ĽAN SIATY -  len setý - Flax

Linum usitatissimum L., syn.: L. angustifolium HUDS. - Ľanovité (lnovité) - Linaceae

LinumĽan siaty -  jednoročná niekdy aj dvojročná bylina - je prastará kultúrna rastlina neznámeho pôvodu. Pochádza asi z juhovýchodnej Prednej Ázie. Oddávna sa pestuje v hornatých oblastiach celej Európy, aj u nás (pre textilné vlákna a olej zo semien), najmä vo vyšších polohách a tiež v Ázii, kde zasahuje až do subtropického pásma.  Zriedka splanieva.

Pestujú sa dve základné skupiny ľanu siateho: ľan siaty pukavý (l. s. semenný - hledák - subsp. crepitans (BOENN.) VAVILOV et ELLADI), má tobolky pri dozretí pukavé, pestuje sa pre olejnaté semená.

Tobolky pri dozretí nepukavé má ľan pestovaný pre vlákna, subsp. usitatissimum - ľan siaty pravý (lan setý vláknový) - najčastejšie convar. elongatum (VAVILOV et ELLADI) Sóo - ľan  dlhovláknový (l. dlouhovlákný).

Farmaceutickú surovinu tvoria zrelé semená (Lini semen) vyvážané najmä z Maroka, Argentíny a Turecka. Zberajú sa dokonale zrelé, sušia na plachtách na vzdušných tienistých miestach a dosúšajú umelý teplom (do 40 0C).

Liekopisy – SL 1ČL 97 – drogu Semen lini (EU) definujú ako usušené zrelé semeno druhu Linum usitatissimum L., ľan úžitkový.

Zámeny a faľšovania ľanového semena neprichádzajú prakticky do úvahy - je notoricky známe, ak, tak  ide iba o znečisteniny inými časťami rastliny.

Ľanové semeno obsahuje sliz lokalizovaný v osemení (3-6 %), zložený z galaktózy, ramnózy a i. cukrov, vysychavý olej (30 - 45 % - liekopisy vytyčujú požiadavku hodnoty na jeho minimálne množstvo, obyčajne 30-35 %), zložený prevážne z acylglycerolov kyseliny linolénovej, linolovej a olejovej (má vlastné liečebné uplatnenie a býva oficinálny), semeno ešte obsahuje bielkoviny - proteíny (25 %), fosfatidy, steroly, kyanogenné glykozidy linamarín a lotaustralín (0,1-1,5).

Semeno patrí do farmakologickej skupiny fytofarmák - antiflogistík a laxancií.

Napúčasie schopnosti semien sa využívajú na ich laxatívne mechanické pôsobenie - zvýši objem črevného obsahu a tým spôsobom urýchli črevnú peristaltiku. Sliz má antiflogické pôsobenie ako mucilaginmózum pri kataroch, akútnych i chronických gastritídach, aj ako antitusikum, externe ako zmäkčovadlo - emoliens na obklady - kataplazmy. Liečebne sa využívajú aj výlisky po získaní oleja (Semen lini pulveratum desoleatum) na vredy, furunkuly, kožné ochorenia.

Náš prípravok je monočajovina (o. i. aj pomocný liek pri vredovej chorobe žalúdka a čriev). Drvené ľanové semená by sa nemali dlhšie skladovať ako 2 h - treba ich drviť tesne pred užívaním alebo použitím.

Homeopatia spracúva čerstvú kvitnúcu rastlinu bez koreňa na esenciu (§ 3) a „Teep“ obsahuje čerstvé semená; dil. D1 sa užíva 3x denne 10 kvapiek a indikcie sú veľmi široké  (zápaly každého druhu, kašeľ, reuma, cukrovka a i.).

Ľudové liečiteľstvo používa ľanové semeno interne aj externe; interne slúži pri kataroch dýchacích ciest -  pri zápaloch nosohltanu treba kloktať s nesladeným odvarom.  Zvonka ako obklady na vredy, na urýchlenie hnisania a ľanový olej na spáleniny (starý recept rovnaký diel oleja a vápennej vody - pripravia v lekárni).

Zo semien sa niekedy pripravuje aj regenerujúca voda na poškodené vlasy.

Ľanový olej (oficinálny - Lini oleum – ČL 97), ktorý sa získava lisovaním semien za studena alebo extrakciou zrelých semien, má schopnosť utvoriť na pokožke ochranný rovnomerne tenký pevný povlak - film. Kompex účinných látok, ktorý sa v ňom nachádza, označovaný ako vitamín F, hojí rozličné vyrážky, popáleniny, psoriázu a ďalšie kožné choroby. Ľanový olej preto býva súčasťou hojivých mastí, hojivých kozmetických prípravkov, niekedy však môže podráždiť citlivú pleť.

Kedysi sa ešte farmaceuticky a ľudove používal ako preháňadlo ľan prečisťujúci (l.luční - L. catharticum L.), 8 - 10 cm vysoká jednoročná bylina s riedkou metlinou bielych kvietkov, roztrúsene až hojne rastúci u nás na trávnatých porastoch; obsahuje triesloviny a jedovatý linín.

Ľan je perspektívna liečivá rastlina  Západu nového milénia. Uvádza sa tam ako prášok, kapsuly, gélové kapsuly s obsahom 1,000 mg a olej. Má interné i externé uplatnenie a na pokožku v krémoch, mazaniach, solúciach a pod. ako u nás.

Ľudové použitie je podobné ako naše:

  • ateroskleróza - usadeniny  v tepnách
  • divertikulóza – zápalová choroba  čriev
  • hrubé črevo - problémy spôsobené pri  užívaní  laxatív
  • cholesterol  -  vysoký
  • koža - zápaly
  • vnútornosti -  príznaky podráždenia
  • zápcha

Vedľajšie účinky môžu byť hnačky, plynnatosť, nauzea – nutkanie na dávenie.

Interakcie -  spolupôsobenie pri nevhodnej kombinácii môže byť pri súčasnom užívaní iných laxatív, vôbec užívaní iných liečiv, najmä na úpravu stolice.

Prípravky by nemali užívať najmä gravidné a dojčiace ženy,  deti a mladiství  a  muži  s problémami s predstojnicou - prostatou.

Výskum – súčasný stav – použitie na Západe: väčšina indikácií ľanu sa  sa dokázali.  Ďalšie vyšetrenie, najmä klinické a  tiež výskum  predovšetkým rastliny - ľanu ako prameňa omega-3-tzv. mastnej  kyseliny a upotrebenie pri  zápalových chorobách si zasluhujú bylinu  ešte  analyzovať a hľadať prípadnú zložku  s potenciálnou škodlivinou pre dlhodobé užívanie ľanu a  jeho prípravkov.

 

 


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby