Začiatok leta je obdobím, kedy končí zber jarnej zeleniny a začína vysádzanie priesad letnej s dlhou vegetáciou a tiež doplnkovej s krátkou vegetáciou. V prípade, že sa celá hriadka zberom jarnej zeleniny uvoľní, mali by sme do nej vysadiť len takú zeleninu, ktorej rast a plodnosť sa už predpestovanou zeleninou negatívne neovplyvní.
Pri takomto zmiešanom pestovaní rôznych rastlín by sme mali vysadiť len také druhy zeleniny, ktoré sa vzájomne podporujú v raste a neovplyvňujú sa negatívne.
Vhodné a nevhodné kombinácie pestovanej zeleniny
Ak chceme dosiahnuť nielen dobrú úrodu zeleniny, ale aj ich zdravý a vitálny rast, čo je podmienkou dobrej úrody, mali by sme použiť dôležitý biologický intenzifikačný spôsob – pestovať vedľa seba alebo po sebe len rastliny, ktoré sa dobre znášajú. Platia tu nasledujúce základné princípy postupu vysievania využívaného aj pri tzv. zmiešaných kultúrach pestovania:
nesadíme po sebe rastliny z tej istej čeľade, rodu, a to najmä také:
- ktoré intenzívne odčerpávajú rovnaké živiny z pôdy,
- ktoré vylučujú do pôdy podobné odpadové výlučky, čím ju rovnakým spôsobom zamorujú,
- nesadíme po sebe alebo vedľa seba rastliny z rôznych čeľadí, ktoré neznášajú výlučky a fytoncídne látky týchto rastlín,
- nie je vhodné pestovanie tej istej rastliny viackrát po sebe v tej istej pôde.
Príkladom týchto nevhodných vzťahov (nazývaných aj alelopatické) môže byť:
- vzájomná neznášanlivosť po sebe pestovanej červenej repy a špenátu,
- po kalerábe a kučeravom keli by sme nemali pestovať čierny koreň, reďkovku, reďkev, ale najmä kapustu, karfiol, brokolicu, ružičkový kel, a to ani v opačnom poradí striedania,
- podobne obojstranne nestriedame ani cibuľu, pór a cesnak,
- pre uhorky sú zasa nevhodnou predplodinou rajčiny, kapusta, karfiol, ružičkový kel, brokolica,
- nevhodné je aj obojstranné striedanie špenátu a šalátu.
Dobrým príkladom je naopak:
- vysadiť vedľa seba rastliny plytko a hlboko koreniace, čím sa lepšie využijú živiny v rôznych hĺbkach pôdy,
- striedanie vysokých a nízkych rastlín, čím sa lepšie využije dopadajúce slnečné svetlo,
Inkovia už odpradávna využívali symbiózu kukurice a ťahavej fazule, ktorú nechali ťahať sa po nasadenej kukurici, aby mala fazuľa dostatok svetla a kukurica náročná na dusíkaté živiny ich dodávala svojimi koreňovými nitrofilnými baktériami. Obe rastliny potom v takejto spolupráci bohato rodia.
Tabuľka vzájomnej znášanlivosti a neznášanlivosti niektorých druhov zeleniny:
...
Ing. J. Pížl