Doc. RNDr. Daniela Košťálová, CSc.

Čistá šťava z listov artičoky zeleninovej - plnohodnotná sila rastliny

Meteorizmus, pocit plného žalúdka, bolesti v nadbrušku, nevoľnosť so zodpovedajúcimi ťažkosťami poznáme všetci. Až 10 - 20 % ľudí nemá pri týchto prejavoch žiadne organické príčiny ochorenia. Takýto stav sa nazýva funkčná dyspepsia a jeho príčiny ani dnes dostatočne nepoznáme. Pri tomto probléme môže pomôcť nielen pravidelné používanie vylisovanej čerstvej šťavy listov z artičoky zeleninovej (Cynara scolymus), ale aj extraktov získavaných zo suchej rastliny (drogy) vo výživových doplnkoch. Takto môže práve z čerstvej rastliny pri žalúdočných problémoch pôsobiť celé spektrum obsahových látok a dokonca môže mať takáto forma význam pri regulovaní cholesterolu a lipidov v krvi. Mnohí výrobcovia vo svete sú dnes už producentmi šťavy vylisovanej z čerstvej rastliny, ktorá je alternatívou prípravkov s extraktom zo suchých rastlinných častí.

Neznáma príčina, vysoký stupeň subjektívnych pocitov

Symptómy funkčných žalúdočno-črevných tráviacich ťažkostí ako je funkčná dyspepsia alebo symptómy dráždivého tračníka (črevnej neurózy, funkčnej poruchy hrubého čreva) patria k najčastejším problémom aj z lekárskej praxe a v lekárni  predstavujú častý okruh záujmu a informácii zo strany pacienta. Pre takýchto pacientov to znamená na dlhý čas veľkú neistotu a stály strach, že ide o vážne ochorenie, ťarcha ochorenia je preto vysoká.

Otázka definície

Definovať funkčné žalúdočno-črevné ťažkosti ako najčastejšiu formy výskytu  v hornej alebo spodnej časti žalúdočno-črevného systému bez toho, že nie je známe a nie je prítomné žiadne organické ochorenie žalúdka, alebo pečene, žlčníka, či pankreasu, dokonca urogenitálneho systému je pomerne zložité. Je potrebné podľa symptomatiky rozlišovať funkčnú dyspepsiu a syndróm dráždivého tračníka. Zdravý spôsob výživy nie vždy postačuje. Artičoku zeleninovú si obľúbili aj mnohé iné národy už v dávnej minulosti. Patrí k najstarším kultúrnym rastlinám vo svete, používali ju už starí Egypťania ako zeleninu a poznali aj pozitívne účinky na podporenie trávenia.

Farmaceuticky využívanou časťou až dva metre vysokej rastliny sú listy a púčiky kvetov. Obsahujú dôležité minerálne látky ako vápnik, železo, horčík, draslík, meď, fosfor, vitamíny B skupiny, vitamín E, beta-karotén ( to sú okrem iných aj významné látky pre používanie ako zelenina). Pre medicínske účely a použitie sú dôležité hlavne sekundárne obsahové látky, horčiny, ako aj deriváty kyseliny kavoylchinovej (kyselina chlorogénová a cynarín), seskviterpénové laktóny a deriváty flavonoidov. Podľa obsahu cynarínu v droge sa posudzuje aj jej kvalita.

Podporenie trávenia, znižovanie lipidov a podporenie funkcie pečene

Obsahové látky artičoky zeleninovej majú podporný účinok na procesy trávenia, na chuť do jedenia, podporujú funkciu pečene, žlčníka (choleretické účinky). Pozitívne účinky pri dyspeptických problémoch predstavujú oblasť využívania výživových doplnkov s týmto extraktom. Obsahové látky prispievajú k odbúravaniu lipidov,  môžu regulovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. V lekárni sú dostupné mnohé výživové doplnky s extraktmi zo suchých listov, ale aj z čerstvých listov alebo je známe i používanie tejto rastliny na prípravu čaju. Odporúčaná mnohými výrobcami je tiež čerstvá šťava z kvetných púčikov.

Artičoka - šťava lisovaná za čerstva

Čerstvá lisovaná šťava je počiatočnou formou používania tejto liečivej rastliny už v minulosti. Samozrejme, dnes sa musia pripravovať tieto extrakty podľa požiadaviek súčasného vedeckého výskumu od počiatočného ekologického pestovania drogy až po prípravu lisovanej šťavy bez prítomnosti alkoholu, konzervačných a iných látok. Rovnako dôležitá je aj garantovaná kvalita lisovanej šťavy za vysokého tlaku sterilizovanej pri 130 oC pre použitie v praxi.

Prínos čerstvo lisovanej šťavy

Práve takýmto postupom získavania extraktu z čerstvej rastliny sú obsahové látky prakticky nezmenené. Ich prírodná štruktúra zostáva nezmenená a je optimálna pre vnútorné používanie. Extrakty sú bohaté na deriváty kyseliny kavoylchínovej,  flavonoidy (luteolín, cynarozid), minerálne látky. Aj experimenty na účinnosť takýchto extraktov v praxi pri ľahkých formách porúch trávenia dokázali pozitívne výsledky na rozdiel od extraktov zo suchej rastlinnej časti (drogy) s priaznivým profilom na obsah lipidov, na hladinu celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridov, hodnoty HDL cholesterolu zostali nezmenené (výsledky dokázané v experimentoch na pacientoch). Podobne pozitívne boli aj klinické štúdie u pacientov so sekundárnou hyperlipidémiou po 6 týždňoch podávania, ktorá sa signifikantne ešte zlepšila v lipidových parametroch po 12 týždňoch v odporúčaných dávkach v priebehu dňa.

Čerstvá šťava sa môže podávať neriedená, ale odporúča sa jej podávanie s čajom alebo ako aperitív, zvlášť po jedení stravy bohatej na lipidy. Artičokový aperitív podávaný pred obedom alebo večerou sa pripraví zmiešaním 1 lyžice šťavy so 125 ml paradajkovej šťavy a pridá sa štipka soli a korenia.

Efektivita v štúdiách a potvrdenie praxou

Výsledky používania výživových doplnkov s extraktom zo suchých listov alebo kvetných púčikov artičoky zeleninovej v koncentrovanej forme predstavuje zdroj výživy na doplnenie prirodzenej stravy, ktoré sú koncentrovanými zdrojmi živín, ako sú vitamíny, minerálne látky a deriváty dikavoylchinovej kyseliny (horčiny). Z pohľadu definície výživových doplnkov sa aj tieto (podobne ako lieky) podávajú v dávkovaných formách (kvapky, tablety, prášky, kapsule). Preto kvôli podobnosti s liekmi by mohlo byť aj ovplyvnenie fyziologických funkcií, aj keď pre liečbu alebo prevenciu ochorení sú určené len lieky. Zásadné rozdiely vyplývajú z rozdielneho legislatívneho rámca – rozdielov medzi liekovou a potravinárskou legislatívou (výživové doplnky sú potravinou na doplnenie prirodzenej stravy). Cesta výživového doplnku k užívateľovi je legislatívne oveľa jednoduchšia, čo celkom zásadne ovplyvňuje garanciu kvality a účinnosti. Zloženie výživových doplnkov je navrhnuté tak, aby sa mohli podávať v odmerných malých jednotlivých množstvách. Použitie výživových doplnkov zostáva len na úrovni doplnenia nutrične nekompletnej stravy alebo pri naplnení špecifických výživových požiadaviek.

Práve extrakty z artičoky zeleninovej vo výživových doplnkoch v klinických štúdiách na pacientoch s poruchami trávenia predstavovali podstatné zlepšenie stavov spojených s nechutenstvom, pocitom plnosti, meteorizmom (zvýšený odchod črevných plynov konečníkom), bolesťami v bruchu, ktoré sa zlepšili o 40 - 60 %. V štúdiách s použitím čerstvej šťavy sa pozorovalo podstatné zlepšenie aj lipidových parametrov u pacientov so sekundárnou hyperlipidémiou po 6 týždňoch podávania.

Nemožno nespomenúť aj choleretický účinok (podporujúci vylučovanie žlče) extraktov artičoky a cholekinetický účinok (podporujúci vyprázdňovanie žlčníka), čím tieto extrakty pomáhajú súčasne aj pri ochoreniach žlčníka a žlčových ciest.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby