Podľa zvýšeného výskytu ochorení horných dýchacích ciest v našom okolí jesenná vlna chrípok v rôznych formách už prišla... Lekári preto odporúčajú včas sa postarať o zvýšenie odolnosti nášho organizmu.

Imunita má dôležitú úlohu nielen pri ochrane pred ochoreniami horných dýchacích ciest, chorobami z prechladnutia či chrípkou, ale aj pri srdcovocievnych a onkologických ochoreniach, cukrovke... Odborníci zdôrazňujú potrebu systematického budovania imunity - jednak pobytom na čerstvom vzduchu, pohybom, dostatkom plnohodnotného spánku, vyváženou stravou, ale aj dopĺňaním výživných látok a vitamínov. Na jeseň nám chýbajú najmä vitamíny D3, C a zinok, ako aj selén, železo, koenzým Q10 a omega3 nenasýtené mastné kyseliny. Rovnako nám môže pomôcť príroda - prostredníctvom osvedčených účinných látok získaných z extraktov rastlín, napríklad výťažkov cesnaku či echinacey s mnohoročnými overenými účinkami.

Účinný atak na baktérie a vírusy

Dôležitá úloha v zabezpečovaní správnej funkcie imunitného systému patrí v tomto období najmä tzv. protichrípkovým vitamínom a minerálom - D3 a C spolu so zinkom, selénom a železom.

VITAMÍN D3. Kým donedávna sa vitamín D3 spájal najmä so zdravím kostí a zubov, dnes sa ukázalo, že zasahuje do mnohých základných pochodov v organizme. Nové vedecké poznatky upozorňujú na súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D3 - cholekalciferolu s mnohými civilizačnými ochoreniami. Bez podpory tohto vitamínu - hormónu je imunitný systém neaktívny a poskytuje len malú alebo žiadnu ochranu pred napadnutím mikroorganizmami. S vitamínom D3 v krvnom riečisku sa Tbunky ako najdôležitejší článok imunitného systému "ozbroja" a začnú vyhľadávať votrelcov, ktorých zničia a z tela vylúčia. Jeho veľmi častý až trvalý deficit v našom organizme dokáže vynikajúco doplniť optimálny prírodný vitamín D3 vyrábaný špeciálnou technológiou z čistého "slnečného" lanolínu získaného z vlny oviec chovaných na slnečných pasienkoch Nového Zélandu. Výsledkom je dobre vstrebateľná čistá prírodná forma vitamínu D3 farmaceutickej kvality.

VITAMÍN C. Vitamín C patrí medzi najznámejšie stimulátory našej imunity. Podieľa sa na tvorbe kolagénu - základného proteínu nachádzajúceho sa vo všetkých spojivových tkanivách. Posilňuje tak ich pevnosť a celistvosť, vďaka čomu zabraňuje rozširovaniu infekcií v tele. Bdelosť vitamínu C nad imunitou je výsledkom dlhodobého vytvárania komplexných mechanizmov, preto je dôležitý jeho pravidelný príjem v každodennej strave. Jeho jedinečným zdrojom je aj prírodný vitamín C, najlepšie v komplexe s bioflavonoidmi - kvercetínom, rutínom a hesperidínom s protizápalovým účinkom, alebo v tabletách s postupným uvoľňovaním, ktoré dodávajú organizmu vysokoefektívny vitamín C až počas 10 - 12 hodín. V oboch formách je veľmi dobre biologicky dostupný a využiteľný pre náš organizmus.

ZINOK. Zinok stimuluje obranyschopnosť organizmu, urýchľuje rast imunitných buniek a zároveň brzdí delenie rinovírusov spôsobujúcich nádchu. Posilňuje teda telo v boji proti vírusom a tiež zmierňuje a skracuje priebeh symptómov spojených s nádchou a prechladnutím. Lekári odporúčajú príjem zinku vo forme glukonátu zinočnatého, ktorá je podľa klinických štúdií v porovnaní s inými zinočnatými soľami omnoho šetrnejšia k tráviacemu systému.

SELÉN. Výskumy potvrdili, že selén posilňuje imunitu podporou tvorby protilátok. V bunkách pôsobí tak, že sa včlení do bielkovín v podobe aminokyseliny zvanej selenocysteín. Postará sa tak o vznik selenoproteínov, ktoré spomaľujú množenie vírusov. Selén si náš organizmus však sám vyrobiť nevie, do stravy sa dostáva hlavne z pôdy. Žiaľ, Slovensko patrí ku krajinám s jeho vysokým deficitom v pôde, čo sa následne odráža v jeho nízkom obsahu v potravinách, a tým i v našom organizme. Preto je nevyhnutné si tento minerál pravidelne dopĺňať. Optimálny je selén získavaný z pivovarských kvasníc, ktorý sa ľahšie vstrebáva a nezaťažuje tráviaci trakt.

ŽELEZO. Pre gynekologické straty krvi spôsobené silnou menštruáciou železo chýba najmä ženám v aktívnom veku a dospievajúcim dievčatám. Jeho nedostatok následne zodpovedá za typické príznaky únavy, zníženej výkonnosti a celkového oslabenia organizmu, ktorý je v dôsledku toho obzvlášť náchylný na chrípku a prechladnutia. Je preto vhodné sledovať si hladinu železa v krvi a v prípade deficitu tohto minerálu postarať sa o jeho suplementáciu. Najlepšie doplnkami výživy maximálne šetrnými k žalúdku - takým je napr. Železo 28 mg s vysokovstrebateľným železom vo forme diglycinátu železnatého. Prípravok je obohatený vitamínmi radu B - B12, B2, kyselinou listovou a vitamínom C, ktoré účinne podporujú tvorbu nových životaschopných červených krviniek, a tým vitalitu organizmu.

Aktivátory energie, silné antioxidanty

KOENZÝM Q10. Je nenahraditeľnou bioenergetickou podporou životne dôležitých funkcií, pomáha opäť nabiť naše životné batérie. Patrí mu kľúčová úloha pri produkcii energie a jej regulácii v organizme a zároveň slúži ako silný antioxidant v mitochondriách a lipidových membránach buniek. Vďaka antioxidačným vlastnostiam znižuje oxidačný stres, je preto nevyhnutné udržiavať si jeho optimálnu hladinu. Keďže s pribúdajúcim vekom (už od 40. roku života) si ho organizmus nedokáže v potrebnom množstve vytvárať sám, jeho suplementácia je nevyhnutná.

OMEGA3 NENASÝTENÉ MASTNÉ KYSELINY. Veľmi dôležitým faktorom zvyšujúcim funkčnosť imunity je príjem omega3 nenasýtených mastných kyselín. Pretože ich zdrojom sú predovšetkým ryby, obyvateľom oblastí so stravou chudobnou na ryby, medzi ktoré patrí aj Slovensko, špecialisti radia každodenne užívať doplnky výživy s obsahom rybieho oleja. Vhodným riešením je príjem omega3 kyselín vyrábaných z tuku studenovodných rýb žijúcich v nezamorených arktických vodách, ktoré sa živia planktónom - sardel, sardiniek a makrel či studenomorských planktónových kôrovcov. Olej vyrábaný z kôrovcov je navyše zdrojom silného antioxidantu astaxantín, ktorý vysokoúčinne pomáha telu zbaviť sa zápalov, príčiny viacerých závažných ochorení.

Osvedčená sila prírody

CESNAK. Cesnaku sa už stáročia pripisujú antibakteriálne, antimykotické a antivirózne účinky, ktoré pomáhajú zdolávať infekcie, vďaka čomu cesnak v období chrípok a prechladnutí pozitívne ovplyvňuje liečbu ochorení horných dýchacích ciest a posilňuje imunitu. Prírodný výťažok z cesnaku SUPER Garlic Oil vo forme nerafinovaného cesnakového oleja v kapsuliach poskytuje všetky výhody a účinky čerstvého cesnaku bez nežiaducej charakteristickej arómy.

ECHINACEA. Osvedčená echinacea vďaka svojim antibakteriálnym a antivírusovým účinkom podporuje zdravé budovanie imunitného systému. Stimuláciou telesnej imunity pôsobí preventívne proti infekčným ochoreniam, najmä horných dýchacích ciest. Pomáha zmierniť príznaky nádchy a chrípky, skracuje priebeh infekcií očí, uší a bolesti zapáleného hrdla. Jej včasné užívanie v chrípkovom období môže zabrániť prepuknutiu choroby.

Deficit týchto živín v našom organizme dokážu dokonale doplniť prírodné vitamíny Jamieson, ktoré už celé storočie (spoločnosť Jamieson Laboratories bola založená v roku 1922) pomáhajú ľuďom na celom svete zlepšovať zdravie. Majú výbornú reputáciu, pretože dodržiavajú štandardné postupy  farmaceutickej kvality výroby, čistoty a bezpečnosti.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby