Borovica sosna (Borovice lesní), Pinus sylvestris L., Borovicovité-Pinaceae

Opis: Stredne vysoký až vysoký ihličnatý strom s riedkou korunou a zelenou kôrou, neskôr hnedosivou a hlboko zbrázdenou. Listy sú ihlicovité, tmavozelené a lesklé. Borovica je jednodomá: samčie kvety tvoria na koncoch konárov bahniatka, samičie kvety červenkasté šišky. Z dozretých šišiek vypadávajú krídlaté semená. Kvitne v máji.

Výskyt: Rastie na piesočnatých pôdach.

Zber a úprava: K liečebným účelom sa zbierajú mladé výhonky vetvičiek (Turio pini sylvestris). Ďalej sa využíva terpentín, decht, kolofónia. Mladé výhonky z borovice sa zbierajú na jar. Sušia sa v tenkej vrstve na tienistom mieste. Ihličie obsahuje najmä v zime značné množstvo vitamínu C.

Obsahové látky: Púčiky a ihličie obsahujú éterický olej, triesloviny, vitamín C a K, karotén, fytoncidy, minerálne látky a iné.

Použitie: Odvar z borovicových púčikov sa používa pri bronchitídach, zápaloch horných dýchacích ciest, žlčového mechúra, ale časté užívanie môže viesť k poškodeniu obličiek. Zápar alebo tinktúra z púčikov napomáha uvoľňovaniu hlienov z dýchacích ciest (expektorans) a má dezinfekčné a močopudné účinky. Výluh z ihličia sa používa k liečbe a profylakcii avitaminózy C.

Dávkovanie:

Borovica sosna

 


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby