Začiatok leta je obdobím, kedy končí zber jarnej zeleniny a začína vysádzanie priesad letnej s dlhou vegetáciou a tiež doplnkovej s krátkou vegetáciou. V prípade, že sa celá hriadka zberom jarnej zeleniny uvoľní, mali by sme do nej vysadiť len takú zeleninu, ktorej rast a plodnosť sa už predpestovanou zeleninou negatívne neovplyvní.

Pri takomto zmiešanom pestovaní rôznych rastlín by sme mali vysadiť len také druhy zeleniny, ktoré sa vzájomne podporujú v raste a neovplyvňujú sa negatívne.

Vhodné a nevhodné kombinácie pestovanej zeleniny

Ak chceme dosiahnuť nielen dobrú úrodu zeleniny, ale aj ich zdravý a vitálny rast, čo je podmienkou dobrej úrody, mali by sme použiť dôležitý biologický intenzifikačný spôsob – pestovať vedľa seba alebo po sebe len rastliny, ktoré sa dobre znášajú. Platia tu nasledujúce základné princípy postupu vysievania využívaného aj pri tzv. zmiešaných kultúrach pestovania:

nesadíme po sebe rastliny z tej istej čeľade, rodu, a to najmä také:

  • ktoré intenzívne odčerpávajú rovnaké živiny z pôdy,
  • ktoré vylučujú do pôdy podobné odpadové výlučky, čím ju rovnakým spôsobom zamorujú,
  • nesadíme po sebe alebo vedľa seba rastliny z rôznych čeľadí, ktoré neznášajú výlučky a fytoncídne látky týchto rastlín,
  • nie je vhodné pestovanie tej istej rastliny viackrát po sebe v tej istej pôde.

 Príkladom týchto nevhodných vzťahov (nazývaných aj alelopatické) môže byť:

  • vzájomná neznášanlivosť po sebe pestovanej červenej repy a špenátu,
  • po kalerábe a kučeravom keli by sme nemali pestovať čierny koreň, reďkovku, reďkev, ale najmä kapustu, karfiol, brokolicu, ružičkový kel, a to ani v opačnom poradí striedania,
  • podobne obojstranne nestriedame ani cibuľu, pór a cesnak,
  • pre uhorky sú zasa nevhodnou predplodinou rajčiny, kapusta, karfiol, ružičkový kel, brokolica,
  • nevhodné je aj obojstranné striedanie špenátu a šalátu.

Dobrým príkladom je naopak:

  • vysadiť vedľa seba rastliny plytko a hlboko koreniace, čím sa lepšie využijú živiny v rôznych hĺbkach pôdy,
  • striedanie vysokých a nízkych rastlín, čím sa lepšie využije dopadajúce slnečné svetlo,

Inkovia už odpradávna využívali symbiózu kukurice a ťahavej fazule, ktorú nechali ťahať sa po nasadenej kukurici, aby mala fazuľa dostatok svetla a kukurica náročná na dusíkaté živiny ich dodávala svojimi koreňovými nitrofilnými baktériami. Obe rastliny potom v takejto spolupráci bohato rodia.

Tabuľka vzájomnej znášanlivosti a neznášanlivosti niektorých druhov zeleniny:

...

Ing. J. Pížl

 


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby