Čaj je vyrobený z mladých listov, respektíve púčikov kamélie čínskej (čajovníka čínskeho) ‒ Camellia sinensis (L.) Kuntze a je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete. Pestuje sa vo viac ako 30 krajinách po celom svete a celkové množstvo čaju vyrobeného a spotrebovaného vo svete je: 78 % čierny, 20 % zelený a 2 % oolong. Rozdiel medzi čajmi je v ich spracovaní. Zelený čaj sa vyrába z nefermentovaných listov, čierny sa získava fermentáciou, oolong je polofermentovaný, biely čaj sa získava odtrhnutím listových výhonkov ešte pred ich rozvinutím.
Obsahové látky
V čajovníku bolo opísaných približne 4000 rôznych sekundárnych metabolitov, tretinu z nich tvoria polyfenoly, predovšetkým katechíny (epigalokatechín galát). Ďalšími obsahovými látkami sú xantí-nové deriváty (kofeín, teobromín, teofylín), flavonoidy, aminokyseliny (teanín), triterpénové saponíny, polysacharidy, rôzne vitamíny a minerály.
Antioxidačná aktivita
Oxidačný stres sa považuje za jeden z najvýznamnejších faktorov ovplyvňujúcich starnutie kože, preto sú antioxidanty veľmi dôležité v prevencii tohto procesu. Všetky katechíny v čajovníku majú in vitro aj in vivo dokázanú silnú antioxidačnú aktivitu. Priamo zhášajú reaktívne formy kyslíka a dusíka, viažu do komplexov molekuly, ktoré sa zapájajú do tvorby voľných radikálov, regenerujú iné antioxitanty, napríklad vitamín C alebo E. Stimulujú produkciu telu vlastných antioxidačných enzýmov, a naopak inhibujú tvorbu enzýmov, ktoré produkujú voľné radikály.
Ochrana pred UV žiarením
Je dokázané, že UV žiarenie indukuje vznik rakoviny kože, preto je veľmi dôležité používať fotoprotektívne látky. Extrakt z listov čajovníka absorbuje UVB žiarenie, a tým chráni kožu pred jeho negatívnymi vplyvmi. Viacero štúdií potvrdilo, že čajovník je účinný v orálnej aj topickej forme a je vhodný ako súčasť fotoprotektívnej kozmetiky na každý deň. Keďže extrakt z čajovníka absorbuje len UVB žiarenie, mal by sa v prípravkoch na opaľovanie kombinovať s oxidom zinočnatým a oxidom titaničitým, ktoré absorbujú UVA žiarenie. Fotoprotektívny účinok čajovníka sa podľa štúdie zvyšuje aj v kombinácii s extraktom z ginka.
...
PharmDr. E. Trajčíková