Migréna
Migréna je bolesť hlavy, ktorá postihuje asi 15 až 20 % mužov a 25 až 30 % žien. Migréna sa môže u niekoho objaviť už v detstve a trvať celý život, iný dostane za celý život 1 – 2 záchvaty. Presný mechanizmus vzniku migrénovej bolesti nie je známy, a preto je aj liečba často komplikovaná a zameriava sa prevažne na potlačenie bolesti, čo je paradoxne často príčinou postupného zhoršovania stavu.Trpezlivé a dôsledné experimentovanie s úpravou stravy prináša výsledky až v polovici prípadov.
Prečo vzniká migréna?
Príčinou migrény je porucha regulácie napätia cievnej steny: Striedanie rozšírenia a zúženia cievy vyvolá dráždenie nervov v cievnej stene a bolesť sa prenáša do kôrových oblastí mozgu. Príčinou porúch regulácie môže byť:
zvýšená koncentrácia serotonínu a niektorých ďalších látok s vplyvom na napätie cievnej steny
* užívanie liekov na hypertenziu, ischemickú chorobu srdca a artritídu
* skrytá potravinová alebo iná alergia
* precitlivenosť na niektoré chemické látky
* fajčenie (aj pasívne)
* hormonálne poruchy (bolesti hlavy adolescentov i žien v období prechodu)
* dedičnosť (nie je častá)
Ako sa prejavuje?
* bolesť hlavy je silná a často postihuje len jednu polovicu hlavy
* 10 – 30 minút pred nástupom migrény jej môžu predchádzať zrakové a sluchové poruchy, podráždenosť, slabosť, únava, ktoré môžu pretrvávať
* môže ju sprevádzať precitlivenosť na svetlo a zvuky
* pretrváva hodiny a bez liečby môže trvať aj niekoľko dní
* zhoršuje sa pohybom hlavy alebo v predklone
* môže ju sprevádzať nauzea a zvracanie
Úprava výživy pri migréne
v spolupráci s imunoalergológom skúste vypátrať a potom vylúčiť alergény a dráždivé zložky stravy, tie najčastejšie sú:
potraviny: alkohol (najmä červené víno), syry, čokoláda, hovädzie a bravčové mäso, údeniny, ryby, kravské mlieko a mliečne výrobky, vajíčka, káva a kofeínové nápoje, pšenica, citrusy, paradajky, kukurica, droždie, čierny čaj
aditíva: farbivá, arómy a konzervačné látky pridané do potravín
treba obmedziť príjem tukov, najmä nasýtených mastných kyselín
obmedzte príjem soli a slaných potravín – asi 30 – 40 % prípadov migrény môže spôsobiť citlivosťou na sodík
znížte príjem cukru a dôsledne uprednostňujte potraviny s nízkym glykemickým indexom – prudké zmeny hladiny cukru môžu byť spúšťačom migrény
zistite, či vám migrény nespúšťa tyramín – obsahujú ho najmä tieto potraviny a nápoje: hovädzia, slepačia a kačacia pečeň, mandle, avokádo, čokoláda, banány, káva, haringy, syry (vrátane cottage syrov), údeniny, sezamové semeno, zelenina nakladaná v sladkokyslom náleve, kyslá kapusta, ananás, smotana, sójová omáčka, víno, jogurt, pražené a solené arašidy, konzervované mäso a ryby
zvýšte príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín (mleté ľanové semeno, orechy, rybí olej, pupalkový olej
1 – 3 čajové lyžičky mletého ľanového semena/deň alebo 1 – 2 čajové lyžičky ľanového oleja
Špeciálna podpora liečby migrény
* horčík: 200 mg 2 – 3-krát denne
* vitamín C: 100 – 200 mg niekoľkokrát denne (max. 1000 mg/deň)
* vitamín B6 (pyridoxín): 100 mg/deň
* vitamín B2 (riboflavín): 100 – 400 mg/deň
* kyselina listová: 400 – 1200 mikrogramov/deň
* tymiánový čaj: vypite 2 – 3 šálky silnejšieho tymiánového čaju denne
Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?
* pravidelná fyzická aktivita relaxačného charakteru môže znížiť frekvenciu a intenzitu migrénových záchvatov
* naučte sa lepšie zvládať stres – modlitba/meditácia, hry, relaxačné dychové cvičenia a pod.
* masáže krčnej chrbtice môžu byť osobitne užitočné, ak trpíte migrénou z tenzie šijového svalstva a psychického napätia
* akupunktúra a akupresúra patria do rúk lekára – špecialistu
* dbajte o zdravý chrup, pretože spúšťačom migrény môžu byť aj časté zápaly ďasien, zlá mikroflóra, zubný kaz a nočné škrípanie zubami – spolupracujte na odstránení možných spúšťačov so svojím zubným lekárom
* ak fajčíte, prestaňte – aj pasívne fajčenie vám môže vyvolať migrénový záchvat
* záchvat migrény môžu spúšťať aj hluk, silné vône a vysoké nadmorské výšky
* urobte všetko, aby ste mohli znížiť dávky všetkých liekov, ktoré užívate – vrátane liekov proti migréne
Dobré vedieť
* Pri prvých príznakoch záchvatu migrény, užite 1/3 – 1/2 čajovej lyžičky sušeného (urobte si čaj) alebo čerstvého (konzumujte priamo v surovom stave) ďumbiera – zázvoru. Zázvor tlmí tvorbu prostaglandínov, a tým môže zmierniť intenzitu bolesti.
* Lieky na migrénu začnite užívať až vtedy, keď sa presvedčíte, že prírodné prostriedky vám nestačia.
MUDr. I. Bukovský, PhD.
(Spracované podľa knihy MUDr. I. Bukovského, PhD.: Nová miniencyklopédia prírodnej liečby)