Grapefruit (Citrus paradisi) je citrusové subtropické ovocie pochádzajúce z ostrova Barbados (odtiaľ názov paradisi), dokumentované prvýkrát v roku 1750. Odtiaľ ho v roku 1823 priniesli na Floridu na komerčné pestovanie.

Dr. Jacob Harich (1919 – 1996) objavil liečivý extrakt z jadierok grapefruitu. Narodil sa v bývalej Juhoslávii a vyrastal v Nemecku. Vyštudoval jadrovú fyziku. Po zneužití atómovej energie sa rozhodol slúžiť ľuďom a ich zdraviu. Preto vyštudoval medicínu so zameraním na imunitu. V roku 1957 prišiel do USA, kde pôsobil na univerzite v New Yorku. Stal sa aj vášnivým záhradkárom, a tak zistil, že jadrá grapefruitu v komposte nezhnili a prekvapila ho aj ich veľmi horká chuť. Ako vedca ho zaujalo, že mäkké semená sú tak odolné voči mikroorganizmom. Rozhodol sa preto semená podrobiť výskumu. Realizoval ho v prestížnom laboratóriu Food Science na Univerzite Gainesville na Floride s dvoma renomovanými vedcami. Na začiatku boli skeptickí, ale výskum predstihol všetky očakávania. Už na začiatku, keď bola extrakcia slabšia, vykazoval získaný extrakt silný účinok proti rôznym mikroorganizmom. Pri pokuse sa preukázali ohromujúce antimikrobiálne vlastnosti, ktoré sa osvedčili pri ochrane a zachovaní niektorých potravín – rýb a hydiny. Dr. Harich pokračoval úspešne vo výskume, potvrdil. že extrakt zabraňuje vírusovej infekcii hovädzieho dobytka a ošípaných. Napriek vynikajúcim výsledkom chýbalo potrebné lobovanie na presadenie prírodného produktu. Podarilo sa to až na konci 80. rokov. Dr. Harich napokon dostal pozvanie do Pasteurovho inštitútu vo Francúzsku, do popredného výskumného centra AIDS. Ústav skúmal potenciál extraktu proti vírusu HIV, ako aj niektorým sekundárnym infekciám spojených s AIDS.

Prebehli tiež štúdie na niektorých univerzitách a potvrdili vynikajúci potenciál proti E. coli, salmonela a staphylococcus aureus. Čo je dôležité, preukázala sa len veľmi nízka toxicita pre človeka, zvieratá i rastliny, pričom bežne používané dezinfekčné prostriedky sú stredne až vysoko toxické. Účinok sa dostaví už pri použití malej koncentrácie. Dokázalo sa antivírusové, antibakteriálne, antimykotické, protiparazitické pôsobenie. Výskum prebehol aj v ďalších laborató­riách, klinikách a vysokých školách vo svete. Testoval sa aj na 93 kmeňoch plesní (candida, aspergilus...), tiež na chlamýdie, helikobakter. Jeho účinok sa porovnával s 30 antibiotikami a 18 protiplesňovými liekmi. Výsledky boli porovnateľné, ale prednosťou extraktu je, že sa môže užívať dlhodobo a bez toxických účinkov.

Extrakt z grapefruitových jadier a vlákniny sa získava z ekologicky pestovaných grapefruitov. Obsahuje veľké množstvo bioflavonoidov, čím je účinný pri hubení baktérií, vírusov, plesní a iných choroboplodných zárodkov. Uľahčuje trávenie, prečisťuje organizmus a po­silňuje jeho odolnosť. Pôsobí preventívne proti prechladnutiu, infekciám, zápalom, zlepšuje krvný obeh a zvyšuje odolnosť slizníc. Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. Je tiež veľmi účinným antioxidantom, viaže voľné radikály a pôsobí tak preventívne aj pri mnohých civilizačných chorobách, predovšetkým rakovine. Posilňuje steny ciev a zabraňuje ich zvýšenej krehkosti, zároveň zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek a následnému vzniku krvných zrazenín. Účinný je pri posilňovaní imunitného systému. Poruchy imunity začínajú zväčša v črevách, pri narušení rovnováhy v črevnej sliznici, keď sa zmení pomer medzi prospešnými mikroorganizmami a patogénnymi. Vtedy sa často premnožia kvasinky a plesne. Takto napadnutá sliznica prestáva plniť svoju funkciu a odpad sa ľahko dostáva do krvného obehu. Premnožená kandida sa tak dostane do ďalších orgánov: pošva, maternica, vaječníky, prostata, dýchacie cesty, lymfa atď. Nastáva začarovaný kruh s chorobami, ktorým antibiotiká neprospievajú, pretože podporujú rast plesní.

Možnosti použitia extraktu:

  • nos, dutiny, bolesti v krku, uši
  • antiseptické výplachy úst, afty
  • zuby, ďasná, dezinfekcia zubnej kefky
  • kvasinkové infekcie úst
  • dezinfekcia pokožky, akné, nečistá pleť
  • na odreniny, kožné vyrážky, štípance (kliešte, hmyz), ekzémy, bradavice
  • opary
  • vlasy a pokožka hlavy, lupiny, vši
  • plesňové ochorenie nechtov
  • vaginálne výplachy
  • dezinfekcia zvlhčovačov vzduchu, bytových fontán, bazény, sauny, perličkové kúpele
  • dezinfekcia v nemocničných zariadeniach
  • kvety – proti plesniam v kvetináčoch
  • proti hmyzu (mravce, komáre)

Presné dávkovanie uvádzajú výrobcovia na príbalovom letáku. Na vonkajšie aj vnútorné použitie sa prípravok vždy používa riedený. Dostupný je aj vo forme kapsúl.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby