Vedecký výskum na celom svete vyvíja mimoriadnu aktivitu pri hľadaní prírodných látok disponujúcich potenciálom, predlžujúcich ľudský vek v dobrom zdraví, primeranej fyzickej a psychickej kondícii a ochranou pred ľudstvo v súčasnosti už závažne ohrozujúcimi civilizačnými chorobami, vrátane rakoviny. Rastlinný svet je takmer nevyčerpateľným zdrojom týchto zložiek.

Mimoriadne veľký záujem je o rastliny znižujúce hladinu glukózy v krvi, chrániace srdcovocievny systém, či podporujúce imunitu. Nie je nevyhnutné pritom ani pripomínať, že mnoho v liečebnej praxi používaných liečiv je práve rastlinného pôvodu. Ako klasické príklady možno spomenúť morfium, pôvodne izolovaný z makovíc, chinín z kôry chinínovníka, prekurzorom aspirínu boli salicylany z kôry vŕby.

Chémia, prírodné zdroje

Resveratrol je po chemickej stránke polyfenol z podskupiny stilbénov, štruktúrne podobný flavonoidom. Prvýkrát (v roku 1940) bol objavený v koreni kýchavice veľkokvetej (Verbascum grandifolium), neskôr (1976) bol izolovaný z plodov a semien vínnej révy (Vitis vinifera) ‒ najvýznamnejšieho prírodného zdroja. Vysoký obsah je aj v koreni krídlatky japonskej (Polygonum cuspidatum), tisícročia široko používanej v tradičnej čínskej a japonskej medicíne. V menšom množstve sa prirodzene vyskytuje v arašidoch, malinách, niektorých druhoch bobuľovitého ovocia (čučoriedky, brusnice, čierne ríbezle, arónia).

Ide o látku zo skupiny tzv. sekundárnych metabolitov, tvorbou ktorých sa rastliny chránia pred škodcami, klimatickým a chemickým stresom, vírusmi, baktériami a plesňami. Vyznačujú sa vysokou antioxidačnou aktivitou; redukujú tak negatívne účinky pri metabolických procesoch prirodzene vznikajúcich voľných radikálov.

Experimentálne a klinické výskumy v roku 1997 na zvieracom modeli prvýkrát potvrdili protirakovinový účinok resveratrolu, čo v nasledujúcom období podstatne zvýšilo záujem výskumu na celom svete. Výsledkom sú viaceré nové poznatky, ako napr. antioxidačné, antidiabetické, neuroprotektívne a kardioprotektívne, protirakovinové, protizápalové, imunomodulačné či starnutie spomaľujúce účinky.

Kardioprotektívne účinky

Na začiatku 80. rokov minulého storočia WHO v 21 štátoch Európy spustila viac ako 10 rokov prebiehajúci, svojím rozsahom veľký epidemiologický projekt (MONICA) moniturujúci chorobnosť, úmrtnosť a rizikové faktory súvisiace s chorobami obehového systému. Zastúpenie mali v rovnakom pomere ženy i muži vo veku 25 ‒ 64 rokov. Vo viacerých krajinách pozorovali pozitívnu koreláciu medzi nadmernou konzumáciou na živočíšne tuky bohatých produktov a vysokou úmrtnosťou na kardiovaskulárne choroby, ktorých pôvodom je ateroskleróza. Fakt, že výskyt ochorení srdca a ciev v krajinách Stredomoria, predovšetkým vo Francúzsku, napriek objektívne existujúcim rizikovým faktorom (vysoká spotreba najmä syrov, alkoholu, fajčenie, nízkej fyzickej aktivite) je oproti iným podstatne nižší, sa odvtedy označuje ako Francúzsky paradox. Pri hľadaní príčin tohto fenoménu má na tom podľa väčšiny odborníkov popri významnom zastúpení zeleniny a ovocia nezanedbateľný podiel v každodenných stravovacích zvyklostiach pevne zakotvená umiernená / striedma a pravidelná konzumácia kvalitných na resveratrol bohatých červených vín. Otvorená však ostáva otázka stanovenia striedmosti a antioxidačnej kapacity vo víne prítomných polyfenolov.

Kardioprotektívne účinky resveratrolu sa zakladajú na niekoľkých princípoch: blokáde nadmernej aktivity trombocytov, potláčaní chronického zápalu, znižovaní tvorby reaktívnych foriem kyslíka a obmedzovaní oxidácie frakcie LDLcholesterolu. Už v priebehu 1 hodiny po podaní zvyšuje produkciu oxidu dusnatého (NO), čo zlepšuje krvný obeh. Denná dávka do 200 mg znižovala systolický krvný tlak priemerne o 12 mm Hg. V placebom kontrolovanej klinickej práci u chorých s koronárnou chorobou podstatne zlepšoval aj funkčnosť ľavej komory srdca. Publikované závery presvedčivo dokazujú, že v prevencii i liečbe srdcovocievnych chorôb môže byť významným prínosom.

Neuroprotektívne účinky

Resveratrol u pacientov s Alzheimerovou chorobou má na činnosť mozgu aktivizujúci účinok, zlepšuje krvné zásobenie a tlmí zápalové procesy v centrálnom nervovom systéme.

Antidiabetické účinky

Ide o veľmi vhodný komponent v komplexnej liečbe cukrovky: zlepšuje cievne funkcie, podporuje odbúravanie tuku v pečeni. V placebom kontrolovanej práci u obéznych dospelých diabetikov 2. typu, znižoval tzv. inzulínovú rezistenciu, vrátane hladiny oxidačného stresu. Zvýšila sa aj tvorba a aktivita telu vlastných antioxidantov i celkovej kapacity antioxidačného systému. 

Resveratrol a hormonálne poruchy

Resveratrol vďaka sexuálnym hormónom podobným účinkom nachádza svoje uplatnenie aj pri vôbec nie zriedkavej poruche hormonálnej rovnováhy u žien v produktívnom veku ‒ syndrómu polycystických vaječníkov. Častou príčinou býva príliš vysoká hodnota pohlavného hormónu testosterónu sprevádzaná vypadávaním vlasov, nárastom hmotnosti, prejavmi akné a cukrovkou. V randomizovanej, placebom kontrolovanej štúdii došlo u žien po trojmesačnom podávaní 1500 mg resveratrolu denne k poklesu hladiny testosterónu, súčasne kleslo aj riziko cukrovky. U mužov však denná dávka 1 g počas 4 mesiacov redukciu testosterónu v krvi nevyvolala.

Resveratrol – vplyv na metabolizmus kostí

V nedávnej, randomizovanej, placebom kontrolovanej, dvojito zaslepenej štúdii u 66 mužov s metabolickým syndrómom (nadváha, hypertenzia, poruchy metabolizmu tukov a cukrov) stredného veku, resveratrol v dennej dávke 1 g preukazoval stimulačný vplyv na mineralizáciu bedrovej časti chrbtice.

Resveratrol versus starnutie

Na rôznych druhoch organizmov (od mušiek po primáty) vykonaných experimentoch sa dokázalo, že trvalá kalorická reštrikcia (znížený energetický príjem) potravy, pri nutričnej vyváženosti, je poistkou dobrého zdravia. Udržuje totiž v aktivite gény dlhovekosti – sirtuíny 1 a 2 – participujúce na procese „opravy“ poškodenej genetickej informácie v bunke (DNA). Resveratrol sám osebe, ako sa potvrdilo, uvádza tieto gény do aktívnej fázy. Príkladom sú pokusy s obéznymi myšami, kde nadmerný kalorický príjem vyvolal zhoršovanie celkového zdravotného stavu zvierat, znižoval ich fyzickú výkonnosť, častejšie indukoval vznik niektorých chorôb (cukrovka 2. typu, osteoporóza). Spolu s potravou podávaný resveratrol však zdravotný stav zvierat zlepšoval, dokonca významne predĺžil ich život. V súvislosti s potenciálom resveratrolu brzdiť starnutie niektorí autori vyslovujú názor, že tzv. degeneratívne choroby (ateroskleróza, metabolický syndróm, cukrovka 2. typu) úzko súvisia s vysokou hladinou oxidačného stresu. Práve preto môže podľa predbežných zistení z prebiehajúcich výskumov, v prevencii, ako aj v liečbe týchto chorôb, nájsť prioritné uplatnenie.

Prípravky, kontraindikácie, dávkovanie a bezpečnosť, kombinácie

V praxi používane prípravky ‒ potravinové doplnky ‒ obsahujú výlučne transformu resvetratrolu. Súčasťou býva aj jeho biologickú dostupnosť podstatne zlepšujúci alkaloid čierneho korenia (Piper nigrum) piperín a/alebo štandardizovaný extrakt zo šupiek a semien tmavých odrôd hrozna. Odporúča sa užívanie nalačno, na dlhodobé používanie, výhradne pre dospelých.

Dávky 400 – 600 mg denne sú všeobecne veľmi dobre tolerované. Ojedinele sa opisujú kožné alergické reakcie, bolesti hlavy či poruchy trávenia – všetky len krátkodobé a miernej intenzity. Interakcie nie sú opísané. Údaje o prípadnom užívaní v tehotenstve a v období dojčenia nie sú dosiaľ k dispozícii. Kontraindikáciou je precilivenosť na niektorú zložku.

Je netoxický aj v extrémne vysokých dávkach.

Kombinácie s inými prírodnými látkami majú aditívny až synergický efekt: s kvercetínom možno očakávať zvýšený vazoprotektívny, s kurkumínom, indol3karbinolom a melatonínom môže prostredníctvom stimulácie /modulácie imunity podporiť protinádorovú ochranu.

Súhrn

Resveratrol sa podľa súčasných vedecky potvrdených poznatkov preukázateľne spája s viacerými zdravotnými benefitmi. Kardioprotektívne účinky spočívajú v znižovaní tonusu ciev, blokáde oxidácie „zlého“ LDLcholesterolu, regulácii/normalizácii procesu zrážania krvi, zvyšovaní jej antioxidačnej kapacity. Protirakovinové pôsobenie (napr. v Číne a v Japonsku je bežnou súčasťou komplexnej liečby nádorov) má základ v blokáde všetkých etáp, v priebehu ktorých sa zdravé bunky menia na rakovinové. Princípom „anti-aging“ účinkov je aktivácia génov dlhovekosti – sirtuínov 1 a 2 participujúcich na „oprave“ poškodenej DNA v bunke. Antidiabetický efekt sa spája s redukciou hladiny oxidačného stresu a zlepšením tzv. inzulínovej rezistencie. Udáva sa tiež, že má synergický účinok pri lipolýze a redukcii hmotnosti. Celkovo ide o bezpečnú, v prevencii i ako súčasti komplexnej liečby o prírodnú látku s veľkou perspektívou. Je veľkou výzvou pre farmaceutickú technológiu, aby už v čo najbližšej budúcnosti bola do liečebnej praxe zavedená hematoencefalickú bariéru prekonávajúca nazálna lieková forma, efektívna v prevencii i liečbe ochorení centrálneho nervového systému.

PharmDr. Ľ. Farkaš


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby