KOSTIHOJ  LEKÁRSKY(Symphytum officinale L)
česky:     kostival lékaŕský
anglicky: Comfrey
nemecky: Cemeiner Beinwell
rusky:

OPIS: trváca bylina. Koreň je vretenovitý, zvislý, rozkonárený, na povrchu čierny, vnútri bledo hnedý, často zhrubnutý, mnohohlavový. Stonka je vzpriamená, hrubá, dorastá do výšky 0,5 až 1,0 m, v hornej časti rozkonárená, drsná, riedko až veľmi husto štetinato chlpatá. Prízemné listy sú veľké, až 0,5 m dlhé, stopkaté, vajcovito kopijovi­té až kopijovité, dlho končisté. Dolné byľové listy sú dlho stopkaté, vrchné sú sediace. Listová čepeľ je celistvo okrajová, na vrchole dlho alebo krátko končistá, na líci drsná, cibuľkato štetinatá. Všetky listy sú po stonke dlho krídlato zbiehavé, tmavozelené, na spodnej strane výrazne žilnaté. Kvety sú usporiadané v hustých dvojzávinkoch; krátkostopkaté, obojpohlavné, pravidelné. Závinky sú sklonené, vždy na vrchole hlavnej stonky alebo bočných konárov. Kalich je päťdielny, 4-8 mm dlhý. Kališné dieliky sú úzke, dlho kopijovité, husto štetinaté. Koruna je rúrkovito banko-vitá, 15 - 20 mm dlhá, lupienky sú ružové až tmavofialové, zriedkavo biele (albinitické jedince). Tyčinky sú uzavreté v korunnej rúrke, čnelka je trochu sploštená a vyčnieva z ko­runnej rúrky; blizna je malá, guľovitá. Kvitne v máji až júli (auguste - septembri); medonosná. Plody sú hnedočierne až čierne tvrdky, 4-5 mm dlhé, vajcovité, ostro hranaté, lesklé.

rozšírenie a výskyt: hemikryptofyt, euroázijský druh rozšírený od Škandinávie do Strednej Ázie; od Špa­nielska až na Kaukaz. U nás rozšírený od nížin do horské­ho stupňa.

možnosti získania: zberom z voľnej prírody, kde rastie na vlhkých, ťažkých, dovitých, ale aj hlinitých, hu-mózných pôdach; hlavne v lužných lesoch, na mokrých, slatinných lúkách, pozdĺž brehov riek a priekop.

Droga: usušený koreň kostihoja - Symphyti radix (syn.: Consolidae majoris radix). Pomer zosušenia je 5 - 6 : 1. Zriedkavo sa zberá aj vňať kostihoja - Symphyti herba, ale­bo list - Symphyti folium. Pomer zosušenia je 7:1. obsahové látky: koreň obsahuje alantoín (0,5 -1,5 %), pyrolizidínové alkaloidy (intermedín, acetylinter-medín, lykopsamín, acetyllykopsamín, symfytín, echimidín), 3-metylpyrolľn, triesloviny (4 - 6 % v koreni, 8 - 9 % vo vňati), sliz, škrob, organické polyfenolové kyseliny (chlorogénová, kávová), aminokyseliny (asparagín - do 3 %), triterpény, steroly, cholín, živica a silica (stopové množstvá).

LlEČIVÉ VLASTNOSTI A ÚČINNOSŤ: alantoín urých­ľuje regeneráciu tkanív a zvyšuje tvorbu neutrofilných leukocytov, regeneruje pokožku a podporuje hojenie zlo­mených kostí (advulnans). Slizy spolu s alantoínom urých­ľujú hojenie poškodených slizníc a pôsobia ochranne pri ťažko sa hojacich ranách, popáleninách, vredoch žalúdka advanástorníka (protektívum, mucilaginózum). Triesloviny účinkujú protizápalovo (antiflogistikum), čo sa zohľadňuje pri vonkajšom použití drogy. Alkaloidy pôsobia tlmivo na centrálny nervový systém. Účinné látky vo vňati napomá­hajú vykašlávaniu (expektorans) a rýchlejšiemu hojeniu zápalov dýchacích ciest.

POUŽITIE: najčastejšie zvonka vo forme obkladov kašovitej zmesi z čerstvých koreňov pri ochoreniach okostnice, zlomeninách na podporu tvorby kalusu, tiež pri zápa­loch svalov, na hematómy, ťažko sa hojace rany. Kúpeľ je vhodný pri ekzémoch, vredoch predkolenia, pri kŕčových žilách a opuchlinách (v kombinácii s obkladmi). Ako kloktadlo sa používa pri paradontóze, hnisavej angíne, stomatitídach, zápaloch dýchacích ciest. Vnútorné užívanie macerátu a záparu je menej vhodnejšie, hoci sa odporúča pri žalúdočných a črevných ťažkostiach.

Toxicita: škodlivosť drogy môže byť spôsobená dlho­dobým vnútorným užívaním drogy, ktorá obsahuje pyro­lizidínové alkaloidy. Z dôvodu hepatotoxického účinku sa vnútorné užívanie drogy ako čajoviny neodporúča. Pri krátkodobom užívaní terapeutických dávok (1 g) sa ved­ľajšie účinky nevyskytujú.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby