V súčasnej dobe predstavuje zhoršujúca sa kvalita ovzdušia veľký problém, ktorý každodenne vplýva na naše zdravie. Smog, ktorý v minulosti pociťovali obyvatelia veľkomiest, dnes znepríjemňuje život veľkej časti obyvateľov Slovenska, žijúcich najmä v priemyselných aglomeráciách. Navyše strávime prevažnú časť dňa v uzavretých priestoroch a je dokázané, že  práve tu môže byť vzduch až päťdesiatkrát horší ako vo vonkajšom prostredí. Na mnohých pracoviskách situáciu zhoršuje aj fajčenie, ale v nemalej miere tiež nátery a rôzne lepidlá, ktoré sa používajú v nábytkárskom priemysle. Nevedomky  prispievame k znečisteniu ovzdušia v domácnosti aj sami používaním rôznych chemických čistiacich prostriedkov. A do  tretice prispievajú svojou "trochou do mlyna" aj rôzne osviežovače ovzdušia, ktoré často obsahujú zdraviu škodlivé látky.

Ak nie je v našich silách eliminovať všetky tieto faktory, môžeme si pomôcť izbovými rastlinami, ktoré nám prečistia,  a zároveň aj prirodzeným spôsobom zvlhčia vzduch, navyše pôsobia veľmi esteticky a tak nám spríjemnia pobyt v miestnosti.

Niektoré rastliny sú doslova „lapačmi“ jedovatých látok, ktoré  rozkladajú na netoxické zložky. Napríklad fikus sa dokáže  vysporiadať s trichlóretylénom, ktorý obsahujú laky a lepidlá a je  aj silne karcinogénny. Najmenej náročný na domáce pestovanie je  Ficus benjamina. Vyžaduje len stabilné svetlé miesto. Názov  Ficus elastica „Decora“ už sám hovorí, že ide o rastlinu dekoratívnu, ktorá nám skrášli priestor v bytoch aj v spoločenských miestnostiach. Nemá rád chladné prostredie, kde výrazne kolíše teplota a obidva druhy neznášajú prievan.

Trichlóretylén  a benzén dokáže eliminovať aj známa izbová  rastlina "svokrin jazyk"  (Sansevieria),  ktorá je vhodná aj do miestností s ústredným kúrením a do teplých miestností so suchým vzduchom. Pri pestovaní  je citlivá na trvalý nadbytok vody, radšej ju občas zabudnime poliať,  znesie aj dlhodobé sucho. Potrebuje dostatok svetla, ale nie prudké slnko.

V drevotrieskových nábytkoch a penovom  polystyréne je obsiahnutý rakovinotvorný formaldehyd, ktorý sa  postupne uvoľňuje do vzduchu až desiatky rokov. Jeho hladinu  v ovzduší dokáže podstatne znížiť filodendron (Philodendron), ale takisto sa  s ním dokáže vysporiadať aj gerbera.

Podobne pôsobia aj ďalšie rastliny vhodné na pestovanie v bytoch, a to palma (Chamaedora), ktorá vyžaduje celoročné svetlo, nenáročný „zelenec“ (Chlorophytum), ktorý znáša aj zadymené prostredie, brečtan (Hedera) a tiež chryzantéma. Veľmi prispôsobivý je tiež lopatkovec (Spathiphyllum), ktorý znesie aj polotieň a dokáže podstatne eliminovať škodlivé látky v ovzduší. Aj keď niektoré druhy rastlín toxické látky priamo nerozkladajú, výdatne nám však prevlhčujú vzduch, čo je dôležité najmä v panelákových bytoch. Z nich môžeme uviesť izbovú lipku, ibištek či dieffenbachiu. Čím sú listy väčšie, tým viac prospievajú životnému prostrediu.

Tieto vlastnosti rastlín dnes už využívajú bežne v Amerike, Anglicku a Novom Zélande. Podľa štúdie NASA sa uvádza, že po vybavení kancelárií špeciálnymi rastlinami sa zaznamenalo menej sťažností  zamestnancov na slziace oči, „usmoklené” nosy  alebo malátnosť, či  suchú pokožku. Tu využívajú predovšetkým banánovníky ( pohlcujú  až 90 % formaldehydu), brečtan (pohlcuje benzén z výfukových  plynov), ale veľmi vhodné sú aj aloe, filodendron, či zelená  ľalia, ktoré sa pestujú aj v našom zemepisnom pásme.

Schopnosti izbových rastlín nie sú u nás ešte docenené. Skúsme namiesto drahých filtrov a osviežovačov vzduchu použiť prírodné a esteticky pôsobiace „čističky vzduchu".

Ing. M. Kleňová


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby