Čaj je vyrobený z mladých listov, respektíve púčikov kamélie čínskej (čajovníka čínskeho) ‒ Camellia sinensis (L.) Kuntze a je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete. Pestuje sa vo viac ako 30 krajinách po celom svete a celkové množstvo čaju vyrobeného a spotrebovaného vo svete je: 78 % čierny, 20 % zelený a 2 % oolong. Rozdiel medzi čajmi je v ich spracovaní. Zelený čaj sa vyrába z nefermentovaných listov, čierny sa získava fermentáciou, oolong je polofermentovaný, biely čaj sa získava odtrhnutím listových výhonkov ešte pred ich rozvinutím.

Obsahové látky

čajovníku bolo opísaných približne 4000 rôznych sekundárnych metabolitov, tretinu z nich tvoria polyfenoly, predovšetkým katechíny (epigalokatechín galát). Ďalšími obsahovými látkami sú xantí-nové deriváty (kofeín, teobromín, teofylín), flavonoidy, aminokyseliny (teanín), triterpénové saponíny, polysacharidy, rôzne vitamíny a minerály.

Antioxidačná aktivita

Oxidačný stres sa považuje za jeden z najvýznamnejších faktorov ovplyvňujúcich starnutie kože, preto sú antioxidanty veľmi dôležité v prevencii tohto procesu. Všetky katechíny v čajovníku majú in vitro aj in vivo dokázanú silnú antioxidačnú aktivitu. Priamo zhášajú reaktívne formy kyslíka a dusíka, viažu do komplexov molekuly, ktoré sa zapájajú do tvorby voľných radikálov, regenerujú iné antioxitanty, napríklad vitamín C alebo E. Stimulujú produkciu telu vlastných antioxidačných enzýmov, a naopak inhibujú tvorbu enzýmov, ktoré produkujú voľné radikály.

Ochrana pred UV žiarením

Je dokázané, že UV žiarenie indukuje vznik rakoviny kože, preto je veľmi dôležité používať fotoprotektívne látky. Extrakt z listov čajovníka absorbuje UVB žiarenie, a tým chráni kožu pred jeho negatívnymi vplyvmi. Viacero štúdií potvrdilo, že čajovník je účinný v orálnej aj topickej forme a je vhodný ako súčasť fotoprotektívnej kozmetiky na každý deň. Keďže extrakt z čajovníka absorbuje len UVB žiarenie, mal by sa v prípravkoch na opaľovanie kombinovať s oxidom zinočnatým a oxidom titaničitým, ktoré absorbujú UVA žiarenie. Fotoprotektívny účinok čajovníka sa podľa štúdie zvyšuje aj v kombinácii s extraktom z ginka.

...

PharmDr. E. Trajčíková


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby