Cibuľa kuchynská - Cibule - Allium cepa L.Cibuľa kuchynská (Cibule), Allium cepa L., Ľaliovité-Liliaceae

Opis:Trváca byliny s hnedou, kužeľovitou, mnohošupinatou cibuľou. Listy sú rúrkovité, stonka je priama, v dolnej časti zhrubnutá, zakončená okolíkom belavých kvetov.

Výskyt: Rastlina sa pestuje v záhradách a na poliach ako kuchynská zelenina.

Zber a úprava: Na liečebné ciele sa zbiera cibuľa (Bulbus allii cepae). Nechá sa na poli uschnúť, čistí sa, triedi a uskladňuje sa na suchom a chladnom mieste.

Obsahové látky: Obsahuje silice, cukor, vitamíny (C, B1, B2, provitamín A) a minerálne látky.

Použitie: Už odpradávna patrí medzi najviac rozšírené druhy zeleniny. Cibuľa pôsobí dezinfekčne a stimulačne na tráviacu sústavu, posilňuje srdcovú činnosť a má aj močopudný účinok. V praxi sa cibuľa a jej prípravky používajú pri žalúdočných dyspepsiach, atóniach predžalúdkov a čriev, hnilobných a kvasiacich procesoch v tráviacej sústave. Podáva sa vnútorne vo forme výluhu, kaše a šťavy s vodou. Pri rôznych funkčných poruchách tráviacej sústavy u teliat (dyspeptický syndróm) sa podáva vo forme výluhu podľa nasledujúceho spôsobu: Do fľaše o objeme 2,5-3 litre nalejeme 2 litre 0,85 % roztoku chloridu sodného (pripraveného z prevarenej vody). Na jemnú kašu rozdrvíme 200 g očistenej cibule a cez lievik kašu prelejeme do roztoku vo fľaši. Zmes trasením premiešame. Na to, aby sa zabránilo úniku prchavých látok z roztoku (fytoncidy), nalejeme do fľaše po stenách 50-100 ml rastlinného oleja tak, aby sa vytvorila súvislá povrchová vrstva. Výluh treba použiť do 2 dní v dávkach 3-5 ml na 1 kg hmotnosti teľaťa 5-krát v 1-hodinových intervaloch. Počas podávania výluhu telce nesmú prijímať inú potravu. Až pol hodinu po poslednej dávke začneme s kŕmením.

Zo šupín cibule sa pripravuje 5 % odvar, ktorý sa dávkuje v množstve 150-300 ml 4-6 krát s hodinovými intervalmi. Počas podávania odvaru sú telce hladné, kŕmia sa až po skončení liečebnej kúry. Odvar sa upotrebí v deň prípravy. Má výrazné bakteriostatické účinky.

Čerstvá kaša alebo šťava z cibule sa používa na liečbu rán po popálení a omrznutí. Najemno rozotretá kaša sa zmieša s 50 až 100 násobným množstvom izotonického roztoku, prefiltruje sa cez sterilnú gázu a dáva sa na rany vo forme obkladu pokrytého gázou.

Dávkovanie:

(uvedené v printovom vydaní)


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby