Orech kráľovský z vydavateľsva HerbaOrechy sú vhodnou a ideálnejšou a vhodnejšou potravinou pre dnešného človeka ako mäso. Mäso konzumujeme niekedy aj viackrát denne, zatiaľ čo orechy len veľmi ,veľmi zriedka. Pritom sú orechy zdravie podporujúca „superpotravina”, obsahujú množstvo  vysokohodnotných bielkovín, tých najlepších tukov, ale aj mnoho minerálov, vzácnych stopových prvkov i nenahraditeľných vitamínov. Tie zabezpečujú dobrý vývoj detí i dospievajúcich, sú ideálnym pokrmom pre športovcov, študentov, stimulujú k plnej výkonnosti  zdravého fyzicky či intelektuálne pracujúceho človeka a významne pomáhajú pri liečení chorých a regenerácii starších ľudí.

Ak si pomôžeme mytológiou, dá sa povedať, že orech je ten najlepší dar olympských bohov človeku a možno aj lepší ako olivy. Vedecký názov orecha kráľovského Juglans regia vznikol skrátením z latinského Jovis a glans ?Jupiterov žaluď, v staroveku totiž orechy podobné žaluďom pokladali za božské jedlo a orech zasvätili Jupiterovi. Druhové pomenovanie regia znamená kráľovský, čo má tiež historické korene. Názov orech vlašský vyjadruje, že sa k nám orechy dostali od Vlachov, teda z talianskej oblasti. Jeho skutočná pravlasť je však v Zakaukazsku, Iráne, Afganistane. Starí Gréci ich tiež nazývali orechy perzké či kráľovské, lebo podľa Plínia ich vraj priniesli králi z Perzie. O rozšírenie kultúry orecha v Strednej Európe sa zaslúžil Karol Veľký.

Príroda sa veľmi dobre postarala o orechové semeno, ktoré má pevnú škrupinu. A tak vznikol orech kamenáč či krupáč s tvrdou škrupinou, ktorá sa ťažko lúpe, ale tiež s tenšou, ktoré sa najčastejšie pestujú.

Jadro orecha je vysoko koncentrovanou zmesou tých najdôležitejších živín bez akéhokoľvek balastu, ak zaň nepovažujeme asi 6 % vlákniny a tiež približne 5 % vody. Obsahuje 16 až 22 % plnohodnotných bielkovín, tukov (prevažne nenasýtených) 64 až 70 %, sacharidov 15 až 18 %, minerálov 2,5 % a ďalšie vitamíny a biologicky aktívne látky.

Pre porovnanie: bravčové mäso má v priemere 16,5 % bielkovín, dobrú porciu nežiaducich nasýtených tukov a zostatok tvorí len voda, ak nepočítame chemické reziduá z krmív, stimulátory rastu, liečivá. Hovädzie mäso obsahuje 18,5 % bielkovín, hydina (pokiaľ nie je „napumpovaná” vodou) okolo 20 % bielkovín.

Ing. J. Pížl


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby