Rakytník rešetliakovýRAKYTNÍK REŠETLIAKOVITÝ  (Rakytník řešetlákový) – Hippophaë rhamnoides,  č. Elaeagnaceae

Rakytník je tŕnitý, rozkonárený ker s dlhými podzemnými výhonkami, dorastajúci do výšky 2 – 4 m. Výhonky sú spočiatku striebristé, neskôr hnedé s dlhými tŕňmi. Listy sú striedavé, krátko stopkaté, úzko kopijovité, celistvookrajové, na rube striebristo plstnaté. Je to dvojdomá rastlina, kvety sú drobné. Samčie sú sediace v pazušných zväzočkoch a samičie stopkaté usporiadané v krátkych strapcoch. Plody sú žlté okrúhle alebo vajcovité, hnedo bodkované kôstkovice. Predmetom zberu sú šťavnaté, lesklé, voňavé plody žltej alebo žltooranžovej až červenej farby. Nesušia sa, spracovávajú sa čerstvé hneď po zbere. Chuť majú rôznu od kyslých so slabo horkou príchuťou až po sladké. Plod obsahuje oleje, cukry, organické kyseliny, antokyány, katechíny, karotenoidy, pektíny, triesloviny, vitamín C, B1, B2, E, kyselinu listovú, vitamín K, flavonoidy, cholín, nasýtené mastné kyseliny (linolénová a linolová), aminokyseliny a minerálne látky.

Rakytník patrí medzi cenné potravinárske a liečivé rastliny.

Plody rakytníka sa používajú čerstvé alebo sa z nich pripravujú rôzne produkty používané najmä pri nedostatku vitamínov, v rekonvalescencii, pri celkovej slabosti a zníženej odolnosti organizmu pri chronických infekčných ochoreniach a horúčkovitých chorobách. Zlepšuje celkový stav organizmu a zvyšuje jeho výkonnosť.

Rakytníkový olej regeneruje pokožku a sliznice pri popáleninách, omrzlinách, po radiačnom žiarení,  ekzémoch, preležaninách, pri akné a rôznych kožných ochoreniach. Pôsobí antioxidačne, znižuje obsah voľných radikálov užíva sa na prevenciu vzniku civilizačných ochorení. Priaznivo pôsobí na priechodnosť a pružnosť ciev, preto je spolu s úpravou životosprávy dobrý preventívny prostriedok proti ateroskleróze ciev. Je známy účinok na žalúdočnú sliznicu pri žalúdočných vredoch a pri ochoreniach, ktorým pôvodcom je Helicobacter pylori. Najjednoduchšie je konzumovanie čerstvých celých plodov ochutených medom. Pre získanie šťavy sa plody rakytníka najlepšie uchovávajú mrazené pre zachovanie obsahu účinných látok a čerstvosti.

Sušené plody: 350 mg – 700 mg, užíva sa 2-krát denne pred jedením počas 3 – 6 mesiacov.

Rakytníkový olej: preventívne sa užíva 1 čajová lyžička denne na lačno. Proti žalúdočným vredom sa užíva 1 čajová lyžička 3-krát denne pred jedením 10 – 14 dní. Pri liečbe aterosklerózy sa odporúča 15 g, užíva sa 3-krát denne počas 30 dní. Olej sa získava extrakciou slnečnicovým alebo olivovým olejom. Rozdrvené plody rakytníka sa zalejú dvoj až trojnásobným množstvom oleja. Zmes sa denne pretrepáva a po 10 dňoch sa precedí cez husté plátno. V terapeutických dávkach neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky. Nie sú známe ani žiadne interakcie s chemickými liekmi ani kontraindikácie.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby