozornosť. Výsledky výskumu naznačujú, že kľúčovú úlohu má predovšetkým alkaloid trigonelín, ktorý chráni neuróny mozgu a stimuluje regeneráciu aj poškodených nervových buniek. Podporuje tak uchovanie s postupujúcim vekom upadajúcich psychických funkcií, najmä pamäte. Mnohí odborníci ju preto často zaraďujú do skupiny rastlinných zástupcov s potenciálom v profylaxii i liečbe neurodegeneratívnych ochorení, vrátane Alzheimerovej choroby.

Pri chorobách tráviaceho ústrojenstva má senovka dávne tradície. Vodnými výťažkami sa v mnohých prípadoch dosiahli pozitívne liečebné výsledky pri vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika. Významný podiel majú na tom polysacharidy: vytvárajú ochranný film na sliznici žalúdka, obmedzujú sekréciu žalúdočnej šťavy, v dôsledku čoho sa znižujú erozívne účinky napr. alkoholu či žalúdočnej kyseliny a pepsínu. Stupeň ochrany bol na úrovni v liečbe rutinne používanej chemickej látky omeprazol. S antioxidačnými vlastnosťami v semenách sa nachádzajúceho diosgenínu (cca 2 %) sa spája aj znížené riziko vzniku zhubných nádorov tráviaceho traktu, najmä hrubého čreva. Brzdí rast a množenie malígných buniek a stimuluje ich apoptózu (programovaná smrť). Polyfenolové zložky chránia pečeň, a to na porovnateľnej úrovni ako účinný princíp zo semien pestreca mariánskeho (Silybum marianum, L.), flavonolignanový komplex označovaný ako silymarín. Dôkazom hepatoprotektívneho efektu je zníženie peroxidácie lipidov, normalizácia patologickej aktivity pečeňových enzýmov, redukcia hladiny bilirubínu a zvýšenie hladiny pravdepodobne najdôležitejšieho antioxidantu v tele ? glutatiónu.

(Pozn. prekladateľa: Optimálne množstvo glutatiónu je potrebné na podporu imunity, a to najmä pri replikácii imunitných buniek lymfocytov).

Post. Fitoter. 12, 3, 2011, 185-190

PharmDr Ľ. Farkaš


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby