Nájsť, pozbierať, spracovať, správne uskladniť a nakoniec účelne použiť. Zložitý proces, ktorý rok čo rok započína práve na jar. Prichádzajú dlhšie a slnečnejšie dni, kedy vyznávači byliniek môžu začať so zberom prvých poslov jari. Ledva sa stihne roztopiť posledný sneh a už sa zo zeme derú prvé zelené lístočky. V tento čas je tiež vhodné podstúpiť očistnú jarnú kúru. Tá nám prinesie zdravé osvieženie a odstráni z tela škodlivé látky, ktoré sa tam počas zimy nahromadili.

Prvosienka jarná

Prvosienka jarná
Prvosienka jarná

Prvosienka jarná, prvosenka jarní, Primula veris L., patrí medzi prvé jarné kvietky, odkiaľ dostala aj meno z latinského primus - prvý a ver - jar. Je to trvácna bylina, ktorú nájdeme na lúkach, pasienkoch, aj v záhradách. Z husto rozkonáreného podzemku s typickou prízemnou listovou ružicou vyrastá stvol so žltými kvetmi, ktoré majú príjemnú medovú vôňu. Obdobie kvitnutia a zberu je od marca do mája. Tento jarný kvietok patrí v mnohých krajinách medzi chránené rastliny.

Prvosienka môže u citlivých osôb niekedy vyvolať prvosienkovú dermatitídu (prejavuje sa sčervenaním a opuchom). Ťažkosti vznikajú po kontakte s chĺpkami rastliny, ktoré obsahujú látku primín.

Hlavné obsahové látky prvosienky sú saponíny, ktoré zrieďujú hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčujú odkašliavanie. Zápar a odvar výrazne napomáha ako v humánnej, tak aj veterinárnej medicíne pri zápaloch pľúc a dýchacích ciest. Ďalej sa v nej vyskytujú silice (éterické oleje), glykozidy, kyselina askorbová a karotén. Má aj sedatívne účinky. Výnimočné je jej využitie pri reumatizme, ochorení obličiek a močových ciest. Masť a olej sa osvedčili pri liečení podráždenej pokožky, akné a bradavíc.

Cesnak medvedí

Cesnak medvedí
Cesnak medvedí

Cesnak medvedí, česnek medvědí, Allium ursinum L., je bylinka s lesklými kopijovitými listami, ktoré vyrastajú z podlhovastej cibule začiatkom apríla. Dlhú stonku s bielym okolíkom kvetov však zbadáme až uprostred mája. Vytvára husté porasty na vlhkých miestach v lužných lesoch. Jeho charakteristickú cesnakovú vôňu zacítime skôr, ako rastlinu zbadáme.

Je vhodný ako súčasť jarných kúr na prečistenie krvi a zvýšenie odolnosti organizmu. Veľmi priaznivo pôsobí na náš žalúdok a črevný systém. Jeho konzumácia sa odporúča pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení a vysokom krvnom tlaku.

Použitie pre psy a mačky: V niekoľkých štúdiách sa uvádza, že cibuľa a cesnak sú pre psov jedovaté, nie je tomu tak. Tridsaťkilogramový pes môže zjesť 2 - 3 strúčiky cesnaku týždenne. Pri podávaní v malých množstvách má zdraviu prospešné vlastnosti. Preukázal sa jeho antivírusový  a anthelmitický účinok (pôsobí proti črevným parazitom). Cesnak možno podávať pri niektorých infekčných ochoreniach horných dýchacích ciest, pri ochoreniach pohybového aparátu psov a mačiek - zápaloch kĺbov a bolestiach chrbtice. Tiež je vhodný pri terapii kožných ochorení spôsobených rôznymi plesňami. Odporúča sa aj na skrátenie dĺžky falošnej gravidity sučiek.

Cesnak medvedí obľubujú aj lesné zvieratá. Medveď hnedý alebo aj diviaky zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k jeho cibuľkám. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku.

Podbeľ liečivý

Podbeľ liečivý
Podbeľ liečivý

Podbeľ liečivý, podběl lékařský, Tussilago farfara L., môžeme veľmi skoro na jar nájsť na vlhkých poliach, lúkach a v záhradách, kde vytvára šupinaté stonky so žltými kvetmi. Plstnaté lístky sa mu rozvíjajú až po odkvitnutí. Jemné chĺpky na stonke chránia rastlinky pred zimou a chladnou rosou. Kvetné úbory sa na noc skláňajú k zemi a za chladného počasia sa vôbec neroztvárajú.

Čerstvo rozkvitnuté kvety zbierame skoro na jar (marec - apríl), listy až začiatkom leta. V listoch sú obsiahnuté nepatrné množstvá pyrolizidínových alkaloidov, preto je viac ako vhodné dodržiavať odporúčané dávkovanie. K liečebným účelom sa používajú sušené listy a kvety. Rastlinka obsahuje sliz, ktorý slúži ako expektorans. Našim domácim miláčikom uľaví pri chorobách dýchacích ciest...

Mgr. R. Eckerová , MVDr. E. Holotová , prof. RNDr. M. Toropila, CSc. , prof. MVDr. M. Ondrašovič, CSc. , MVDr. D. Toropilová, PhD. , doc. Ing. M. Habán, PhD. , MVDr. M. Tomko, PhD.

 


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby